2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Berlin törli az EU-költségvetési csúcsot, ha London vétóval fenyeget

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Németország a következő EU-költségvetés ügyében összehívott novemberi uniós csúcstalálkozó törlését kezdeményezi, ha David Cameron brit kormányfő ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a kiadások teljes befagyasztásán kívül minden más javaslat ellen vétót emel - a Financial Times hétfői értesülése szerint erre fogja figyelmeztetni Cameront Angela Merkel német kancellár.

A londoni gazdasági napilap a tárgyalásokat "közelről figyelő" forrásokat idézve azt írta, hogy Merkel szerint nincs értelme EU-csúcstalálkozót rendezni a következő uniós költségvetési keretről, ha London bármilyen megállapodást meg akar vétózni.

A német kancellár a Financial Times forrásai szerint erőteljesen igyekszik rávenni a konzervatív párti brit miniszterelnököt annak a kompromisszumos német javaslatnak a támogatására, amelynek alapján az összesített uniós hazai össztermék (GDP) 1 %-ában határoznák meg az EU-kiadások felső határát. Az Európai Bizottság a 2014-2020-as költségvetési időszakra ezermilliárd eurót meghaladó - az uniós GDP-érték csaknem 1,1%-ának megfelelő - kiadási összeget javasol.

Cameron az elmúlt időszakban többször is egyenes utalást tett arra, hogy a 2014-2020-as EU-költségvetés ügyében kész a konfrontációra Brüsszellel, és megvétózza a következő EU-költségvetés emelésére irányuló kísérleteket. A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak a múlt héten például kijelentette: "felháborító" lenne az EU-költségvetés "hatalmas arányú" emelése, miközben Nagy-Britannia kiadáscsökkentő intézkedésekre kényszerül. (mti)

Európai UnióköltségvetésNémetországNagy-Britannia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális