2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Állatkert, fociaréna, partiautó: így is lehet pénzügyeket oktatni

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 16:41 GMT +2, 2015. június 22.

Zsibongó gyerekcsapat fogad az OK Központ főhadiszállásán, 3D-s szemüvegben. Pénzről tanulni soha nem volt izgalmasabb.


Egy napot töltöttem nemrég a magyarországi OK Központ főhadiszállásán. A Budapest VI. kerületében, a diplomáciai negyedben található oktatóközpontban vidám gyerekcsapat fogadott a “zsibongónak” is becézett közösségi térben, egy Tisza menti településről érkeztek kisiskolás gyerekek társaságában. Sokan közülük először jártak Budapesten, és ámuldozva nézték az egésznapos tréningüket felvezető bemutató videót 3D-s szemüveggel. A középiskolásokat és 2014 óta az általános iskolai tanulókat ugyanis a legmodernebb audiovizuális oktatási eszközök, fiatalos arculat és vizuális világ, modern design, ergonomikus bútorok, high-tech berendezések várják az OK Központban.

Az OK persze nem csak azt jelenti, hogy a technikai háttér rendben van, így nevezik röviden a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját. A központot a magyarországi OTP Fáy András Alapítvány hozta létre, én együttműködő partnerük, a romániai OTP Oktatáshoz való jog alapítvány meghívására nyerhettem bekintetést a gazdasági-pénzügyi oktatás modern módszereibe.

Az OK Központ ugyanis elsősorban pénzügyi és gazdálkodási témában nyújt ingyenes képzéseket. A központ munkatársai elmondták, az ide érkező diákok szüleinek vagy iskoláinak legfeljebb csak az útiköltséget kell fedezniük, a képzés teljesen ingyenes a fiatalok számára. Minden diák, aki részt vesz a képzésen, kap egy szendvicset is, ezen kívül az ital- és snackautomata kínálatából is válogathat. 

Ki fizeti akkor a csekket? Az OK Központ 2012-ben még az OTP Bank 600 millió Ft-os támogatásával és az Európai Unió 1,1 milliárd Ft-os társfinanszírozásával jött létre. Idénre már lejárt az első EU-s finanszírozás, de sikerült új forrásokat bevonzani más programokon belül. A programba bekapcsolódott a Magyar Nemzeti Bank, egy Erasmus+ program keretében pedig - többek között a romániai Oktatáshoz való jog alapítvány partnerségével - sikerült megnyerni egy pályázatot, amely hozzájárul a régióban a pénzügyi-gazdasági oktatás fejlesztéséhez az általános és a középiskolás korosztály, valamint a tanerő körében.

A Fáy Andrásról (1786-1864),  a "nemzet mindeneséről" , az első magyar pénzintézet alapítójáról elnevezett alapítvány által fenntartott intézmény jelenleg egy nagy budapesti központtal rendelkezik, és januártól egy kisebb nyíregyházi központtal is várja a látogatókat. Összesen több mint negyvenen dolgoznak ezekben a központokban. A vidéki helyszínekre vagy a trénerek mennek ki speciális bőröndjeikkel, minden felszerelést és a szükséges eszközt magukkal víve, vagy a diákok utaztatását kell megoldaniuk a tanintézményeknek vagy a szülőknek.

A képzések célja, hogy a fiatalok a későbbiekben maguk tudjanak jó pénzügyi döntéseket hozni, termékeket választani a saját igényeiknek megfelelően. Ennek érdekében inspiratív környezetben, interaktív tréningen vehetnek részt, mely lehetővé teszi számukra, hogy szórakozva tanuljanak. Az oktatási módszerek nagy hangsúlyt fektetnek a saját élményszerzésre, a vidám, közvetlen hagulatra.

És ez az OK esetében nem csak üres duma: a Tisza menti kisiskolásokat például ottjártamkor elvitték a budapesti állatkertbe, hogy játékosan, szórakozva tanuljanak. Milyen pénzügyi kérdések merülhetnek fel egy állatkertben? A trénerek például arra vezetik rá a fiatalokat, hogy egy állatkertnek kiadásai és bevételei vannak, ahhoz, hogy az állatok ellátásával, a személyzet megfizetésével, az épületek fenntartásával kapcsolatos költségeiket fedezni tudják, több bevételre van szükségük, mint amennyi csupán a jegyeladásokból származna. Így az államkassza is hozzájárul a költségvetéshez, sőt, cégek, szervezetek is, egy-egy állat jelképes örökbefogadásával.

A tréningek tehát szakítanak a tanórán megszokott szabályokkal és időkeretekkel. A diákok általában kiscsoportokban (12-16 fővel) dolgoznak, és közösen - a trénerek irányításával - tanulnak. Az interaktív tréning jó lehetőséget nyújt minden résztvevő számára, hogy megossza saját tapasztalatait, illetve új ismeretekkel bővüljön tudása. A diákok a gyakorlatokon keresztül saját élményt szerezve sajátíthatják el a pénzügyi és gazdasági ismereteket, mely tudás így maradandóbb, és a jövőben könnyen alkalmazható lesz számukra. A tréningeket az Alapítvány mosolygós, fiatal trénerei tartják. Mint megtudtam, az oktatók különböző felsőfokú végzettségekkel rendelkeznek: van köztük pedagógus, pszichológus, közgazdász, szociálpedagógus, kommunikációs szakember, szociológus. A központ munkatársaival beszélgetve azt hallom ki a szavaikból, hogy a gyerekekkel töltött minden percet élveznek.Ráadásul pontosan tudják, hogy a diákok gazdagodnak azáltal, hogy részt vesznek a tréningeken. 


Az OK Központ képzésein jelenleg középiskolás és általános iskolás diákok is részt vehetnek. A Központ fő profilja a pénzügyi és gazdasági oktatás, de számos kapcsolódó területet is érintenek a képzések alatt. Több olyan speciális tematikájú tréningmodullal is várják az idelátogatókat az évfolyamos képzések mellett, mint például a Sport és üzlet. Ezt a modult egy külső helyszínen is tartják, a budapesti Grupama Arénában. Oda is ellátogattam, és megtudtam, hogy a diákokat itt is többek között a kiadások-bevételek egyensúlyára vezetik rá a trénerek. A diákok rájönnek, hogy az aréna működési költségeit nemcsak az itt rendezett meccsekből fedezik, hanem az más rendezvényeknek is helyet biztosító központként működik. Lehet itt például esküvőt, lánykérést szervezni.

Az OK ezenkívül még számtalan újszerű megoldással igyekszik elérni kitűzött célját, a fiatalok pénzügyi oktatását. Kifejlesztettek például egy kártyajátékot, amiben hitelt lehet felvenni, biztosítást lehet kötni, és a játék nyertese az, akinek elsőként épül fel a háza. 


A központ munkatársai már készülnek a nyári táboroztatásra valamint fesztiválokra. Öt turnuson keresztül fognak egy balatoni településen ingyenes nyári tábort szervezni. Ott lesznek a fesztiválokon is, például az alábbi partiautóval, amely igen, tényleg egy Xbox-szal van tunigolva, és remekül néz ki.

Az elmúlt két és fél évben az Oktatási Központ több mint 30.000 diákhoz juttatott el 4 órás tréningjein keresztül pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási alapismereteket. Az OK Központhoz hasonló képzést valósít meg romániai iskolákban, multikulturális környezetben az OTP Oktatáshoz való jog alapítvány. A hazai tapasztalatokról előző cikkünkben számoltunk be

oktatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

vélemény