2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Megállapodás nélkül ért véget az EU-csúcs

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megállapodás nélkül ért véget pénteken Brüsszelben az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről tartott EU-csúcstalálkozó.

Diplomaták közlése szerint nem sikerült áthidalni azt a szakadékot, amely a kiadások drasztikus visszanyesését hajlíthatatlanul követelő britek és az ennél kompromisszumkészebb tagországok között keletkezett.

Az állam-, illetve kormányfők tanácskozása csütörtök késő este kezdődött. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke előzőleg egész nap tárgyalt külön-külön az egyes tagállami vezetőkkel. Ezek alapján éjszakára újabb javaslatokat terjesztett elő, amelyeket aztán a tagállamok a péntek délben újrakezdődött tanácskozáson véleményeztek, és végül arra jutottak, hogy nem sikerült a szükséges mértékben közelíteni az álláspontokat.

David Cameron a sikertelen csúcs utáni sajtótájékoztatón igencsak keményen beszólt az uniós politikusoknak. A brit miniszterelnök átkozta az EU vezetőit azért, mert nem értettek egyet vele, és azokkal az országokkal, akikkel az uniós költségvetés csökkentését akarták elérni. Cameron szerint Van Rompuy javaslata "nem volt elég jó", az uniós intézmények pedig egy "párhuzamos univerzumban" élnek, és hozzá kell igazodniuk a valósághoz, vagyis vágni kell a büdzséből a gazdasági válság következtében.

A brit Guardian napilap tudósítása szerint ugyanakkor kisebbfajta káosz és zűrzavar alakult ki a tárgyalások lefújása után, mivel egyes delegációk, köztük a lengyelek, állítólag még azt mondták, hogy ők még ma este is folytatnák a tárgyalásokat. (mti/hvg.hu)

Európai UnióköltségvetésEU-csúcs
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális