2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A nők iskolázottabbak, mégis kevesebbet keresnek a férfiaknál

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:08 GMT +2, 2017. október 24.

Mennyivel keresnek a nők kevesebbet a férfiaknál Romániában és az EU-ban, és hogy állunk egyetemi diplomával rendelkezők terén az Eurostat adatai szerint?


Az egyetemi diplomával rendelkezők terén rosszul állunk, a férfiak és nők fizetése közötti szakadék viszont nálunk nem olyan nagy, mint a fejlettebb országokban - derül ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból. A Nők és férfiak élete Európában című statisztikai helyzetképről szóló első összefoglalónkból kiderült, hogy romániaiak tartják magukat a legegészségesebbnek. A második részben most kicsit gazdasági vizekre hajózunk, és megnézzük hogyan állnak a nők és a férfiak az oktatás, a foglalkoztatás, a karrier és a kereset terén Romániában és az EU-ban.

Az egyetemi diplomával rendelkezők terén rosszul állunk

Az oktatásról közzétett adatok vizsgálata talán egy külön cikket is érdemelne, de azért megpróbáljuk röviden összefoglalni az adatokból kiolvasható legfontosabb információkat. Ezen a területen nehéz általános képet festeni az EU-ról, hiszen számos olyan tagállam van, amely jelentősen kilóg a sorból. Ha a csupán középiskolát végzettek (5-8. osztály) arányát nézzük, akkor Romániában a nők az EU átlaga felett helyezkednek el (25,5% az EU-s 23%-hoz viszonyítva) ebben a tekintetben - ami nem túl jó hír, hiszen azt jelenti, hogy nálunk magasabb az alacsony képzettséggel rendelkező nők aránya -, a férfiak pedig kissé az EU-s átlag alatt vannak (21,1% az EU-s 23,1%-hoz viszonyítva).

Ha a líceumot vagy valamilyen posztliceális képzést végzettek arányát hasonlítjuk, akkor viszont az látszik, hogy Románia jóval meghaladja az EU-s átlagot a férfiak (62,4% az EU-s 47,9%-hoz viszonyítva) és a nők esetében is (56,3% az EU-s 44,5%-hoz viszonyítva).

Ennek a magas aránynak az a magyarázata, hogy az EU többi országában sokkal inkább jellemző volt, hogy a líceum befejeztével tovább tanulnak az emberek, ezt támasztják alá a egyetemi diplomával rendelkezőkről szóló statisztikák is. Romániában a felsőoktatásban lediplomázók aránya alapján utolsók vagyunk, a 25 és 62 év közötti lakosság esetében 18,2% az egyetemet végzettek aránya a nők, és 16,5% a férfiak esetében. Az EU-s átlag 30% körül alakul. Érdekes adat az is, hogy Finnországban minden második nő felsőoktatási diplomával rendelkezik.

A gyermekes szülőknél nagyobb a foglalkoztatási arány is

A foglalkoztatott személyek alapján érdemes megjegyezni, hogy Romániában a teljes lakosságra nézve sokkal nagyobb arányban dolgoznak az aktív munkaképes férfiak (69,7%-os foglalkoztatási arány), mint a nők (53,3%). Érdekes jelenség viszont, és erre az Eurostat szakemberei is rámutatnak, hogy a nők és a férfiak közötti foglalkoztatottsági szakadék csökken a legalább egy vagy két gyermekes személyek esetén. A háromnál több gyermekes szülők esetén viszont szintén hatalmas a szakadék a férfiak és nők foglalkoztatottsági aránya tekintetében. Ezt szemlélteti az alábbi ábra.

Az alábbi ábra pedig a rész munkaidőben foglalkoztatottak arányát mutatja. Ebben Románia némileg kilóg a sorból, hiszen míg az EU egészében a nők 31,9%-ának van részmunkaidős állása és a férfiaknál ez az arány mindössze 8,8%, addig Romániában szinte nincs különbség aközött, hogy a férfiak (7,3%) és a nők (7,7%) milyen arányban dolgoznak rész munkaidőben.

A statisztikák foglalkoznak a munkanélküliséggel is, amely szerint mind a nők, mind a férfiak munkanélküliségi rátája tekintetében jobban állunk, mint az EU-s országok. Ahogy az az alábbi ábrából is kiderül, az EU-ban a nők esetében 8,7%, a férfiak esetében 8,4% a munkanélküliségi ráta. Romániában ez a mutató 6,6% a férfiak, 5% a nők esetében a 2016-os adatok alapján.

A női menedzsereket illetően hozzuk az EU-s átlagot

A statisztikák szerint az Európai Unióban a felsővezetőknek mindössze harmada, 33%-a nő. Egyetlen olyan uniós tagállam sincs, ahol nagyobb lenne a felsővezetésben dolgozó nők aránya, mint a férfiaké. A legjobban ebben a tekintetben Lettország áll (ahol a felsővezetők 47%-a nő), Lengyelország, Szlovénia (mindkettő esetében 41%), Litvánia, Magyarország és Svédország (mindháromnál 39%) következik a sorban. Románia a középmezőnyben áll a női menedzserek aránya alapján, 34%-kal alig haladjuk meg az EU-s átlagot.

Nálunk nem olyan nagy a bérszakadék, viszont a bérek sem túl magasak

És akkor el is értünk az egyik legérzékenyebb témához, a bérszakadék kérdéséhez. Az EU 2014-re vonatkozó adatai szerint a nők az EU tagállamaiban átlagosan 16,3%-kal keresnek kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Érdekes, hogy Románia ebben a tekintetben nem áll rosszul, a férfiak és nők fizetése közötti eltérés "mindössze" 5,8% előbbiek javára.

Ha az alábbi ábrát nézzük, akkor ez az arány nem is olyan rossz, azt is figyelembe véve, hogy nagyon sok fejlett ország a lista élén foglal helyet. A legnagyobb bérszakadékot az órabérek alapján Észtországban mérték 2014-ben, Csehország volt a második, Németország a harmadik, Ausztria negyedik és az Egyesült Királyság az ötödik.

Ha azt hasonlítjuk, hogy melyek azok a területek, ahol a nemek közötti bérszakadék még nagyobb lesz, akkor arra a következtetése juthatunk, hogy a legnagyobb különbség a felsővezetők és a különböző szakterületek specialistáinak bérében mutatkozik az EU-ban. Ez igaz Románia esetében is, azt viszont meg kell jegyezni, hogy míg az EU-ban egy felsővezető átlagosan 31,96 eurós órabérért dolgozik, addig Romániában 6,81 eurót fizetnek egy menedzsernek.

Érdekes lehet azt is összehasonlítani, hogy míg az EU-ban a nők átlagos órabére 2014-ben 13,72 euró volt, a férfiaké pedig 16,64 euró, Romániában ez a szám nők esetében 2,72 euró volt az említett évben, a férfiaknál pedig 2,85 euró.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális