2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Rompuy és Barosso: nem tökéletes a költségvetés

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az európai vezetők felelősségérzetét jelzi az új hétéves költségvetési keretről elért megállapodás - hangoztatta az Európai Tanács elnöke pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján, az Európai Unió állam- és kormányfőinek pénteki tárgyalásait követően.

<<<Az EU-csúcsról széletesen itt írtunk>>>

Herman Van Rompuy kiemelte: a csúcstalálkozón kiegyensúlyozott, növekedésösztönző költségvetésről állapodtak meg, amely "talán nem a legtökéletesebb költségvetés, de mindenki számára tartalmaz jó feltételeket". Úgy ítélte meg, hogy a büdzsé jövőorientált, mértékletes, és figyelembe veszi az európai gazdasági nehézségeket. 


Az Európai Tanács elnöke egyben arra utalt, hogy a pénteki felelősségteljes döntés után az Európai Parlamentnek is hasonló felelősségérzetet kell mutatnia, amikor határoz a költségvetésről.

A sajtótájékoztatón felszólalt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is, aki úgy értékelte, hogy a megállapodás "nem tökéletes" , de jó alapot jelent az Európai Parlamenttel való tárgyalásra. Mint mondta,  "a bizottság jobban örült volna, ha a tárgyalások az eredeti javaslatához jobban hasonlító kimenetelhez vezetnek", de elismerte, hogy a megállapodás "jó katalizátora lehet a növekedésnek és munkahelyteremtésnek".

Hangsúlyozta: a költségvetésben "jelentősek" a kohéziós támogatásra szánt összegek, és ezek a kifizetések jobban célozzák majd a növekedést és a munkahelyteremtést.

A tárgyalásokat értékelve Herman Van Rompuy elmondta: leginkább ahhoz az elvhez ragaszkodott, hogy "nem adhatjuk fel az oktatásba, innovációba és növekedésbe történt befektetéseinket". Az előző hét évekhez képest 2014-20-ban 34 milliárd euróval több forrás jut majd a versenyképesség javítására, illetve munkahelyteremtésre és nettó többletkifizetés lesz az Erasmus és Horizon 2020 programokban - tette hozzá.

A költségvetés mérsékletességére utalva rámutatott, hogy 34 milliárd euróval csökken a költségvetés főösszege, így a reggeli megállapodásnak megfelelően 960 milliárd eurónyi kötelezettségvállalást és 908 milliárd eurónyi kifizetést tartalmaz a büdzsé. Az EU költségvetése ezáltal éppen a térség bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1%-át teszi ki - mutatott rá.

A térség előtt álló nehézségekkel kapcsolatosan kiemelte: a költségvetés 6 milliárd eurót különít el egy új, a fiatalok munkaerő-piaci esélyeinek javítását célzó programra, de a szegényebb államok is nagyobb részesedést kapnak a kohéziós forrásokból.

José Manuel Barroso kiemelte: egyes területeken, így az innováció,oktatás és a kis- és középvállalatok támogatása terén többet lehet majd költeni az elkövetkező években.

A bizottság elnöke egyben a költségvetési megállapodásban meglévő szolidaritást hangsúlyozta. Sikerült megerősíteni a szolidaritás dimenzióját azzal, hogy a legsebezhetőbb térségekben biztosítják a társfinanszírozás és előfinanszírozás lehetőségét - mondta, hozzátéve, hogy ezek nélkül ezekben az országokban nehezen tudnák lehívni a rendelkezésre álló forrásokat.

Barroso elnök nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetés végrehajtása során biztosítani kell a "lehető legnagyobb rugalmasságot". Ez azt jelenti, hogy lehetővé kell tenni, hogy akár egyik évről a másikra is át lehessen csoportosítani a kifizetéseket - tette hozzá. (mti)

Európai Unióköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális