2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Egy kis matek, hogy megértsük, mi történik

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Most akkor 3,8%-kal vagy 0,1%-kal nőtt a GDP 2014 első negyedévében? Elsőre nekem is ellentmondásosnak tűnt a helyzet, de végül sikerült rájönni, miből adódnak a furcsaságok. 


Pár órája jelent meg az első negyedéves GDP-adat első becslése. Első, sőt, talán második látásra is ellentmondásosnak tűnt: 3,8%-os bővülés 2013. azonos időszakához képest, csupán 0,1%-os a tavalyi negyedik negyedévhez képest (szezonálisan kiegészítve). Most akkor ez jó, vagy nem? Melyikre érdemesebb figyelni? 

A 3,8%-os adat gyönyörűen csillog a választási kampány kellős közepén. De mint tudjuk, tavaly már 3,5%-kal nőtt a gazdaság, nem csak arról van szó, hogy enyhén javítottuk a 2013. év végi eredményt?

Az Eurostat adatbázisát hívtam segítségül és számításaim alapjául. Az alábbi ábra nekem azt mutatja, hogy egy számottevő éves gazdasági növekedés után mindig magasabbak a negyedéveket az előző év azonos időszakához összehasonlító adatok, mint az előző negyedévhez viszonyított, de szezonálisan kiigazított adatok. Ez teljesen logikus is.

A tavalyi 3,5%-s gazdasági növekedés így jött össze:

Szóval: a 2013-as első negyedéves adat a 2012-es első negyedévhez viszonyítva már 1%-os bővülést mutatott a mostani 0,1%-oshoz képest. Viszont az előző év hasonló időszakához viszonyított növekedés csak 2,2%-os volt, vagyis sokkal kisebb, mint a mostani 3,8%-os. Akkor hogy is állunk?

Az arányok nem segítettek eldönteni a kérdést. Ezúttal igazi számokra van szükségünk:

A két nominális GDP adatot használva ugyanis a következő két szcenáriót modelleztem: mi történne, ha egész évben a mostani, 3,8%-os, illetve 0,1%-os adatok jelennének meg az egyes negyedévekben. Nos, az első eset egyértelmű, ha az előző év azonos időszakához képest minden egyes negyedévben 3,8%-kal tudna növekedni a gazdaság, akkor bizony 3,8%-os éves GDP növekedésünk lenne. A második elsőre meglepőbb: ha idén minden negyedévben 0,1%-kal nőne szezonálisan kiigazítva a gazdaság az előző negyedévhez képest, akkor is összejönne egy 2,5% körüli éves növekedés! (Ez nagyságrendben megegyezik az IMF és a kormány hivatalos várakozásaival.) 

Hogy miért? Mert annyira magas volt a 2013. utolsó negyedéves adat, hogy ha ezt ismétli meg egész évben, még akkor is szép eredményt ér el idén a gazdaság. 

Szóval akkor van ok örömre? Van is, meg nincs is. Bár a növekedést tekintve egyelőre nem állunk olyan jól, mint tavaly, hoztuk a tavaly év végi magas GDP-szintet, és még semmi se veszett.  Sőt, ha az elkövetkező három negyedévben az előzőhöz képest csak 0,5-0,6%-kal növekedünk is, már össze is jött a tavalyival megegyező GDP-bővülés. 

GDP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

vélemény