2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

IMF: Romániában lelassultak a reformok, kisebb lesz a GDP-növekedés

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A romániai reformok az utóbbi három hónapban lelassultak, főképp az állami vállalatok átszervezése és magánosítása terén. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggódik amiatt, hogy politikai nyomásra történt mindez – nyilatkozta a Mediafaxnak Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője. A lassulás okát az IMF egy októberben esedékes kiértékeléskor tárgyalja meg a román hatóságokkal.

Az IMF igazgatótanácsa csütörtökön jóváhagyta a szerződés kiértékelését Romániával, és az ország rendelkezésére bocsátott egy harmadik hitelrészletet is 480 millió euró értékben.

A kormány és az IMF korábban megállapodott abban, hogy ebben az évben kilenc állami vállalat élére a magánszektorból kerüljön menedzser, jövőben pedig további hat cég vezetését váltsák le ilyen módon. A szóban forgó kilenc állami vállalat a következő: a Román Posta, a Tarom, a CFR teherszállítással foglalkozó részlege, a CFR villamosításért felelős részlege, az Olténiai Lignit Állami Társaság, az Electrica szállítási részlege, a Hidroelectrica, a Romarm és az Oltchim. A jövő évben új menedzsert kapó hat vállalat pedig a CFR, a CFR utasszállító részlege, a Nuclearelectrica, a Transgaz, a Transelectrica és a Romgaz.

A kormány abba is belement, hogy eladja a a CFR teherszállítással foglalkozó részlegének, a Taromnak, a Petromnak, a Transelectricának, a Transgaznak, a Romgaznak, a Hidroelectricának és a Nuclearelectricának a kisebbségi részvénycsomagját.

A költségvetési hiány az év első nyolc hónapjában 12,97 milliárd lejre emelkedett, amely a GDP 2,4%-át teszi ki. Az erre az évre előirányzott költségvetési hiány a GDP 4,4%. Cristian Popa, a BNR kormányzóhelyettese csütörtökön azt nyilatkozta, az év végére az infláció eléri az előrejelzett, 4,6%-os szintet. A fogyasztói árak augusztusban csökkentek, akárcsak előző két hónapban, ezért az évi infláció 4,25%-ra esett vissza.

Az IMF arra figyelmeztette Romániát, a jövő évre előirányzott költségvetési hiányt – a GDP 3%-a – nehéz lesz szinten tartani, és gyorsabb fejlődést kellene mutasson az ország az uniós alapok lehívása és az állami vállalatok átszervezése terén.

2012-ben a GDP-növekedés a korábban előrejelzettnek csupán közel fele, 2% lesz – mondta el Franks. Ez nem Románia hibája, hanem külföldi tényezők okozzák, éppen ezért is fontos lenne, hogy az országban fenntartsák a reformok menetét, mert így lehet minimalizálni a külső negatív gazdasági hatásokat – mondta. (mediafax)

IMFinflációGDPhitelköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális