2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Bemutatta a kormány a gazdaságfellendítési tervét

 utolsó frissítés: 08:27 GMT +2, 2020. július 02.

A kormány gazdaságfellendítési terve megadja az alaphangot a gazdaság újraindítására - jelentette ki Klaus Johannis államfő, aki szerint "elérkezett az idő, hogy valamennyi gazdasági intézkedést egyetlen tervbe foglaljunk bele, pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében" - fogalmazott az elnök a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének bemutatása alkalmából tartott szerda esti rendezvényen.

≫ A kormány gazdaságfellendítési tervéről itt írtunk részletesen.

Az elnök rámutatott, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt 30 év legnehezebb időszakát élte az ország, amikor megmutatkoztak az előző kormányok jövőképhiányának következményei, a válság ugyanis megfelelő gazdasági és egészségügyi erőforrások nélkül érte Romániát. A hatóságoknak sikerült kezelniük a helyzetet, most pedig minden erőfeszítést a közép- és hosszú távú fejlődést elősegítő lehetőségekre kell összpontosítani - jelentette ki.

Hozzátette, minden erőforrást és energiát a gazdaság fenntartására kell fordítani, ez ugyanis alapvető fontosságú a gazdasági és társadalmi kohézió tekintetében. Az elnök szerint a szociáldemokrata kormány gazdaságpolitikája teljesen figyelmen kívül hagyta a román állampolgárok elvárásait, kizárólag a fogyasztásra alapozott, nélkülözte a hosszú távú jövőképet.

"Az országban rejlő potenciált tekintve Romániának már rendelkeznie kellene modern és európai infrastruktúrával, a 21. századhoz méltó iskolákkal, megfelelő kórházakkal, gázvezeték-hálózattal, versenyképessel iparral, virágzó mezőgazdasággal. Ehhez képest uniós viszonylatban sereghajtók vagyunk az utak minősége tekintetében" - nyomatékosította.

Hozzátette, digitalizáció terén is hasonlóan rosszul állunk, és bár a válság nyomása alatt születtek megoldások például a közigazgatási tevékenységek digitalizációjára, ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, folytatni kell.

Az államfő hangsúlyozta a beruházások fontosságát, kiemelve, csak ezek révén lehet újraindítani a gazdaságot, a befektetések "adnak reményt vállalkozóknak és munkavállalóknak egyaránt".

Johannis elmondta még, a kormány illetékesei arról biztosították, hogy az elkövetkező években befejezik a nagy késésben levő infrastruktúra-projekteket, illetve újabbakat indítanak útjukra.

Az államfő hangsúlyozta, az európai uniós alapoknak fejlődésünk alappillérévé kell válniuk. "Romániának egyetlen lehetőséget sem szabad kihagynia, hogy EU-s alapokból finanszírozzon fejlesztési projekteket, és nem folytathat rövidtávú, kispályás játékokat, esetleges választási megfontolásokból. Fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki az európai finanszírozási mechanizmusokból, például a SURE-kezdeményezésből és az európai gazdaságélénkítési tervből. A SURE például egy nagyon hasznos eszköz, mert a munkahelyek megtartásának lehetőségével támogatja mind a munkavállalókat, mind a vállalatokat. Kötelességünk, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban kihasználjuk az európai alapok által kínált minden fejlesztési lehetőséget" - mondta Johannis a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

Hangsúlyozta, az európai alapokkal támogathatók a kis- és középvállalkozások, a kutatás és az innováció, és a transzeurópai közlekedési hálózatokba történő beruházások azzal a céllal, hogy "ösztönözzék a gazdasági fellendülést, és magas termelékenységű, minél jobban megfizetett munkahelyeket hozzanak létre az ország lakóinak, de azok számára is, akik külföldről térnek haza" - mondta Johannis, aki felhívta a kormánytagok figyelmét, hogy kötelesek felgyorsítani az újraindítási tervben szereplő intézkedések és a beruházási programok végrehajtását.

"A beruházáson, a digitalizáción, az innováción, a technológiaátadáson, a termelékenység növelésén és a román vállalatok globális versenyképességének növelésén alapuló modellt követünk" - mondta Ludovic Orban miniszterelnök a rendezvényen. "A román államfővel, az ő csapatával, a kormánycsapattal, az üzleti szférát képviselő partnereinkkel és a szakmai szervezetekkel együtt kidolgozott programunk szem előtt tartja Románia főbb problémáit, amelyek nagy részét súlyosbította a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság" - fejtette ki a miniszterelnök.

Eljött az ideje, hogy a politikai vezetők emelkedjenek ki "a demagógia és a populizmus mocsarából", hagyjanak fel az olyan ígérgetésekkel, amelyek nem válthatók valóra, mert nincs semmi közük a gazdasági valósághoz - hangsúlyozta a miniszterelnök. Rámutatott, a gazdasági fejlődésnek a polgárok életszínvonalának emelkedéséhez kell vezetnie, és kizárólag a beruházásokra, a romániai gazdaság, a vállalkozások versenyképességének növelésére alapozhat.

"A kormánynak kell hogy legyen jövőképe, akarata, erőforrásokat kell mozgósítnia, párbeszédet kell folytatnia az üzleti szféra képviselőivel a legjobb megoldások megtalálása érdekében" - nyomatékosította.

Arról is beszélt, mentalitásváltásra van szükség a közigazgatásban is, amelynek "le kell vetkőznie régi szokásait", meg kell tanulnia "igent" mondani "nem" helyett, fel kell gyorsítani a különféle jóváhagyási, engedélyezési eljárásokat, a közigazgatásban dolgozók értékelésekor pedig a hatékonyság kell hogy legyen a legfontosabb szempont.

(agerpres, hírszerk.)

válság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális