2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Megfeneklettek az egyeztetések az EU-büdzséről

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megfeneklettek az egyeztetések az Európai Unió jövő évi költségvetéséről az Európai Parlament (EP) és a tanács képviselői között - tudatta pénteken Alain Lamassoure francia EP-képviselő.

A tagállamok és a parlament 27-27 képviselőjéből álló úgynevezett egyeztető bizottság feladata, hogy a tanács és a parlament által javasolt büdzsétervezetet összhangba hozza, mert a költségvetés csak a két intézmény együttes beleegyezésével fogadható el.

Lamassoure úgy nyilatkozott, hogy a tanács képviselői nem voltak tárgyalóképesek, így az egyeztetést felfüggesztették. "Az Európai Bizottságnak most új javaslattal kell előállnia, hogy a tárgyalások folytatódhassanak" - közölte a francia EP-képviselő, aki arról is beszámolt, hogy a jövő évi büdzsé megtárgyalásának neki sem tudtak állni, mert az egyeztetés már az idei költségvetés módosításáról szóló szakaszában megrekedt.

Az Európai Bizottság költségvetésért és pénzügyi tervezésért felelős tagja ugyanis október végén bejelentette, körülbelül 9 milliárd euró hiányzik ahhoz, hogy az Európai Unió minden 2012-es vállalt kötelezettségét teljesíteni tudja.

A bizottság számításai szerint a legnagyobb összeggel, 8,3 milliárd euróval a kohéziós és vidékfejlesztési alapokra szánt forrásokat kellene kiegészíteni, kutatási projektek támogatására 423 millió euróval többre lenne szükség, az európai felsőoktatási diákcserét lehetővé tévő Erasmus-programnak pedig 90 millió euró többlettámogatásra lenne szüksége. (mti)

költségvetésEurópai UnióErasmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális