2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Egész Európa azon aggódik, hogy mi lesz a téli számlákkal

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 10:34 GMT +2, 2021. szeptember 27.

Olaszország a szennyező vállalatok által befizetett büntetésekhez nyúl, Spanyolország az energiatermelők profitját veszi el, hogy segítsék a nehéz helyzetbe jutó lakosságot.


Nemcsak Romániában, hanem Európa több régiójában is drámai mértékben megugrottak az energiaárak. Sok lapban úgy írnak a jelenségről, mint egy új csapásról, ami „a világjárvány után újra megrázza a világgazdaságot”. Szakértők szerint a következő lépés az árak növekedésének megakadályozásában Brüsszeltől függ, konkrét lépésekről azonban egyelőre csak az államok szintjén beszélhetünk.

Érdekesség, hogy a gázpiacon uralkodó „káosz” eddig körülbelül 280%-os árdrágulást hozott Európában, Amerikában 100%-ról szólnak az elemzések, ami tovább nyomta az elektromos energia drasztikus áremelkedését is. Az Európai Unió arról kommunikál, hogy a problémát elsősorban az orosz gázszolgáltatás „visszaszorulása” okozza, több parlamenti képviselő egyenesen a Gazprom orosz szolgáltató manipulációjáról beszélt.

A Gazprom által elkészített Északi Áramlat-2

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is felszólította Oroszországot, hogy "tegyen többet" Európa gázellátásának érdekében, miután a földgáz szabadpiaci ára sorra dönti a rekordokat ebben az időszakban. Mint elmondták, a rendelkezésre álló információk szerint Oroszország teljesíti az európai országokkal kötött hosszú távú szerződéseit, de valójában az Európába irányuló gázexportjának szintje messze elmarad a korábbi évek szintjétől. A Digi24 által szemlézett rövid elemzés szerint az európai tárolók kapacitása valahol 72% körül áll, a fűtésszezon elején már évek óta nem volt ilyen kevés rendelkezésre álló gáz Európában.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy a rekordáraknak egyértelmű az üzenete: az EU-blokknak fel kell adnia a fosszilis tüzelőanyagokat és fel kell gyorsítani a zöld energiára való áttérést. Mint kifejti, az energia árának robbanását többek között az egyre dráguló szén-dioxid kibocsátási kvóták is befolyásolták.

„Ha már öt évvel korábban megszületett volna a Green Deal, nem kerültünk volna olyan helyzetbe, hogy ennyire függjünk a fosszilis anyagoktól vagy a földgáztól” – érvelt, rámutatva, hogy a megújuló energia ára továbbra is tartja a korábbi szinteket, és stabilnak bizonyult.  

Vannak azonban olyan vélemények is, melyek épp az Európai Unió klímavédelmi tervét és a zöld fordulatot okolják. Az energiaárak drágulásának hátteréről, lehetéséges ok-okozati összefüggéseiről egyébként ITT írtunk bővebben.

Több elemzés is úgy tartja, hogy még korai lenne előrejelezni az energiaárak növekedésének konkrét hatását, ugyanakkor elkerülhetetlennek látják az államok beavatkozását:

Olaszországban a kormány például úgy jár el, hogy közpénzeket használ a közüzemi árak kiegyensúlyozására – írja a Digi24, a Bloombergre hivatkozva.

Mario Draghi miniszterelnök kormánya 2021. második negyedévében már mintegy 1,2 milliárd eurót költött az energiaárak robbanásszerű emelkedésének megakadályozására, és a várakozások szerint továbbra is ezt a mechanizmust fogják folytatni. A beavatkozás eredményeként a villamosenergia árának növekedési ritmusa 9%-ra csökkent, szemben az állami beavatkozás előtti 20%-os emelkedéssel.

Roberto Cingolani, az ökológiai átállásért felelős miniszter még korábban úgy nyilatkozott, hogy a kiskereskedelmi villamos energia az elkövetkezendő időkben körülbelül 40%-kal drágul majd az országban.  

Az állami beavatkozás finanszírozására Olaszország az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréből (ETS) származó bevételeket kívánja felhasználni, amelyeket a pénzügyminisztérium kezel – írják a fentebb említett források.

 Forrás: jilrose/Pixabay

Spanyolországban egy teljesen más módszert választottak: elfogadtak egy sürgősségi kormányrendeletet, mellyel a kormány az energiaszolgáltató cégek rendkívüli nyereségét (rendkívüli alatt értjük, hogy az árnövekedések általi többletjövedelmet) elveszik, majd átirányítják ezeket az összegeket a fogyasztók kisegítésére az elkövetkezendő fél éves periódusban. A Reuters szerint mintegy 2,6 milliárd euróról van szó.

Teresa Ribera energiaügyi miniszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az intézkedés 2022. március végéig marad érvényben, amikor a földgáz ára várhatóan stabilizálódik a fogyasztás csökkenésével a téli időszak után.

Ezzel párhuzamosan Spanyolország további 900 millió euró értékű szennyezési kvótát fog értékesíteni, hogy a bevételt a fogyasztók számláinak csökkentésére tudják fordítani.  

Ribera szerint a madridi kormány számításai szerint év végére átlagosan 22%-kal csökkentik a havi számlák értékét. Ami a védelemre szoruló energiafogyasztók védelmét illeti, az energiaügyi miniszter kijelentette, hogy 4 hónapról 10 hónapra emelték a számlabefizetési kötelezettségre vonatkozó időintervallumot.

Pedro Sanchez miniszterelnök is felszólalt az ügyben, ő a villamosenergia utáni különleges adó csökkentését is bejelentette (5,1%-ról 0,5%-ra), ugyanakkor csökkentik az áfakulcsot és teljesen eltörlik idén a 7%-os termelési adót. Az intézkedések 2021-ben mintegy 1,4 milliárd euróval csökkentik az állam bevételeit - mondta Sanchez.

Görögországban olyan intézkedéscsomagot fogadtak el, mellyel támogatásokat nyújtanak a görög háztartások körülbelül 70%-ának. A program becsült költségvetése 150 millió euró, és háztartásonként 9 euróval segítik a lakosságot minden 300 kilowattóra (KWh) után.  Ezzel párhuzamosan a kormány az alacsony jövedelműek fűtéstámogatását további 20%-kal emeli.

Itt azt is érdemes megemlíteni, hogy az ország fő közüzemi vállalata, a Public Power Corp. (amely 51% -os állami tulajdonú vállalat) nagyobb árengedményeket kínál a háztartásoknak.

Hogyan segít Románia?

A képviselőház még szeptember 7-én fogadta el döntő házként a kiszolgáltatott energiafogyasztókat védő törvényt, amely körülbelül 500 ezer háztartást segíthet legfeljebb 500 lej értékű támogatással. Az energiaszámlák kifizetéséhez nyújtott állami támogatás mellett a törvény arra is jogszabályi keretet biztosít, hogy az alacsony jövedelmű lakosság pénzügyi segítséget kaphasson az energetikai szempontból hatékonyabb fűtésrendszerek, illetve az energiafelhasználás szempontjából hatékonyabb háztartási gépek megvásárlására. A támogatás kapcsán fontos kiemelni, hogy kimondottan az alacsony jövedelmű háztartások számára fog segítséget jelenteni, a támogatás összege ugyanis energiahordozóként és jövedelem alapján változik, a havi fűtéstámogatás legmagasabb összegét azok a családok fogják megkapni csak, ahol az egy főre jutó jövedelem havi 200 lej alatt van.

A kormány továbbá ezen felül a romániai háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást az energiaszámlák kifizetésére, a sürgősségi rendelet tervezete szerint a villamosenergia számlára 22 százalékos, míg a gázszámlára 25 százalékos támogatást lehet igényelni, erről bővebben ITT írtunk.

Itt azt is érdemesmegjegyeznii, hogy az energiaügyi minisztérium kidolgozott egy tervezetet, amely ideiglenesen lehetővé tenné többek között az energiaárak állami szabályozását. Ez a forgatókönyv valószínűleg csak abban az esetben lépne érvénybe, ha a kormány semmilyen más eszközt nem tud használni az energiaárak kordában tartására, mivel sem a kormány, sem az EU nem támogatná ezt a lépést.

Ez utóbbi fejlemény egyébként azért is érdekes, mert épp a múlt héten az Európai Bizottság energiaügyi biztosa bejelentette, hogy Brüsszel a tagállamokkal közösen intézkedéscsomagot dolgoz ki, amely választ jelenthetne a megnövekedett energiaárakra. Sok részletet erről még nem lehet tudni, azonban szó esett az energiaszámlákra kivetett áfa vagy jövedéki adó csökkentéséről, illetve az energiafogyasztóknak nyújtott közvetlen támogatásokról.

Visszatérve Oroszországra: az Északi Áramlat-2. lesz a kulcs a megoldáshoz?

A Reuters szerint nagy valószínűséggel így lesz. A vitatott gázvezetéken keresztül évente körülbelül 55 milliárd köbméter gázt tudnak Oroszországból Németországba szállítani, ami az eddigin felül nagyjából 26 millió háztartás ellátásához elegendő.

A Gazprom épp szeptember közepén jelentette be, hogy befejezték a vezetékek építési munkálatait, és ha a szállítást elindíthatják, akkor év végéig körülbelül 5,6 milliárd köbméter földgázt tudnak szállítani. A tartályok feltöltésére pedig most éppen óriási szükséglet lenne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális