2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Székelyudvarhelyi vállalkozók csendes tüntetést szerveznek a friss bicikliút miatt, mert az csődbe viszi üzleteiket

 utolsó frissítés: 13:35 GMT +2, 2019. október 11.

Tiltakozó megmozdulást szerveznek a székelyudvarhelyi Bethlen utcában üzlethelyiséget működtető vállalkozók, mert a szeptember végén felfestett bicikliút csődközeli helyzetbe vitte az üzleteket, így több száz alkalmazottat és azok családját is veszélyezteti - írják közleményükben a Bethlen utcai vállalkozók akciócsoportjának tagjai.

A békés szimpátiatüntetést október 14-én, hétfőn 10 órától szervezik. Az indulást a Bethlen utcai rendőrség előtti járdáról tervezik. 

„Egyik napról a másikra, minden előzetes figyelmeztetés és konzultáció nélkül festették fel a biciklisávot a Bethlen utcába, amellyel egy csapásra megszűntették a parkoló-és megállóhelyeket az üzleteink előtt”- panaszkodnak az utca boltosai. A probléma súlyosságát jelzi, hogy többen 50-70%-os forgalom visszaesésről számoltak be, hiszen az üzletek vásárlói, kliensei, partnerei, áruszállítói sem megállni, sem parkolni nem tudnak a boltok előtt. Emiatt már most csődközeli állapotba kerültek a cégek, amivel több száz munkavállaló és családjaik megélhetése is veszélyeztetve van.

A Bethlen utcai vállalkozók ezért egy akciócsoportot hoztak létre, hogy a városvezetéssel és a biciklisek képviselőivel is konzultálva legalább utólagosan olyan megoldás születhessen, amely minden fél igényeit kielégíti. 

„Én magam is sokat bringázom négy gyermekemmel, mi nem a biciklisáv ellen vagyunk, egy zöld és környezetbarát városban szeretnénk mi is élni. Azonban a városvezetés velünk egyáltalán nem konzultálva hozott egy olyan döntést, amely rövid úton bedőléssel fenyegeti a Bethlen utcai cégeket, akik elsősorban az autókból gyorsan ki-beszálló vásárlóikból éltek eddig. Most a klienseinknek több száz méterre kellene parkolniuk, ha egyáltalán találnak szabad helyet a környező utcákban. Az elmúlt 10 napban a korábbi felére esett vissza a forgalmam és ugyanilyen, vagy még nagyobb hiányról számolnak be az üzletek tulajdonosai”- mondta az akciócsoport egyik szervezője, Balogh Botond állatorvos.

„Sürgősen megoldást kell találnunk a helyzetre, hiszen mi nem tőkeerős multik vagyunk, hanem kis üzletek, így nincsenek felhalmozott tartalékaink az ilyen váratlan szituációk kezelésére. Viszont sok száz ember megélhetése függ cégeinktől, ezért mindent megteszünk azért, hogy minél előbb mindenki, a boltok, a városvezetés és a biciklisek számára is elfogadható megoldást találjunk”- tette hozzá Márton Gyula, a jól ismert és népszerű perecező tulajdonosa, aki szintén az akciócsoport egyik szervezője. "A megmozdulásra minden érintett vállalkozót, vásárlóinkat, partnereinket, családtagjainkat és minden udvarhelyit várunk, hiszen ez valóban közös, városi szintű ügy. Aki teheti, jöjjön zöld/sárga láthatósági mellényben”- folytatta Márton.

A tüntetés részleteiről Facebook eseményen is lehet tájékozódni. 

(közlemény)

Székelyudvarhely
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális