2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Olaszországban népszavazás fog dönteni az atomenergia hasznosításáról

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Mégis lesz népszavazás Olaszországban a nukleáris energia hasznosításáról, miután az olasz semmitőszék szerdai ítéletével lesöpörte az asztalról a kormány próbálkozásait a június 12-re és 13-ra kiírt voksolás megakadályozására.

A legfelsőbb szintű olasz bírói fórum ezzel elfogadta több baloldali párt és a környezetvédők érvelését, és ennek megfelelően újranyomják a szavazócédulákat, újrafogalmazva az atomenergia termelésével kapcsolatos kérdést. A referendumon két másik törvény kapcsán is állást foglalhatnak az olasz állampolgárok. Egyrészt a vízgazdálkodás liberalizációjának kérdésében, másrészt pedig azon jogszabály ügyében, amely immár 18 hónapja lehetővé teszi az olasz kormányfőnek, hogy hivatali elfoglaltságára hivatkozva ne jelenjen meg az egyik bíróság előtt.

A csernobili katasztrófa után egy évvel, 1987-ben Olaszországban népszavazás döntött az atomenergia-termelés teljes leállításáról. Tavaly februárban azonban a Silvio Berlusconi vezette kormány törvényt fogadtatott el, amely új atomerőművek építését tűzte ki célul. A terv szerint 2013-ban kezdődne az új reaktorok építése, amelyek közül az elsők már az évtized végén áramot termelnének.

Olaszország a legnagyobb áramimportőrök közé tartozik - elég gyakoriak a komoly kiesések is az ellátásban -, ezért a Berlusconi-kormányzat gazdasági, környezetvédelmi és ellátásbiztonsági okokra hivatkozva hirdette meg atomenergetikai programját. Ennek értelmében 2020-ra az atomenergia részarányának a villamosenergia-termelésen belül el kell érnie a 25%-ot. (mti)

Olaszországatomenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális