2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az EU kizárná Londont a költségvetési tárgyalásokból, éves büdzsék készülhetnek

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az EU illetékesei tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy miként lehetne a kiadások emelésének vétójával fenyegetőző Nagy-Britannia nélkül megalkotni az unió következő költségvetését - írta a "tárgyalásokat ismerő" forrásaira hivatkozva hétfőn a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az EU brüsszeli szakértői és a tagállamok uniós diplomatái már vizsgálják a Nagy-Britannia nélkül, 26 tagország bevonásával megalkotandó hétéves új költségvetési keret jogi és pénzügyi kivitelezhetőségét. 

A Financial Times forrásai szerint a Brüsszelben fontolóra vett megoldás alapján éves költségvetéseket készítenének, amelyeknek jóváhagyásához elegendő lenne a tagállamok minősített többsége, ellentétben a hosszú távú pénzügyi kerettel, amelyet egyhangú szavazással kell jóváhagyni.

A lap szerint lehetséges az is, hogy csupán "tárgyalási fogásról" van szó, amelynek célja a brit kormány kompromisszumra kényszerítése.      

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök az utóbbi hetekben többször is kijelentette, hogy kész megvétózni minden olyan javaslatot, amely az uniós átlaginflációt meghaladó mértékben növelné a kiadásokat a 2014-ben kezdődő EU-költségvetési időszakban.

A brit kormány hivatalosan meghirdetett célja a 2014-2020-as uniós költségvetési keret kiadásainak befagyasztása reálértéken, ugyanakkor Cameron többször is kifejtette azt az álláspontját, hogy a legjobb megoldásnak a kiadások reálértéken történő csökkentését tartja, és a "legrosszabb esetben" hajlandó csak elfogadni kiadások befagyasztását. (mti)

költségvetésNagy-BritanniaEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális