2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Londoni elemzők szerint ha meg is oldódik az euróválság, úgyis lesz recesszió

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed jövőre, akár sikerül megoldást lelni az adósságválságra, akár nem; a különbség a gazdasági teljesítmény szempontjából valószínűleg csak annyi lesz, hogy a megoldás elmaradása esetén még meredekebb visszaesésre kell számítani - jósolták 2012-re szóló friss előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) jövő évi alapeseti prognózisa szerint a


valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6%-kal csökken. 

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy "kockázati forgatókönyvet" is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak jövőre sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez "egy vagy több tagállam" távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet.

E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0%-os átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re. Az euróövezet legalább részleges szétesésére és annak várhatóan súlyos gazdasági következményeire más nagy londoni házak is kidolgoztak - nem egyszer katasztrófafilmbe illő - forgatókönyveket 2012-es és távlati prognózisaikban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében


40%-osra taksálta az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét.

Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10%-kal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25%-ot is. Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20% fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50%-ot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics új előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha az európai döntéshozók nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor


az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik". A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1%-os, 2013-ban már 2,5%-os euróövezeti GDP-visszaeséssel számol. (mti)

Európai Uniórecesszióeuró
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális