2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Naponta egy Hargita megyei vállalkozás megy csődbe

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Naponta egy Hargita megyei vállalkozás megy csődbe, hangzott el azon az eszmecserén, amit szerdán este Korodi Attila, az RMDSZ képviselőjelöltje és Tánczos Barna, a szövetség szenátorjelöltje folytatott csíki vállalkozókkal. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az elkövetkező évekre valószínűleg nem a gazdasági bumm lesz a jellemző, és a kereset, a munkabér, valamint a megrendelések sem indulnak ugrásszerű növekedésnek.

Tánczos Barna szerint nem elég, ha Bukaresttől várjuk a vállalkozóbarát környezetet kialakítását, ez ugyanis az önkormányzatoknak fogja a legnagyobb kihívást jelenteni. „Nem lehet másképp segíteni a helyi vállalkozókat, csak akkor, ha az önkormányzatok minden szempontból partnerek. Ezzel bizonyos bevándorlási folyamatok ellen is tudnánk védekezni” – mutatott rá Tánczos.

A volt mezőgazdasági államtitkár pozitív irányként értékelte, hogy a 2014–2020 közötti időszak fontos periódus lesz vidékfejlesztés szempontjából, akinek pedig vidéken van vállalkozása, annak számos uniós forrás áll majd rendelkezésére. Igaz, tette hozzá Tánczos, az eddigi tapasztalatok alapján, a sikertelen pályázatok kielemzése révén alaposabban fel kell készülni, hogy jobb eredményeket lehessen elérni. Emellett az is sokat segítene, amit Tánczos Barna évek óta szorgalmaz a minisztériumban: az országos vidékfejlesztési programot le kell bontani regionális alprogramokra, vagy nagyobb teret kell engedni a döntéshozatalban a regionális igazgatóságoknak.

Az adópolitika módosítása, az áfa csökkentése, a társadalmi adórendszer mérséklése – többek között a kedvezőbb személyi jövedelemadó – további fellendülési lehetőséget jelentene a vállalkozásoknak – mondta el Korodi Attila, aki szerint ezeket a könnyítéseket a gazdasági potenciállal rendelkező vállalkozások újabb gazdasági tevékenységekre, fejlesztésekre fordíthatnák. A képviselőjelölt szerint ugyanakkor kiemelt fontosságú, hogy a cégek által megpályázott uniós források esetében a kormányzat garanciát is vállaljon. 

A barnamezős beruházások szintén kiemelt jelentőséggel bírnak, véli Korodi, hozzátéve: olyan, kisebb ipari tevékenységekre koncentrált üzleti vállalkozásokat kellene a térségbe csábítani, amelyek újabb tőkét jelentenének a városban, és amelyek színesebbé tennék a gazdasági életet, más piacokra is termelnének, de fontos, hogy ne bontsák meg az etnikai arányokat.  

Csíkszereda területén több mint 200 hektár lepusztult, de hasznosítható területet tartanak nyilván. A beszélgetésen a moderátori szerepet betöltő Csák László vállalkozó, a CDC Consulting vezetője úgy értékelte, ugyan 2008 után a munkahelyteremtésben, a cégek fennmaradásában fontos szerepet játszottak az uniós támogatások, a jövőre nézve azonban fontos, hogy ezekből ne csak kivitelezőként, hanem szolgáltatóként is részesülhessenek. Véleménye szerint ugyanakkor a legtöbb vállalkozás távol tartja magát az EU-s pályázatoktól a túlzott adminisztratív teher miatt, ezért olyan támogatási rendszerre van szükség, amelyekben a vállalkozóknak döntő szavuk van. (sajtóközlemény) 

Tánczos BarnaCsíkszeredaHargita megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális