2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Ponta szerint 2013 a stabilitás éve lesz Romániában

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Romániát ma stabil országként ítélik meg, és ezt a státusát idén meg kell erősítenie - hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök a parlamentben, ahol kedden megkezdődött a 2013-as költségvetés plenáris vitája.

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy kormánya a választási ígéreteket teljesítő, ugyanakkor csökkenő államháztartási hiánnyal számoló költségvetés-tervezetet terjesztett a parlament elé, amelyet előzetesen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is egyeztetett. Ponta szerint a román büdzsében van fedezet a - 2010-es lefaragások előtti szintre - kiegészített közalkalmazotti bérek, a 4%-kal növelt nyugdíjak, és a korábbi IMF-hitel törlesztőrészleteinek kifizetésére, miközben a költségvetési hiány idén sem haladja meg az uniós előírásokban szereplő, GDP-arányos 3%-ot.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem nyúltak a 16%-os egységes adókulcshoz, habár szociáldemokrataként ő maga a differenciált adózás híve. "Van azonban egy határozott ígéretünk az adókulcs megtartásáról, amit a liberális partnereinknek tettünk, amely megalapozta az USL megalakulását, és a továbbiakban is ehhez tartjuk magunkat" - mondta Victor Ponta. Hozzátette, a büdzsé tervezetében több pénzt irányoztak elő gazdaságfejlesztésre, de nem közvetlen beruházásokra, amiből szerinte sok esetben csak a politikai klientúra gazdagodott, hanem olyan projektekre, amelyek európai uniós támogatások felhasználására alapoznak.

A román állami költségvetést idén 46 milliárd eurós bevétellel és 49 milliárdos kiadással tervezték meg, 4,5 lejes euró-árfolyamon. Az idén a bukaresti kormány 2,15%-os deficittel számol. További részleteket az idei költségvetésről és az előző évek bevételi és kiadási arányairól itt találhatnak. (mti)

költségvetésVictor Ponta
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális