2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Merkel azt szeretné, hogy az EU beleszólhasson a tagállamok költségvetésébe

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Angel Merkel német kancellár fel akarja gyorsítani az Európai Unió alapszerződésének módosítását. A Reuters úgy írja, hogy a német kormány szerint az EU-nak jogot kellene kapnia a beavatkozásra a nemzeti költségvetésekbe, ha az euróövezet stabilitása forog kockán, például úgy, hogy az Európai Bíróság érvényteleníthetné a nem megfelelőnek minősített költségvetést. Merkel szeretné, ha a 27 tagállam már jövő év végig jóváhagyná a változtatásokat.

Az új német elképzelések szerint nem Brüsszelben írnák ezentúl a nemzeti költségvetéseket, de a németek szerint az EU alapszerződésében is rögzíteni kellene szankciók lehetőségét, például az Európai Bíróság felhatalmazását arra, hogy az EU "följelentése" nyomán érvényteleníthesse a nem megfelelőnek minősített költségvetést.

Merkel októberben megszerezte az EU beleegyezését ahhoz, hogy megnyíljon az út a Lisszaboni Szerződés átgondolására, azért, hogy állandó eszközrendszert lehessen teremteni válságok kezelésére. Az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy megbízást kapott, hogy decemberben jelentse a tanácsnak, milyen korlátozott változtatási javaslatoknak van esélyük. Az eredeti menetrend szerint a tagállamoknak 2012 közepéig kellene jóváhagyniuk a módosításokat.

Most azonban - a Reuters tudomása szerint - a német kormány már jövő tavaszra szeretné konkrétan és készen látni a szavazásra fölteendő a javaslatokat. "A kormány sürgeti az (alap)szerződés olyan, korlátozott módosítását, amely nagyobb ráhatást tenne lehetővé a költségvetési szabályokat és a vállalt kötelezettségeket megszegő országokra. Az egésznek működésre késznek kellene lennie jövő év végére" - idézett egy meg nem nevezett bennfentest a hírügynökség.

A nehézség az, hogy jó néhány EU-tagország ódzkodik az amúgy is keserves belpolitikai vajúdások árán megszületett Lisszaboni Szerződés megváltoztatásától, főleg, hogy újabb népszavazásokat kellene rendezni, mások pedig úgy vélik, a pazarló tagországok ellen szerződésmódosítás nélkül is fel lehet lépni szigorúbban.

Az EU illetékes intézményei októberben már jóváhagyták a túlzottdeficit-eljárás megszigorítását és a túlzott egyensúlytalansági eljárás bevezetését, ez azonban csak mélyebb vizsgálódást és javaslattevést tesz lehetővé a brüsszeli bizottság számára a nemzeti költségvetések kidolgozásakor, illetve megerősíti és automatikusabbá teszi a pénzbüntetések kiszabását azokra az országokra, amelyek megsértik a GDP-arányosan 3%-os deficitszabályt és a 60%-os kormányzatiadósság-határt. (mti)

Európai UnióköltségvetésMerkel
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális