2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Lagarde szerint nem muszáj mindenáron betartani a költségvetési hiánycélokat

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője arra ösztönzi az eladósodott államokat, hogy csak fokozatosan csökkentsék költségvetési hiányukat elkerülve ezáltal, hogy további sérüléseket okozzanak a gazdaságuknak.

Christine Lagarde egy, a zürichi egyetemen hétfőn tartott konferencián beszédében szkeptikusan nyilatkozott annak hasznosságáról, hogy az országok minden áron betartsák a költségvetési hiánycélt. Rámutatott, hogy a meredek csökkentések hajlamosak lassítani a gazdaságot, különösen ha egy ország már így is szenved a gyenge növekedés miatt.

A valutaalap vezérigazgatója úgy látja, hogy hamis az a vita, amely a megszorítások és a gazdasági növekedés közötti választásról folyik. Álláspontja szerint nem zárja ki egyik a másikat, azaz szükség van a nagyobb gazdasági növekedésre, de a gazdasági megszorító intézkedésekre is. Lehetséges olyan stratégiát felállítani, amely jó a stabilitásra és a növekedésre nézve is - mondta, hozzátéve, hogy a legfontosabb a helyzetnek megfelelő ritmus megtalálása, s ez minden ország esetében más és más.

Lagarde mindazonáltal elismerte, hogy a piaci nyomás alá került egyes országoknak nincs más választása, mint a gyors cselekvés. Mindamellett általában véve a kiigazításnak fokozatosnak és kitartónak kell lennie, a fiskális kiigazítást helyesen kell kalibrálni, hogy ne okozzon nagy károkat a növekedésnek - mondta.

Az IMF vezetője nem utalt semmilyen konkrét országra. Beszéde azonban egy nappal azután hangzott el, hogy Franciaország és Görögország választópolgárai szavazataikkal megbüntették a szociális kiadások megkurtításával és egyéb megszorító intézkedésekkel összefonódott kormányaikat. Több európai ország, mint például Görögország, a részben az IMF által finanszírozott nemzetközi mentőcsomag részeként konkrét hiánycélról állapodott meg. (mti)

Christine LagardeköltségvetésIMF
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális