2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Elfogadta a parlament a 2019-es költségvetést

 utolsó frissítés: 17:00 GMT +2, 2019. február 17.

Elfogadta pénteken a parlament a 2019-es állami költségvetést. A tervezetet 275 törvényhozó támogatta szavazatával, 122-en ellene voksoltak, ketten tartózkodtak. A költségvetést az RMDSZ is megszavazta.

A kormányfő szerint realista költségvetés született

Viorica Dăncilă miniszterelnök a szavazást megelőző beszédében elmondta, realista a 2019-es állami költségvetés tervezete és fejlődési perspektívát kínál Románia számára.

A kormányfő azt is mondta, a tervezet híven tükrözi a jelenlegi romániai gazdasági-társadalmi valóságot, de annak a politikai szövetségnek a politikai elképzeléseit is, amely 2016-ban megnyerte a parlamenti választásokat. "Az idei költségvetés arra alapoz, hogy az elmúlt évek töretlen gazdasági fejlődésének köszönhetően nagyobb a bruttó hazai termék, nagyobb a büdzsé, kisebb a deficit és csökkenőben van az államadósság. Ahogy ez bármely költségvetéssel lenni szokott nálunk és bárhol a világban, ez sem tud megfelelni az összes elvárásnak, de realista büdzsé, és Románia számára a fejlődés lehetőségét kínálja" - mondta a miniszterelnök. 

Dăncilă azt mondta, 2019 a befektetések éve lesz Romániában, hiszen jelentős beruházásokra kerül sor például szállítási infrastruktúra és egészségügy terén, óvodákat építenek és helyi fejlesztési projektekből sem lesz hiány.

"Miután két éven keresztül jelentősen növekedtek a bérek és a nyugdíjak, most az állampolgárok érdeklődése természetesen a szállítási infrastruktúrába, egészségügybe, óvodákba, iskolákba, mezőgazdaságba és érthető módon a helyi fejlesztésekbe történő befektetések felé fordult. Figyelembe véve a lakosság igényeit, olyan költségvetést alkottunk meg, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak" - jelentette ki a kormányfő. 

A tavalyi évhez képest 15,7 milliárd lejjel növelték a beruházásokra szánt keretet, ebből 6 milliárdot a szállítási infrastruktúra fejlesztésére fordítanak majd. Felgyorsítják a gyorsforgalmi utak és autosztrádák építését, mert szükséges az ország nyugati határainak mielőbbi összekötése a Fekete-tengerrel, hogy Románia felkerüljön a jelentős európai kereskedelmi útvonalak térképére - tette hozzá.

Viorica Dăncilă azt is elmondta, hogy az európai projektek "teljes gőzzel" fognak haladni, mert az a cél, hogy Románia idén meghaladja a lehívott uniós támogatások európai átlagát. "Románia egy teljes egészében Európába integrálódott országgá kíván válni, ugyanakkor egyenlő bánásmódot is kérünk Románia számára" - szögezte le a miniszterelnök. 

A kormány által elfogadott verzióhoz képest számos módosítást is megszavazott a parlament

A büdzsétervezet kormány által előterjesztett változatát több ponton is módosították a parlamentben. A törvényhozó testület elfogadta többek között Robert Sighiartău PNL-s képviselő módosító indítványát, amelynek értelmében a két év alatti gyermekek esetében 200 lejről 300 lejre, a két év fölötti gyermekek esetében pedig 84 lejről 150 lejre nő a gyermeknevelési pótlék összege március 1-jétől. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint a gyermekpénz emelését csak a költségvetési deficit növelésével lehet fedezni, így a tervezetben eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították az idei költségvetés becsült GDP-arányos hiányát.

Elfogadta a parlament Liviu Dragnea módosító javaslatát is, amely szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) eredetileg előirányzott alapból elvontak 445 millió lejt, a Külügyi Hírszerző Szolgálattól 30 millió lejt, a kormányőrségtől pedig 50 millió lejt, és az összegeket átirányították az egészségügyi minisztériumhoz különféle országos programok finanszírozására.

Kiegészítették az oktatási minisztérium költségvetését is a Meleg ételt az iskolákba! elnevezésű program támogatása érdekében, az Állandó Választási Hatóság (AEP) és a pénzügyminisztérium büdzséje viszont csökkent.

Az RMDSZ is megszavazta a költségvetést

Az RMDSZ a végső szavazás után szerkesztőségünknek elküldött közleményében sorolja fel azokat az érveket, amelyek miatt a költségvetés elfogadása mellett szavaztak.

  • 500 ezer lejt fordít a 2019-es állami költségvetésből a kormány a Neveléstudományi Intézet kisebbségi irodájának csíkszeredai létrehozására, valamint működésére.
  • Szintén 500 ezer lej értékben támogatja az állam a Kolozsváron létrehozandó, kisebbségi oktatás fejlesztését szolgáló Országos Értékelési és Vizsgáztatási Központ létrehozását.
  • Szatmár Megye Tanácsa 12 millió lejt fordíthat idén arra, hogy új ingatlanba költöztesse a megyei könyvtárat.
  • Bihar megyében az RMDSZ által kezdeményezett és elindított tanuszodákat létesítő program támogatására idén közel 36 millió lejt különítettek el az állami költségvetésből.
  • Sepsiszentgyörgy önkormányzatának további 1 millió lejjel egészítik ki költségvetését a multifunkcionális sportkomplexum megépítésére. A közleményben az RMDSZ itt megjegyzi, hogy idén az RMDSZ közbenjárására 2,5 millió lejt fordíthatnak erre a beruházásra.
  • 2,13 milliárd lejjel nagyobb pénzalap áll a gyermeknevelési pótlék fizetésére. Ez azt jelenti, hogy 2 éves korig 300 lejt, 2 év felett 150 lejt fognak kapni gyermekek.
  • 438 millió lejjel sikerült megemelni azt a pénzkeretet, amelyet eredetileg a kormány családorvosok számára irányzott elő az éves költségvetés-tervezetében a szaktárcával folytatott egyeztetések nyomán.
  • Sikerült 2,625 milliárd lejre emelnie a családorvosi rendelők működésére elkülönített éves pénzalapot. A közlemény rámutat, hogy az RMDSZ nyomására az elmúlt két évben a családorvosi rendelők 48,3%-kal kapnak többet az állami költségvetésből, mint azt eredetileg előirányozták.
  • Több mint 80 millió lejt sikerült elkülöníteni erdélyi kórházak orvosi berendezéseire, eszköztárak bővítésére, valamint modernizálására.
  • 15 millió lejt különítettünk el a zilahi kórház korszerűsítésére és eszköztárának bővítésére.
  • 22,5 millió lejt kap két Maros megyei kórház. Ebből a marosvásárhelyi sürgősségi kórház 8 millió lejt, ez a szaktárca saját fejlesztési költségvetésébe került bele, valamint a megyei kórház költségvetése 14,5 millió lejjel egészült ki, amit korszerűsítő munkálatokra költhetnek.
  • 12,7 millió lejt különítettek el a Sepsiszentgyörgyön működő sürgősségi megyei kórház modernizálására, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére.
  • 30,6 millió lejt kap a Csíkszeredában működő sürgősségi megyei kórház modernizálásra, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére. Ezeknek az összegeknek a kétharmadát a kórház korszerű felszerelésére, valamint egyharmadát modernizálásra, építésre lehet fordítani.
  • Külön pénzalapot különítenek el a marosvásárhelyi reptér további fejlesztéseire, valamint a brassói reptér megépítésére.
  • 11,280 millió lejt különítenek el a marosvásárhelyi reptér modernizálására,
  • 23 millió lej a brassói reptér megépítésére. Ez a javaslat egy RMDSZ-PSD együttműködés révén született meg - írja az RMDSZ közleménye -, amely értelmében 10 millió lejjel járul hozzá Kovászna megye, valamint 13 millió lejjel Brassó megye a brassói reptér megépítéséhez az állami költségvetésből kiutalt összegekből.
  • Plusz 538 millió lejt az észak-erdélyi autópálya megépítésére, négyszeresére emelték az eredeti tervhez képest az észak-erdélyi autópálya építéséhez szükséges pénzalapot.
  • Plusz 38 millió lej a Marosvásárhely-Jászvásár közötti autópálya építéséhez szükséges dokumentáció előkészítésére.
  • Plusz 165 millió lej a Lugos-Déva útszakasz megépítésére.
  • Plusz 17,5 millió a Nagyszeben-Fogaras útszakasz tervezésére.
  • Plusz 178 millió lej a Torda-Szászsebes útszakasz megépítésére.
  • Plusz 300 millió lejt a megyei és helyi utak karbantartására.

Cikkünk frissül!

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális