2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Itt a megállapodás: 960 milliárd euróból gazdálkodhat az EU

Sz.Cs.E. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke ezt mikroblogján jelentette be. 960 milliárd euró a főszám, az EU történetében először csökken a büdzsé az előzőhöz képest. Az EP még vétózhat.


A 26 órán át tartó brüsszeli tanácskozás után elfogadták az Európai Unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretét - tudatta mikroblogján Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken, péntek délután nem sokkal fél hat előtt.


"Megszületett a megállapodás! Az Európai Tanács megállapodott a többéves költségvetésről az évtized hátralévő részére. Megérte várni rá" - közölte a belga politikus.

Az Euroactiv közölte először a Herman von Rompuy,az Európai Tanács elnöke által beterjesztett keretköltségvetést bemutató dokumentumot. Eszerint a büdzsé felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró. A hivatalos bejelentés is megerősítette ezeket az összegeket.

<<< Rompuy és Barosso a megállapodás után: nem tökéletes a költségvetés >>>

Az EU ugyanis két fő számot is meghatároz - magyarázza az Origo cikke. Egy olyat, amely a kötelezettségvállalások összegét jelenti, lényegében egy plafont, amely fölé nem mehet az évekre lebontott költekezés. A másik pedig a tényleges költések tervezése az adott évre. A különbséget az jelenti, hogy az adott időpont kötelezettségvállalása csak később válik tényleges költéssé.

Az már korábban körvonalódott, hogy az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről, és hogy a minden részletre kiterjedő megállapodást még nem dolgozták ki, de annak közvetlen közelébe jutottak. 


Herman von Rompuy (fotók: Yahoo news)

Az elfogadott dokumentumban szereplő összeg a csúcs előtt pár nappal napvilágot látott számokhoz képest körülbelül 3 milliárd euróval több kötelezettségvállalást és 4 milliárd euróval kevesebb kifizetést jelent. A javaslat további 12 milliárdos mozgásteret engedélyez a kifizetések terén, így azok maximális értéke végül majd a 920 milliárd eurót is megközelítheti.

Összehasonlításképpen: novemberben az Európai Tanács elnöke az Európai Bizottság 1033 milliárd eurós kiinduló javaslatához képest 75-81 milliárd eurós vágást javasolt, az előző költségvetési ciklusban, 2007-2013 között pedig még 976 milliárd volt a költségvetési főösszeg. Ez azt jelenti, hogy az EU történetében először csökken a büdzsé az előző periódushoz képest, vagyis az EU-s tagországok képviselői lényegében megszorítást hajtanak végre.

A mezőgazdasági és kohéziós alapok nagysága nőtt a novemberi javaslathoz képest, míg csökkentik az EU adminisztratív költségeit. Az Euroactiv portál a következő összegekről számol be:

Közös Agrárpolitikai Alap: 373 milliárd euró (novemberben: 372)

Kohéziós Alap: 324 milliárd euró (novemberben: 320)

Versenyképességi, munkahelyteremtési, növekedési alap: 125 milliárd euró (novemberben: 139)

Hátrányos helyzetben levők megsegítségére fordított összeg: 2,1 milliárd euró (novemberben: 2,1)

Adminisztrációs költségek: 61,6 milliárd euró (novemberben: 62,6)

Európa, globális szereplő alap: 58,7 milliárd euró (novemberben 60,6)

A péntek délután kiszivrágott hírek szerint Románia közel 43 milliárd euróból gazdálkodhat a 2014-2020-as időszakban - írja a Hotnews. Később viszont kiderült, csak alig 40 milliárd eurós keretről van szó. Az előző hétéves költségvetéshez képest ez előrelepést jelent, akkor 34 milliárd euró volt a büdzsé. Az Európai Bizottság eredeti 1033 milliárdos javaslatában viszont még 48 milliárd euró jutott volna az országnak.

<<< EU-büdzsé: Băsescu elégedett, Ponta szerint ez csak PR-fogás >>>


Az EP még vétózhat

Az Európai Parlament (EP) nem jogosult újranyittatni a vitát a keretköltségvetésről, de az egész csomagról szavaznia kell majd igennel vagy nemmel, tehát akár vétóval is élhet, a 2009-ben életbe lépett lisszaboni szerződés értelmében ugyanis a többéves pénzügyi keret (multiannual financial framework, MFF) elfogadásához már az EP hozzájárulása is szükséges.

Marjory van den Broeke, az Európai Parlament szóvivője azt nyilatkozta, hogy az EP nem fogja elfogadni a tagállamok vezetői által most megszavazott keretköltségvetést. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke péntek délutánhoz képest árnyaltabban fogalmazott, azt mondta "nehéz lesz konszenzusra találni az EP-ben". 


Közben a parlamenti frakciók többsége közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elfogadhatatlan nevezik a büdzsét, és sajnálatukat fejezik ki, amiért Rompuy nem egyezetett velük. "Az igazi egyezkedések az EP-ben fognak kezdődni" - írják. A közlemény szerint a parlament fő célja a növekedés és a befektetések ösztönzése, amely hozzájárul a válságból való fenntartható kilábaláshoz."Ez a megállapodás nem erősíti, hanem gyengíti Európa gazdasági versenyképességét. Nem szolgálja európai állampolgáraink elsődleges érdekeit" - fogalmaznak közleményükben.


Reakciók: mindenki a saját győzelmének tekinti

A francia államfő, a német kancellár és a brit kormányfő elégedetten nyilatkozott a megállapodásról. Francois Hollande  kiemelte, hogy Párizsnak sikerült megőriznie az agrártámogatások eddigi rendszerét, amelynek Franciaország a legnagyobb haszonélvezője. Angela Merkel méltatta, hogy az alkufolyamat minden résztvevője kompromisszumkészséget mutatott, előnyökről mondott le. Elismerte, hogy Németország kénytelen lesz a jelenleginél többet befizetni az uniós kasszába, de ez - mint rámutatott - többek között a német gazdasági növekedésre vezethető vissza.

Személyes sikerként beszélt David Cameron brit kormányfő az EU-költségvetéséről elfogadott megállapodásról. "Hasonlóan gondolkodó szövetségesekkel együttműködve ma sikerült elérnem, hogy megkurtítsák" a hétéves költségvetési periódus kiadási plafonját - mondta Cameron.


A péntek délutáni események


Péntek délelőtt kiderült, hogy a Románia számára fontos Connecting Europe távközlési, közlekedési és egyéb infrastrukturális hálózatok fejlesztését szolgáló kezdeményezés költségvetése drasztikusan csökken: 50 milliárd euróról 29 milliárd euróra.

Románia, Bulgária és Csehország is elégedetlen a kohéziós alapok leosztási módjával - írta péntek délután az EUobserver. A költségvetési előterjesztés a 2014-2020-as támogatások összegét az országok korábbi gazdasági teljesítményéhez köti, ami a pénzügyi válság miatti GDP visszaesés miatt Románia esetében sem előnyös.

A kohéziós alapok tekintetében a tervezet kimondja, hogy az egyes tagállamoknak kiutalt 2014-2020-ra szóló támogatási összeg legtöbb 10%-kal lehet magasabb, mint a 2007-2013 közötti. Egy előző javaslat szerint a társfinanszírozási arányt 75%-ra csökkentették volna, de végül is megmarad a 85%-os szint a kevésbé fejlett régiók esetében (ebbe a kategóriába tartozik a romániai régiók többsége), vagyis EU-s forrásokból lehet majd finanszírozni a támogatást nyert beruházások értékének 85%-át. A közös agrárpolitika területén Románia elveszti kivételezettségét, a gazdáknak kiutalt szubvenciók 2017-re el kell érjék az EU-s átlagot. 2012-ben 119,66 euró volt a szubvenció hektáronként, ez 2020-ra 196 euró lesz. 

A britek - mondják a tárgyalások ismerői - eredetileg azt követelték, hogy a tényleges kifizetéseket nyessék le 900 milliárd alá. A The Telegraph így is David Cameron brit miniszterelnök nagy győzelmének tekinti a főösszeg lefaragását. 


Francois Hollande francia elnök olyannyira nem értett egyet a brit miniszterelnökkel, hogy a The Guardian birt lap szerint még a Herman van Rompuy David Cameronnal való találkozóra való meghívását is visszautasította. A Chiara de Felice lap szerint viszont Olaszország elégedett a öltségvetéssel.

Orbán Viktor a tanácskozás péntek délelőtti szünetében röviden nyilatkozva elmondta: ami a magyar ügyek állását illeti, nem akar előre inni a medve bőrére. Itt a magyar miniszterelnök arra utalt, hogy az ország elérte célját a tárgyalásokon, a hat magyarországi felzárkózó régió számára külön 1,4 milliárd eurót irányoz a költségvetés. 


Francios Hollande

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azonban csalódást keltőnek nevezte a megállapodásról eddig kiszivárgott híreket - írja az MTI. Szóvá tette, hogy a tagországok vezetői tovább nyitnák az ollót a finanszírozási kötelezettségvállalások és az ettől elmaradó tényleges kifizetések felső határa között. 

Ez - állapította meg - az EU-költségvetés deficitessé tételének az irányába mutat, amit ő az uniós alapszerződések értelmében nem fogadhat el. Hannes Swoboda, az EP második legnagyobb létszámú frakciójának, a szocialistáknak a vezetője úgy nyilatkozott, hogy  "elképzelhetetlen" az EP jóváhagyása. A politikus kiábrándultságának adott hangot Twitteren, azt írja, az uniós csúcsvezetők nem vették számításba a gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést.


Ez történt csütörtökről péntekre virradóra

Rövid szünet után folytatódott péntek reggel az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója. A találkozó több órás késéssel kezdődött. Ez a tavaly novemberi után immár a második rendkívüli EU-csúcs a középtávú keretköltségvetés ügyében. 


<<< Ismét a csúcson: lesz-e végre EU-büdzsé? >>> 

Van Rompuy az eredeti tervek szerint csütörtök délután három órakor ismertette volna a tagállamok vezetőivel az EU többéves pénzügyi keretére (multiannual financial framework - MFF) vonatkozó javaslatát, de a hivatalos javaslat csak 15 órával később készült el. Ezt Rompuy azzal indokolta, hogy a tagállamok vezetőinek nézetkülönbségei miatt nem sikerült kompromisszumos javaslatot készítenie.

"Kész a papír! Ideje kidolgozni a részleteket" - közölte a Twitteren keresztül Alexander Stubb, Finnország Európa-ügyi minisztere az új tervezetről beszélve. A német delegáció már a tárgyalások kezdete előtt jelezte, ha elkészül Herman Van Rompuy költségvetési javaslata, legalább 4-5 órára lesz szükség, hogy mindent töviről-hegyire ki lehessen számítani.

A csúcstalálkozóra érkező Petr Necas cseh kormányfő köntörfalazás nélkül vétóval fenyegetett arra az esetre, ha Csehország nem juthat több uniós támogatáshoz- mint fogalmazott - a javaslat országa számára "elfogadhatatlan" lesz. Kiszivárgott hírek szerint Necas kerek egymilliárd euróval szeretné megemeltetni a Csehországnak járó összeget.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint a különböző tagállami álláspontok már nincsenek túl távol egymástól sem a tényleges kifizetésekre, sem a fizetési kötelezettségvállalásokra vonatkozó főösszeg tekintetében.

A menetrend

Romániai idő szerint 11 órakor a találkozót 13 óráig felfüggesztették, 15 óra után kezdődött el az együttes ülés.  Herman Van Rompuy legelőször a főösszegekről akarta politikai megállapodásra bírni a csúcs résztvevőit, hogy azután az adott kereten belül döntsék el, melyik költségvetési fejezetre mekkora összeget fordítsanak, és milyen részletszabályok alapján.


<<< EU-büdzsé: ringgé alakul Brüsszel, de ki nyeri a bokszmeccset? >>>


A teremben az uniós intézmények vezetőin kívül csak a 27 tagország állam- és kormányfői voltak jelen, formális jegyzőkönyv a tárgyalásokról nem készül, és a teremben bárki bármikor kérhet szünetet, hogy egyeztessen szakértőivel, diplomatáival a részletkérdésekről, amelyek esetenként eurómilliárdok sorsát dönthetik el.


A költségvetési főösszeg elfogása után ez a részletes alkufolyamat kezdődik el.

költségvetésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális