2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Újabb morfiumadagot kap keddtől a gazdaság

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Ezt Sorin Pâslaru, a Ziarul Financiar főszerkesztője fogalmazta meg, és nem tudok ennél találóbbat. Hiába a magas gazdasági növekedés, ha a kormány saját tétlenségét új üzemanyagadóval kénytelen elfedni.


Bevezetik. Nem vezetik be, dehogy. Bevezetik január 1-től. Nem vezetik be, csak a benzin esetén. Nem vezetik be a benzin esetén sem januártól, halasztják, és áprilistól vezetik be. Nem vezetik be áprilistól sem. Mégis bevezetik áprilistól.

Ez a hét eurócentes üzemanyagadó szappanoperákba illő története röviden. A végkifejlet most már biztosnak tűnik: keddtől drágul az üzemanyag. Körülbelül 40 banival, de hogy pontosan mennyivel, az majd kiderül.

Eredetileg arról szólt a történet, hogy az autópálya-építések felgyorsítása miatt van szükség az új adóra, de ez a retorika mára eltűnt. A miniszterelnök és a pénzügyminisztérium is egyértelművé tette: nincs pénz a költségvetésben, ezért kell emelni a jövedéki adót. A módszer nem ismeretlen a Ponta-kormány számára, tavaly februárban a mezőgazdasági tevékenység és a mikrovállalkozások adóterheit növelte, júliusban a „luxustermékek” jövedéki adóját emelte. Közben sor kerülhetett egy szeptemberi áfa-csökkentésre a kenyér esetén, most viszont jóval többet adunk vissza, mint amennyi ezáltal a pénztárcánkban maradt.


Miért pont az üzemanyag?

Egyértelmű. Régiónkban a fogyasztást szokás adózni, mert ez a leghatékonyabb. Bár sokat hallani áfa-csalásokról, még mindig ez a költségvetés egyik legbiztosabb forrása: minden termék vagy szolgáltatás (ami után kasszajegyet kapunk) árának negyede a büdzsében landol. Ugyanez a helyzet az üzemanyaggal is: nem gyakori az adócsalás, a legtöbbek számára kikerülhetetlen az autózás/fuvarozás és a tankolás, így biztos jövedelmi forrás. A keddtől bevezetésre kerülő adótól 400 millió eurót várnak idén. Be is fog folyni.

Sorin Pâslaru, a Ziarul Financiar főszerkesztője mai vezércikkében úgy fogalmaz, hogy újabb adag morfiumot kap a román gazdaság. Aztán meg is magyarázza. Hiába volt Európa-bajnok 3,5%-os GDP-növekedés tavaly, az állam bevételei a GDP 32,9%-áról a 31,7%-ára csökkentek. Vagyis hiába termeltek többet a gazdasági szereplők, ezt a költségvetés nem érezte meg. Ez más európai országban elképzelhetetlen lenne – taglalja a szerző.

A szakíró egyértelműen az adóhatóságot teszi felelőssé azért, hogy nem tudta tartani a tavalyi évre kitűzött jövedelmi céljait. Azt írja, hogy az adóbegyűjtés hatékonyatlanságát a kormány évről évre új adókkal leplezi el, de ezzel csak tüneti kezelést, drogot ad a gazdaságnak, de ahogy a „morfium hatása elmúlik, arra ébred fel, hogy a beteg még rosszabb állapotban van”.

Keddtől minden tiltakozás ellenére jön a drágulás a kutaknál. Băsescu fenyegetőzött mindennel, hogy nem írja alá a költségvetést, az IMF-szándéklevelet, de végül mégis visszakoznia kellett, máig nem tudjuk, pontosan mivel győzték meg.

A közúti szállítók is elszántnak tűntek, a kezdeti megmozdulásaik eredményesnek is voltak, most mégis sikerült félreállítani őket az útból. Azt ígérték nekik, hogy adókedvezményeket kapnak, bár nehéz megérteni a logikát abban, hogy ha az állam új adót vet ki, miért adná azt vissza.

Az új üzemanyagadót senki sem akarja, ez egyértelmű. Saját bevallása szerint Victor Ponta sem, csak épp nem tud jobbat. Încearcă şi el, săracul, dar ce să facem… noi suntem plătitorii. 


üzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

vélemény