2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Áprilisban már nőhetnek az állami fizetések és a nyugdíjak

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormánykoalíció hétfőn elfogadta az RMDSZ azon kezdeményezését, miszerint már a jövő év első felében növelhetik az állami alkalmazottak fizetését és a nyugdíjakat - nyilatkozta a NewsIn-nek Máté András RMDSZ-es képviselő. Ennek alapján a nyugdíjpontot áprilisban az inflációs rátához igazítanák és a bruttó átlagbér növekedésének 50%-ával emelnék meg.

Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője megerősítette, hogy a kormány, az IMF és az Európai Bizottság megállapodott abban, hogy a jövő év közepétől emelkedhetnek a nyugdíjak és a fizetések, amennyiben ezt a gazdasági növekedés lehetővé teszi.

Franks ma tartott hazai helyzetértékelésének összegzésében elmondta, hogy a jövő évi költségvetést 3%-nál alacsonyabb hiányra tervezik, ez elengedhetetlen azért, hogy mérsékeljék Románia sebezhetőségét a nemzetközi piaci hatásokkal szemben. A kormány egyébként ennél ambiciózusabb, 1,9%-os szintet célzott meg.

Az IMF az idei évre 1,5%-os gazdasági növekedést jelez előre, jövőre pedig 1,8-2,3%-os GDP-bővülés várható, amelyet az uniós alapok hatékonyabb lehívása fog megalapozni.

Franks elmondása szerint az állami vállalatok terén további reformokat kell gyakorlatba ültessen a kormány, illetve nagyobb hangsúlyt kell fektessen a befektetések ösztönzésére. (zf.ro, money.ro, gandul.info)

költségvetésnyugdíjfizetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális