2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Újabb gazdasági visszaesést hoz 2020 utolsó negyedéve a BBTE kutatói szerint

 utolsó frissítés: 16:43 GMT +2, 2020. november 27.

Már többször is írtunk arról, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának egy hattagú kutatócsoportja rövid- és középtávú előrejelzéseket készít Románia gazdasági teljesítményének várható alakulásáról a koronavírus-járvány összefüggésében.

A projekt legfrissebb, dinamikus faktormodellen (DFM – Dynamic Factor Model) alapuló eredményei azt mutatják, hogy a második negyedéves rekordvisszaesés, és a hamradik negyedévben tapasztalható, a vártnál lassabb visszaállást követően a V-alakú gazdasági fellendülés már nem egy reális forgatókönyv, az előrejelzések inkább egy aszimmetrikus W-alakú tendenciát mutatnak, ami az idei utolsó negyedévben további csökkenést jelent.

A kutatócsapat számításai alapján a 2020-as év egészére a romániai GDP körülbelül 5%-os csökkenést fog elkönyvelni - áll a BBTE által küldött közleményben.

A kutatás a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor nevű projekt keretében zajlik: az egyetem kutatói valós időben kísérik figyelemmel a koronavírus-járvány román gazdaságra gyakorolt ​​hatását, illetve elemzéseket és előrejelzéseket dolgoznak ki az ország gazdasági kilátásairól. Az elemzés legfontosabb következtetései a következő címen követhetőek: econ.ubbcluj.ro/coronavirus, illetve a projekt Facebook oldalán.

Nagyobb képméretért kattintsatok az ábrára.

A 2020-as év első két hónapjában tapasztalt erőteljes gazdasági teljesítmény után Románia GDP-je már márciusban megérezte a világjárvány hatását a hatóságok által bevezetett szükségállapot következtében, ezzel mintegy lenullázva a gazdaságilag erős januári és februári évkezdést. Ennek következtében az év első negyede gazdasági stagnálást hozott (-0,04%, felülvizsgált adatok) 2019 utolsó negyedévi GDP-szintjéhez képest.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az év második negyedévét érintette a legsúlyosabban a járvány, ekkor rekordméretű, 12,2%-os gazdasági visszaesést (felülvizsgált adatok) tapasztalhattunk az első negyedévhez képest. Ez a forradalom óta eltelt időszakban soha nem tapasztalt negyedéves GDP-csökkenés, amely felülmúlja még a 2008-2009-es gazdasági-pénzügyi válság negatív negyedéves rekordjait is.

E rekordcsökkenés után a BBTE kutatóinak DFM-modellje erőteljes fellendülést jósolt a harmadik negyedévre (+8,1%), azonban az első hivatalos statisztikai becslések szerint ez a fellendülés sokkal mérsékeltebb volt: a romániai gazdaság növekedése „csak” +5,6% ebben az időszakban az előző negyedévhez képest. Így éves viszonylatban Románia GDP-je 6,0%-os csökkenést halmozott fel 2019 harmadik negyedévéhez képest, ami egyben az uniós országok átlagához (-4,3%) képest is alacsony.

Bár az ágazati szintű statisztikai adatokat körülbelül 2 hét múlva teszik közzé, a BBTE-KGTK csapata által elemzett információk azt mutatják, hogy a harmadik negyedév kellemetlen meglepetése elsősorban annak köszönhető, hogy a mezőgazdasági ágazat az idei év kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt gyengén fejlődött. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a mezőgazdaság részesedése a harmadik negyedév GDP-jében meglehetősen magas (több mint 9%), és így a mezőgazdaság 20-30%-os csökkenése a GDP 2-3 százalékpontos csökkenéséhez vezethet a teljes gazdaság szintjén ebben a negyedévben.

Az napi koronavírus-fertőzéses esetek számának alakulása, amely novemberben átlépte a 10 000-es esetküszöböt is, azt mutatja, hogy Románia jelenleg a világjárvány második hullámával küzd, amely a gazdaságban is érezhető lesz. A BBTE-KGTK kutatóinak DFM-modellje szerint 2020 utolsó negyedéve nagy valószínűséggel újabb gazdasági visszaesést hoz. Ez a csökkenés azonban sokkal mérsékeltebb lesz a második negyedév negatív rekordjához képest, a kutatók körülbelül 1%-os negyedéves csökkenéssel számoltak.

Ez az előrejelzés összhangban van a járvány második hullámának az összes EU-országot érintő gazdasági hatásaival, ahol a legtöbb elemző 2% és 3% közötti csökkenésre számít (a Reuters elemzése). Ez a visszaesés jelentős akadályt képez a romániai gazdaság elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése útjában, és jelzi, hogy a V-alakú visszarendeződés várakozásai már nem tarthatók, a forgatókönyv valószínűleg egy aszimmetrikus W-alakhoz fog hasonlítani (azaz egy kevésbé meredek gazdasági visszaesés következik a világjárvány második hullámában).

A BBTE kutatóinak számításai szerint tehát a teljes 2020-as év szintjén a GDP körülbelül 5%-os csökkenést mutat.

A hosszabb távú gazdasági kilátásokkal kapcsolatban a BBTE kutatóinak előrejelzései szerint a gazdasági teljesítmény teljes visszaállása a válságot megelőző szintre körülbelül 2,5 évig tart. A jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyv szerint Románia GDP-je 2022 folyamán térhet vissza a világjárvány előtti szintre, ennek azonban feltétele a COVID-19 elleni védőoltás hatékony előállítása és eljuttatása az egész ország területére, valamint a jelentős mértékű uniós gazdasági támogatási alapok ésszerű felhasználása.

Nagyobb képméretért kattintsatok az ábrára.

(közlemény)

BBTEGDPválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális