2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Daradics Kinga blogja
  • Kőolajipar, értékesítés
  • MOL Románia
  • Ügyvezető igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Junior munkanélküliség

közzétéve: 2013-04-03 10:09

Nehéz időket élünk – ez különösen igaz a fiatalokra. A sajtó tele van arra vonatkozó hírekkel, hogy a munkanélküliség aránya nagy, és a fiatalok, azaz a 15-24 év közöttiek különösen kitettek ennek. Olyan fiatalok, akiknek nincs munkahelyük, de munkaképesek, két héten belül megkezdhetik a munkát és aktívan munkát keresnek. Miközben Romániában 7 százalék körüli a munkanélküliség aránya, addig 2013 januárjában az európai államok körében ez 11,9%-os volt. Romániában is a fiatalok körében mérték a legnagyobb munkanélküliségi rátát, mintegy 24%-ot. Ez az érték az Európai Unióban hasonló szinten mozog (Eurostat).

Mi a magyarázata annak, hogy a fiatalok ennyire nagy százalékban vannak jelen a munkanélküliségi statisztikákban? Továbbá hol találnak olyan állást, amely megfelel elvárásaiknak, képességeiknek? A lehetőségek minél objektív meghatározása mellett fontos ugyanakkor a képzettség szintje is. A Román Statisztikai Hivatal adatai szerint a legkisebb arányú munkanélküliség a képzett fiatalok körében tapasztalható, minél alacsonyabb a képzettségi szint, annál nagyobb az állás nélküliek aránya. De egy diplomás fiatalnak sem mindig egyszerű. A teljesség igénye nélkül személyes tapasztalataimból kifolyólag néhány olyan aspektust emelnék ki, ami ezzel a területtel összefügg.

  1. Tudd, hogy mi az erősséged!

Talán nulladik pontnak kellene nevezni, de mindennek az a kezdete, hogy tudjuk, hogy mi az, amit szeretnénk dolgozni, és legyen minimális információnk arról, hogy ez mit takar. Egy ember, ha csak napi 8 órával is számolunk, a munkahelyen tölti el életének 1/3-át. Ez pedig túl sok idő, hogy olyannal töltsük, amit nem szeretünk. Úgy gondolom, hogy aki tényleg szereti, amivel dolgozik, az meg fogja találni azt a hivatás-érzést, amellyel bárhol, bármikor megállja a helyét.

A HR-portálok oldalain gyakran olvashatunk arról, hogy az egyetemet/egyéb felsőfokú oktatási intézményt végzett fiatalok elvárásaikat elég gyakran nem szabják a tudásukhoz, képességeikhez, felkészültségükhöz. Első körben fontos lenne, hogy az egyetemi/mesteri végzettséggel, és a képzési évek alatt szerzett szervezői, önkéntesi, gyakornoki tapasztalattal a kezdők számára fenntartott lehetőségeket pályázzuk meg.

A fiatal végzősök munkatapasztalatai, de néha bármilyen élettapasztalatuk minimális vagy nem létezik, ennek ellenére menedzseri munkakörre vágynak, az ennek megfelelő javadalmazással és bónuszokkal. De legalább olyanra, melynek az induló fizetése nettó 1000 EUR fölötti.  Az állásinterjúkon az általam megkérdezett fiatalok nagy része nem tudja még hallomásból sem, hogy mivel foglalkozik egy menedzser. Volt olyan jelentkező, aki egy topmenedzseri pozícióhoz egy szövegszerkesztő tanfolyamot tartott szükségesnek – friss végzősként. Tudás és tapasztalat hiányában tehát érthető, hogy aztán hosszú hónapokig nem találnak állást maguknak.

  1. Legyünk aktívak – és proaktívak

Személyes tapasztalatomból kiindulva állítom, hogy az egyetemi évek alatt szerzett tapasztalat nagyon sokat számít az állásinterjúkon, mert abból az alkalmazó pontosabb képet kap a jelölt képességeiről, erősségeiről. És arról, hogy konkrétan mit tett le az illető az asztalra. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a tapasztalatszerzésre az egyetemi évek alatt különböző előadások szervezése, önképzőkör stb.

Ugyanakkor proaktívnak lenni egy attitűd – „meg tudom tenni, képes vagyok rá”, tenniakarást jelent. Bizonyítottan. Így egy alkalmazó friss diplomást, igenis tapasztalatlan embert fog alkalmazni, de olyat, akiről meg van győződve, hogy tenni akar és képes is dolgokat megvalósítani.

  1. Tapasztalat – a 22-es csapdája?

Adott az eszmefuttatás: minden munkához tapasztalatot kérnek. De hol szerezzen egy fiatal tapasztalatot, ha nem alkalmazzák sehol, mert nincs tapasztalata?

Egy lehetőség a cégek által, egyre nagyobb számban ajánlott – hirdetett ún. internship típusú programok. Bár az különösebb kutatások nélkül is látszik, a lehetőségek száma korlátozott, de ezek azért nem hiányoznak. Tavaly például 26 nagyvállalat hirdetett meg 600 különböző típusú gyakornoki helyet a fiatal, végzett egyetemistáknak.

Azok számára, akik érdekeltek egy multinacionális környezetben való tapasztalatszerzésben, ajánlom figyelmükbe a MOL éppen futó programját, a Growww-t. A jelentkezés 2013. április 25.-én zárul. A program célja, hogy megtalálja a legjobb friss diplomásokat és fiatal tehetségeket számos szakmában, legyen szó olajipari vagy gépészmérnökről, geológusról, közgazdászról vagy más vállalati szakemberekről. Ez immár a hetedik év, hogy a MOL-csoport sorozatban biztosít lehetőséget a gyakornokok számára, hogy szakmai pályafutásukat Közép-Európa egyik vezető társaságánál kezdjék meg, itt szerezzenek tapasztalatokat szakmai útmutatás mellett, és képességeiket multikulturális munkakörnyezetben bizonyítsák. További információkat a Growww2013-ról az alábbi linken lehet szerezni: https://www.mol.hu/en/about_mol/careers/offers_for_entrants/growww/

A Growww program keretében 2007 óta több mint 1100 új gyakornok lépett be a MOL-csoportba, és ezek 90%-a valamelyik MOL-csoport tagvállalatnál dolgozik Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Olaszországban, Romániában, Pakisztánban, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországon és Irakban. Jelenleg a Growww programból indult gyakornokok a társaság teljes munkaerő állományának 3%-át képviselik.

És ugyan ez az írás közel sem old meg minden problémát, de bízom benne, hogy néhány kérdést sikerült felvetni benne. Gondolatébresztőként. Sok sikert a pályázóknak!

  1. https://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemployment_statistics
  2. https://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/600-de-pozitii-de-internship-si-trainee-deschise-pentru-tineri-in-aceasta-vara-165828.html
  3. https://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/com_anuale/ocup-somaj/somaj_2011r.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.