2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

EP: nem lehet megkurtítani az EU-s büdzsét, mert nem jutna pénz az Erasmusra

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Annak érdekében, hogy az EU ki tudja egyenlíteni a számláit 2013-ban, vissza kell vonni a tagállamok azon javaslatát, amely az Európai Bizottság előterjesztéséhez képest megkurtítaná az uniós költségvetést.

Az Európai Parlament (EP) 492 igen, 123 nem és 82 tartózkodó szavazattal fogadta el az erről szóló jelentést. A képviselők szerint így megakadályozható, hogy az idei évhez hasonlóan gondok akadjanak olyan népszerű uniós programok, mint például az Erasmus vagy a szociális alap finanszírozása körül. 

A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében az EP elvetette a Tanács által júliusban javasolt 1,9 milliárdos kiadáscsökkentést, mivel az többek között a kutatás és a vállalkozások támogatását, illetve különböző foglalkoztatási intézkedéseket érintene.

Így például kevesebb jutna az Erasmus, valamint az egész életen át tartó tanulás programjára, valamint a hetedik kutatási keretprogramra. A programok finanszírozására szánt források 2012-ben csaknem elapadtak, így a Bizottságnak korrigált költségvetési tervet kellett bemutatnia. A Tanács által javasolt kiadáscsökkentések az újonnan létrehozott európai banki, értékpapír felügyeleti, valamint a nyugdíj-hatóság működését is fenyegetnék.

Giovanni La Via, a költségvetési dosszié parlamenti felelőse szeretné kivédeni, hogy lyukak legyenek a jövő évi költségvetésben. "Szeretnénk elkerülni, hogy a jövő évi költségvetést is foltozgatni kelljen. Reméljük, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei is felismerik ezt, és teljesítik a júniusi csúcson az állam- és kormányfők által jóváhagyott növekedési paktumban vállalt kötelezettségeket." (sajtóközlemény)

költségvetésEurópai UnióErasmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális