2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Több millió munkahelyet teremthet az EU-ban a klímaváltozás elleni küzdelem

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Unióban akár 6 millió új munkahely is létrejöhet 2020-ig, ha az unió 20%-ról 30%-ra változtatja az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célját - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek vezetői kedden Budapesten mutatták be a német külügyminisztérium megbízásából végzett vizsgálat eredményeit.

Az Új növekedési pálya Európa számára (A New Growth Path for Europe) című tanulmány szerzői szerint a klímaváltozás elleni küzdelem a köztudatban eddig úgy élt, mint rendkívül költséges és igen kétes kimenetelű erőfeszítés, holott a klímaváltozás elleni küzdelem komoly gazdaságösztönző hatással bír. Az unió gazdasága akár 0,6 százalékponttal nagyobb mértékben is növekedhetne évente, a beruházások hazai össztermékhez (GDP) mért aránya pedig 18%-ról 22%-ra emelkedhet a kibocsátás-csökkentési cél emelésével. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem így az alacsony növekedéssel és nagy munkanélküliséggel jellemezhető jelenlegi gazdasági helyzet gyökeres megváltoztatásáért vívott harc is egyben, amelynek révén az unió új növekedési pályára állhat - hangsúlyozta Carlo Jaeger, a klímaváltozás hatásait kutató potsdami tudományos intézet munkatársa.

Mindenekelőtt a közérzület és a befektetői hangulat megváltoztatásán, áthangolásán kell dolgozni - mondta a szakember. "A klímaügy nem igazán vonzó és divatos, nem szexi téma" - emelte ki Jaeger, aki szerint azonban a szemléletbeli fordulat ösztönzésével és a piaci, befektetői várakozások formálásával nagyot lehet lendíteni az ügyön. Ezt szolgálná az 1990-es bázisévhez képest nem 20, hanem 30%-os kibocsátás-csökkentési cél, amely az unió elkötelezettségét jelképezhetné. Ügyes politikával és jó szabályozással valóságos befektetési hullámot lehet indítani, ha elég erős lendületet ad az állami részvétel a magántőke megmozgatásához - mondta Diana Mangalaglu, a tanulmány egyik szerzője. A szakértő rámutatott: az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválságból is az állami beruházások révén lábalt ki az Egyesült Államok. Most hasonló a helyzet, csak a zöld technológiák terjesztése a feladat - mondta. A legnagyobb lehetőségek az energetikában és az épített környezet átalakításában rejlenek. Az alacsony kibocsátást eredményező megoldások alkalmazása - például a lakóépületek szigetelése és a fűtési rendszerek felújítása - növelheti a foglalkoztatottságot, ösztönözheti az innovációt, és nagyobb gazdasági növekedéshez vezet.

A modellszámítások szerint az unió összesített GDP-jéhez közel 850 milliárd dollárral járulhat hozzá a klímaváltozás elleni harc 2020-ig. "Nem igaz tehát, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése a gazdaságot is visszafogja. Éppen ellenkezőleg, a klímavédelem új növekedési pályára terelheti az unió gazdaságát" - emelte ki Carlo Jaeger. (mti)

klímaváltozáskörnyezetvédelem
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális