2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Trendek a turizmusban: a szálláscsomagok ára 20%-kal csökkent idén, a last-minute foglalások száma megduplázódott

 utolsó frissítés: 11:07 GMT +2, 2020. szeptember 24.

A világjárvány miatt idén a nyári szezon egy hónap késéssel kezdődött, a Travelminit.ro felületén a foglalások száma viszont így is meghaladta a tavalyi mennyiséget - áll a cég által küldött közleményben. A vállalat szerint a papír és kártya alapon kibocsátott vakációs jegyek jelentették a fő fizetőeszközt azoknál a foglalásoknál, amelyek hozzájárultak a belső turizmus újraindulásához. Megfigyelhető volt ugyanakkor az is, hogy az utazók elővigyázatosabban foglaltak. Körülbelül 60%-uk idén előnyben részesítette a last-minute (utolsó pillanatban foglalt) szabadságokat, amelyeket akár az utolsó 48 órában foglaltak le az érkezéshez képest, ellentétben a tavalyi trendekkel, amikor időt szakítottak, hogy élvezhessék az early booking (korai foglalási) ajánlatokat.

A last-minute és ingyenesen lemondható foglalások számának jelentős növekedése a 2020-as nyári szezonban

Július-augusztus általában a külföldi utazásokról szólt, az utazók pedig akár már egy évvel előre is foglalnak és fizetnek annak érdekében, hogy kedvezményes árban részesülhessenek. A világjárvány viszont többek között az utazók viselkedésén is változtatott, hiszen idén inkább a belföldi, last-minute típusú foglalásokat részesítették előnyben.

A Travelminit.ro szállásfoglaló oldal által közzétett statisztikák szerint az érkezés előtt 1, 2 vagy akár 14 nappal véglegesített foglalások száma megduplázódott a 2020-as nyári szezonban, az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendégek 75%-a az előlegfizetés nélküli vagy ingyen lemondható foglalást választotta 2020. július-augusztusában, ami 10%-os növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest. 

A tengerpart, a Duna-delta és a hegyvidék a hazai utazók kedvenc helyei 2020 nyarán

A hazai utazók, mivel még tartózkodnak a külföldi utazástól és nem ismerik annyira ennek minden nap változó feltételeit, inkább a hazai, félreesőbb vagy kinti tevékenységek szempontjából kecsegtetőbb tájak meglátogatását választották. Így a Duna-delta és a hegyvidék foglalták el az első helyet a listán, míg a gyógyfürdők és a nagyvárosok meglátogatása a megelőző intézkedések miatt és az események, fesztiválok elhalasztása miatt visszaszorult. Tavalyhoz képest, a tengerpart iránti érdeklődése továbbra is változatlan a hazai utazóknak. 

A Travelminit.ro oldalon a keresések és foglalások körülbelül 50%-kal nőttek a 2020-as nyári szezonban a tavalyi azonos időszakhoz képest: augusztusban 3,1 millió látogatót jegyzett a felület, ami 55%-kal több mint tavaly. Ez a növekedés az utazási tilalmakkal magyarázható, amelyek miatt sok utazó a belföldi turizmust választotta. A papír és kártya alapú vakációs jegyeknek szintén fontos szerepe volt ebben a növekedésben - írja a vállalat közleménye.

Egy 2 fős szálláscsomag ára a 2020-as nyári szezonban átlagosan 21%-kal csökkent a tavalyi azonos időszak áraihoz képest

Az olyan előrejelzések ellenére, amelyek szerint a járvány utáni utazásokra többet fogunk fizetni, megnőnek a szállásárak, a túlélő szállások szeretnék mielőbb visszaszerezni és fedezni a járvány-okozta káraikat, a Travelminit.ro felületen elérhető szállások inkább a hosszútávon kedvező stratégiákat választották. Így egy 2 főre, 3 éjszakára szóló szálláscsomag átlagára az idei nyári szezonban 893 lej volt a tavalyi 1020 lejhez képest, ami körülbelül 21%-os csökkenést jelent. A papír/kártya alapú vakációs jegyekkel fizetett foglalások ára mindeközben csupán 6%-kal csökkent.

"Meghúzzuk a vonalat ennek a 'másfajta' szezonnak a végén, amely mindannyiunkat kimozdított a komfortzónánkból, és büszkék vagyunk a partnereinkre és arra, ahogy ezt a rendkívüli helyzetet együtt, közösen kezeltük. Az a tény, hogy a szükségállapot alatt a Travelminit partnereinek száma 31%-kal nőtt, elérve az 5500 szállást a felületen, és a foglalások országos szintű csökkenése ellenére mi meghaladtuk a tavalyi foglalásaink számát, azt bizonyítja, hogy sikerült ezt a krízist lehetőséggé kovácsolnunk" - idézi a közlemény Rigó Ferencet, a Travelminit szállásfoglaló oldal alapítóját és ügyvezető igazgatóját. (közlemény)

turizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális