2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Potozky László blogja
  • Környezetvédelem & civil szféra
  • Polgár-Társ Alapítvány
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Az új kormány „génpiszka” minisztere

közzétéve: 2012-02-24 11:33

Általában minden kormányváltás esetében íratlan szabály, hogy az új kormány száz nap türelmi időt kap a beiktatatás után. Nagy valószínűséggel ez az Ungureanu kormány esetében is így lesz, habár néhány központi hírcsatorna már első naptól elindította a lejárató hadjáratot. Ennek ellenére az új kormánynak van egy olyan tagja, mely – meglátásom szerint – nemhogy száz, de egy nap türelmi időt sem érdemel meg. Ő Stelian Fuia, a „génpiszka” miniszter, aki a következő időszakban a román mezőgazdaságot szándékszik irányítani.

A zöld civil szervezetek országos koaliciója már kinevezése napján megkérdőjelezte Stelian Fuia jelölését, nyílt levélben kérve Ungureanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a kinevezését. Persze inkább jelzés, illetve figyelemfelkeltő értéke volt ennek a kérésnek mintsem reális esélye annak, hogy a miniszterelnök mást nevezzen ki a mezőgazdasági minisztérium élére.

 

De miért is volt szükség erre?

Az újdonsült miniszter több mint hét éven át volt a Monsanto alkalmazottja különböző vezetői beosztásokban(https://ro.wikipedia.org/wiki/Stelian_Fuia). A Monsanto-ról tudni kell, hogy a világ egyik legellentmondásosabb, legantipatikusabb multinacionális cége, amely, miután 1944-el kezdődően  hosszú évtízedeken keresztül„ellátta” az emberiséget minden idők egyik legveszélyesebb rovarírtójával a DDT-vel, az utóbbi évtízedekben   mindent megtesz annak érdekében, hogy természetellenes,  genetikailag módosított szervezetekkel  megtöltse a világot és kiszorítsa a hagyományos fajtákat a föld felszínéről. A genetikailag módosított szervezetek (GMO-k), vagy ahogy zöld berkekben hívjuk, génpiszka szervezetek,  olyan élő szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot a géntechnológia molekuláris módszereivel, a természetben elő nem forduló módon változtatták meg.
A Monsanto arról is híres,  amint a következő link alatt található filmből is kitűnik ( https://vimeo.com/35574234) , hogy a fent említett célja elérése érdekében nem riad vissza a  manipulációtól, a legdurvább nyomásgyakorlástól vagy éppenséggel az  álcázott fenyegetésektől sem. Tényleg érdemes megnézni a filmet,  mivel  ékes példája a semmitől vissza nem riadó mammutcéges pszichoterrornak. Csak egy példát emelnék itt ki a filmből:  ha a szomszéd földjéről szél útján történő beporzással a Monsanto-s növényfajta átkerül egy gazda földjére, akkor az illető gazda  ellen a Monsanto pert indít. Sőt mi több, a vállalat magánnyomozó céget is felbérel, hogy így semmizzen ki olyan farmereket, akik ellenzik a génpiszka termékeket. A Monsanto évente több száz gazda ellen indít eljárást az Egyesült Államokban, és csak ebből évente több mint 15 millió dollár bevételre tesz szert.

Ilyen cégnek volt a hűséges alkalmazottja Fuia úr. Megjegyzem, önmagában ezzel a ténnyel  nem is volna gond mindaddig, amíg az illető nem áhítozik miniszteri babérokra, mivel én még hiszek benne, hogy  egy miniszternek elméletileg a közérdeket kellene szolgálnia. Ezért merül fel a kérdés az ő esetében: hogyan tudja a közérdeket szolgálni az az ember, aki elkötelezett híve a genetikailag módosított szervezetek minél szélesebb körű elterjedésének, még akkor is, ha tudja, hogy annak a népnek, amelyet szolgálnia kellene, nagy többsége határozottan ellenzi ezek fogyasztását.

A fentiek fényében megdöbbentő mezőgazdasági miniszterré való kinevezése, mert köztudott, hogy Románia lakosságának nagy többsége ellenzi a génpiszka termékek  fogyasztását. Egy aránylag friss (2011 májusi) Omnibus felmérés szerint az ország lakosságának 74%-a  nem támogatja az ilyen jellegű termények/termékek fogyasztását.

Mindezek tudatában felmerül a kérdés, egyszerűen politikai rövidlátásról van-e szó, vagy csak a szokásos, „nem érdekel mi a nép véleménye”attitűd miatt neveznek ki ilyen minisztereket minálunk. Én úgy gondolom ez utóbbi.

Miniszterünk nagyon gyorsan színt is vallott. Amíg első nyilatkozataiban még azt mondta, inkább nem ismertetné politikai véleményét a genetikailag módosított szervezetekkel kapcsolatban, pár nappal ezelőtt már nyíltan kijelentette, hogy amelyik pillanatban az Európai Unió zöld utat ad ez ügyben, Románia is hasonlóan fog cselekedni.

Szerencsére Európában eddig nem nagyon tudtak teret hódítani a génpiszka szervezetek. Ez nagyrészt a komoly társadalmi ellenállásnak köszönhető. Jelenleg csak a Monsanto,  MON810 elnevezésű kukorica fajtája  és a BASF  Amflora nevű burgonyája van jóváhagyva termesztésre az Unión belül. Ennek ellenére a huszonhét EU  tagországból mindössze hatban termesztik a génmódosított kukoricát (köztük sajnos Romániában is ), de ugyanakkor további hatban betiltották (pl. Németország, Magyarország).

Reménykedjünk, hogy génpiszka miniszterünk mandátuma nem lesz hosszú, és nem tud majd túl sok rosszat tenni GMO-ügyben, valamint abban, hogy továbbra is erősödik a közvélemény a természetellenes szervezetek betiltása érdekében. Ellenkező esetben idő kérdése csupán, hogy csak emlékeinkben létezzenek még a hagyományos és egészséges növény- és háziállatfajtáink.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.