2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Moszkva támogatja az Északi Áramlat-2 megépítését

 utolsó frissítés: 13:02 GMT +2, 2016. március 18.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték olyan kereskedelmi projekt, amit Oroszország támogatni szándékozik, és ellenzi az Európai Unióval folytatott energetikai párbeszéd átpolitizálását - jelentette ki Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.

Meskov arra reagált, hogy Reuters értesülése szerint Románia, a V4-tagállamok, és a három balti ország vezetői az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez intézett levelükben tiltakoztak az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítése ellen. Az üzenet aláírói szerint a projekt végrehajtása "potenciálisan destabilizáló geopolitikai következményekhez" vezetne.

"Egy egyszerű igazságból indulunk ki: nem szabad folyamatosan az Oroszországi Föderáció és az Európai Unió közötti energetikai együttműködés átpolitizálására törekedni. Az Északi Áramlat-2 egy kereskedelmi projekt, és ha orosz és európai cégek érdeklődést mutatnak iránta, akkor valóban profitot akarnak kinyerni a projekt megvalósításából" - mondta. "Mi ezt nem zavarni, hanem minden módon támogatni fogjuk" - szögezte le.

A miniszterhelyettes szerint minden esetben, amikor csak új elképzelések jelentkeznek Oroszország és az EU energetikai együttműködésének kibővítésével kapcsoltban, azonnal színre lép az elégedetlenek, az egyet nem értők csoportja, amely ezeket a folyamatokat vagy lelassítani vagy leállítani akarja. "Tudjuk, hogy ez mire vezet. Ékes példa erre a Déli Áramlat. Dél-Európa, amiatt, hogy az Európai Bizottság kezdeményezésére megszakadt ez a projekt, nem kapta meg a szükséges gázt, milliárdos beruházások vesztek el, és nem létesültek új munkahelyek" - mondta Meskov. "Ma dél-európai kollégáink keresik a lehetőségeket arra, hogy elvezethessék magukhoz az orosz gázt" - fogalmazott.

Meskov szerint "elvi jelentősége van az Oroszország és az Európai Unió közötti teljes körű energetikai párbeszéd felújításának", mert mindkét oldalnak - amint a levél is utal rá - vannak kérdései a másikhoz. Úgy vélte, a sajtón keresztüli üzengetés helyett az orosz és az európai energetikai szakembereknek tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, a kapcsolatokat pedig nem kellene pusztán a szerződések meghosszabbítására vagy az Ukrajna területén áthaladó gáz áráról folytatott tárgyalásra korlátozni.

Az Északi Áramlat-2 projekt részvényesi megállapodását szeptember elején írták alá a hat érintett cég vezetői. A Gazprom orosz gázipari vállalat, a holland-brit Shell, a német E.ON és a BASF/Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez) azt tervezi, hogy két új, a már meglévő vezetékpárral azonos, évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővíti a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja Viborg, és egészen a németországi Greifswaldig tart.

A projekt megvalósítása a New European Pipeline AG. elnevezésű társaság feladata lesz, amelyből a Gazprom 50, a többi cég pedig 10-10 százalékban részesedik.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország gyakorlatilag kiiktatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát. Egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. (mti)

földgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális