2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Megszavazták a pénzügyi amnesztiát a TSZ-nyugdíjasok számára

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A parlament alsóháza kedden fölényes többséggel szavazta meg az RMDSZ azon törvénytervezetét, amely pénzügyi amnesztiát biztosít a TSZ-nyugdíjasok számára.

Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta: az elmúlt években sok, volt termelőszövetkezeti alkalmazott folyamodott betegnyugdíjért. Miután korhatáros nyugdíjba vonultak, két ízben is megemelték a TSZ-nyugdíjakat (egy 2003-as, illetve egy 2007-es rendelkezés értelmében ezeket megduplázták), azonban a bukaresti illetékesek nem figyeltek arra, hogy a korhatáros nyugdíj sok esetben két forrásból érkezik, ezért nemcsak a termelőszövetkezeti munka után járó összeget emelték, hanem a teljes nyugdíjat duplázták meg. „Az országos nyugdíjpénztár tévedésből – és én erről hivatalos átiratot is kaptam az elnök részéről – a nyugdíjak teljes összegét megemelte, nem csak a TSZ-részt, amint a törvény azt előírta. A későbbiekben az Állami Számvevőszék erre a hibára rájött, és az érintett személyektől visszakövetelte a kifizetett összegeket” – magyarázta a képviselő. Hozzátette, ez kétszeresen is sújtotta a nyugdíjasokat: egyrészt, a megyei nyugdíjpénztárak egy új határozattal csökkentették a nyugdíjakat, majd ezt is megterhelték egy százalékos aránnyal, amellyel az országos nyugdíjpénztár tévedéséből kapott jogosulatlan összegeket követelték vissza.

„Hogy egy konkrét példát említsek: aki 600 lejes nyugdíjjal rendelkezett, megközelítőleg 7000 lejt kellett visszafizessen, úgy, hogy közben a nyugdíját a minimálisra csökkentették, ami 350 lejt jelent. Később ebből is levontak 30%-ot, ami azt jelenti, hogy az illető személy nagyjából 280 lejt kapott kézbe, holott ő nem is kérte a nyugdíja újraszámolását, egyszerűen a törvényt alkalmazták tévesen, és ez az állampolgárokon csattant. Mi már a tavaly is azt tanácsoltuk az érintett személyeknek, hogy pereljék be az államot és próbálják ideiglenesen felfüggesztetni a visszafizetési folyamatokat, amíg ez a törvény életbe lép. Voltak, akik ránk hallgattak, de voltak, akik ezt nem tették meg” –  fogalmazott Szabó Ödön.

Elmondta, a Szövetség képviselői és szenátorai embertelennek és mélyen igazságtalannak tartották a kormánynak a nyugdíjasokkal szemben tanúsított magatartását, azért a tavalyi év szeptemberében, még ellenzékből elindítottak egy folyamatot, és arra kérték a miniszterelnököt, hogy sürgősségi kormányrendelettel szabályozza az amnesztiát. „Ez sajnos nem történt meg, konkrét lépésekre csak az RMDSZ kormányra lépése után került sor. Miután koalíciós partnerek lettünk, sikerült egy politikai egyezséget kötni ebben a kérdésben is, és végre a mai nap során a képviselőház is megszavazta a törvénytervezetet, amelyet az államelnöknek 20 napon belül ki kell hirdetnie. Ezt követően a törvényt kötelező módon alkalmazni kell, bízunk abban, hogy az érintett nyugdíjasok már augusztustól megszabadulnak e pénzügyi teher alól” – tájékoztatott a Bihar megyei képviselő.
Szabó Ödön szerint a pénzügyi amnesztia elfogadtatása azt bizonyítja, hogy az RMDSZ-nek a teljes romániai közösségre vonatkozóan vannak hatékony elképzelései. „A szociális gondoskodás alapvető része, hogy adminisztratív hibából az állam ne taszítsa a társadalom perifériájára azokat az idős embereket, akik egész életükben becsülettel dolgoztak egy minimális megélhetésért” – hangsúlyozta a képviselő. (közlemény)

nyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális