2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Fatér Gyula: nagy az igény a jelzáloghitelekre, és a vállalkozók is akarnak beruházni

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 18:10 GMT +2, 2021. október 21.

Gazdasági oldalról a pandémia okozta helyzetet sikerült kezelni - mondta el az OTP Bank Románia vezérigazgatója a hitelintézet tevékenységéről szóló beszámolójában.


"Az ország ismételten egy meglehetősen nehéz időszakon megy keresztül a járvány miatt, azt viszont leszögezhetjük, hogy gazdasági oldalról a pandémia okozta helyzetet sikerült kezelni. Jelenleg a gazdasági számok is azt támasztják alá, hogy a komoly gazdasági válság kialakulásával kapcsolatos félelmek nem váltak valóra" - indított Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója azon az online sajtótájékoztatón, amelyen a gazdasági helyzet mellett a hitelintézet elmúlt egy éves teljesítményéről beszélt. A bankvezér a sajtóeseményen arról is beszámolt, hogy - több más társadalmi felelősségvállalási projekt mellett - támogatják a kolozsvári Musafir nyelviskola Megy ez! néven futó román nyelvlecke videósorozatát is.

Fatér Gyula

Fatér Gyula elmondta, ugyan a gazdaság jól teljesített, például a bank ügyfeleinél sem tapasztaltak fizetési nehézségeket, az alkalmazkodás a jelenlegi helyzethez senki számára nem volt könnyű, jelenleg ez jelenti a legnagyobb kihívást. A megváltozott helyzetre válaszolva az OTP Bank Romániánál is próbáltak még jobban az emberi tényezőkre összpontosítani. Átalakították a működésüket, a bank központi irodájában például hibrid munkavégzést vezettek be, amely lehetővé teszi, hogy otthonról vagy az irodából is dolgozhassanak a munkatársak. Elmondta, ezeknél a változtatásoknál az is nagyon sokat segített, hogy elkezdtek agilis módon dolgozni, ami a korábban gondoltnál is sokkal magasabb szintű rugalmasságot tesz számukra lehetővé. Arra is rájöttek, hogy az otthoni munkavégzés miatt megszervezett túl sok online meeting előbb-utóbb túlterheltséghez vezet, ezért bevezették, hogy péntekenként nem tarthatnak az alkalmazottak ilyen "találkozókat". "Ennek az is a célja, hogy mindenkinek szeretnénk időt adni arra, hogy feldolgozza a hétközi munkát és a saját fejlődésére is időt fordítson" - tette hozzá.

Nagy lépést tettek az 5%-os piaci részesedés felé

Az OTP Bank Románia vezérigazgatója arra is kitért, hogy az OTP Csoporttal a hátuk mögött abban a kedvező helyzetben vannak, hogy a stabilitás és a mindennapi jó működés megteremtése mellett a beruházásokra is nagy hangsúlyt tudnak fordítani. "Természetesen az is fontos, hogy nyereségesen működjünk, de jelenleg nem ez a legfontosabb mérőszámunk. Ennél is jobban összpontosítunk arra, hogy a kollégák felvételén keresztül (a bank alkalmazotti létszáma a járvány alatt 300-zal bővült, és már meghaladja az 1700-at) az emberekbe és az egész infrastruktúrába invesztáljunk annak érdekében, hogy minél több ügyfelet tudjunk elérni Romániában" - mondta Fatér.

Hozzátette, az idei év első fele a terveknek megfelelően alakult, és a bank 27 millió lejes eredményt ért el, a hitelportfólió növekedése 16%-os volt, amivel - ahogy a vezérigazgató foglalmazott - ismét tettek egy nagy lépést annak a célnak az elérése felé, hogy az OTP Bank Románia egy két éve indított növekedési program részeként elérje a kitűzött 5%-os piaci részesedést.

A hitelportfólió növekedésének egyik motorja volt, hogy az ügyfelek részéről nagy volt az igény a jelzáloghitelekre, amiben nagy valószínűséggel az is szerepet játszik, hogy a járvány miatt otthon töltött plusz idő hatására az emberek még nagyobb figyelmet fordítanak a saját lakáskörülményeikre. A pozitívumok között arról is beszámolt, hogy a vállalkozók felől is viszonylag magas beruházási hajlandóságot tapasztalnak. A mikró- és a KKV-üzletág jó teljesítményét is kiemelte, ami részben annak köszönhető szerinte, hogy az IMM Invest program révén biztonságos, alacsony kamatozású, és hosszú távra biztos finanszírozási formát tudtak kínálni.

"Az idei első 9 hónapunk nagyon sikeres volt. Ezt a növkedést alátámaszotta a tulajdonosunk 250 millió lejes tőkeemelése is az év első felében, ami szintén azt mutatja, hogy hosszú távban gondolkodunk, és abban hiszünk, hogy a befektetéseink meghozzák az eredményeiket, amik elsősorban a nagyobb ügyfélszámban, az ügyféllojalitásban, az erősebb brandben, és végül a nagyobb nyereségben is megmutatkoznak" - mondta a vezérigazgató.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a digitalizálás terén is nagyon aktívak voltak. Az ügyfelek már teljes mértékben online nyithatnak számlacsomagot, emellett a magánszemélyek szintén online, fizikai kontaktus nélkül vehetnek fel személyi hitelt. A praktikus megoldásokat kereső vállalkozások számára pedig elérhető az OTPosibil alkalmazás, amellyel a telefon bankkártyás kifizetések elfogadására is alkalmas eszközzé válik. A bank legfrisebb újdonsága az ATM Contactless szolgáltatás, amely révén érintés nélkül lehet felvenni készpénzt bankautomatából úgy, hogy az ügyfél egyszerűen az ATM-en megjelölt helyhez közelíti a bankkártyáját vagy az okoseszközét (akár mobiltelefon vagy okosóra is lehet).

A számos digitális újítás és azok népszerűsége ellenére Fatér Gyula újra egyértelművé tette, hogy számos más bankkal ellentétben nem kívánják visszaszorítani a fizikai jelenlétüket, sokkal inkább a bővítésben hisznek, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfeleknek nyújtott személyes tanácsadásra.

A román nyelvtanulást is támogatja a bank legfontosabb társadalmi felelősségvállalási projektje

Fatér Gyula arról is beszélt, hogy Oktatáshoz való jog Alapítványról nemrég OTP Bank Románia Alapítványra nevezték át a hitelintézet legfontosabb társadalmi felelősségvállalási programjait működtető szervezetet. A döntést azzal magyarázta, hogy szerették volna még egyértelműbbé tenni, hogy az OTP Bank áll az alapítvány mögött, amelynek több friss kezdeményezése is van: például erdélyi vállalkozó nőknek nyújtottak felnőttképzést a Transylvanian Art and Trade Egyesület bevonásával, gyerekeknek pedig a Kinder Focus Egyesület bevonásával tartottak foglalkozásokat.

A vezérigazgató külön kitért arra, hogy az OTP Bank Románia Alapítvány révén tenni akarnak azért is, hogy megoldások szülessenek a román nyelvtudás hiányára az erdélyi magyar fiatalok körében, ezért támogatták a kolozsvári Musafir Nyelviskolát a Megy ez! néven futó, 5-8. osztályos tanulóknak szánt online román nyelvlecke videósorozat létrehozásában. 

A 16 részes sorozatból az első 5 már elérhető a Youtube-on, emellett Facebookon is követhető a projekt. Hamarosan egy honlapot is létrehoznak, amelyen a videók mellett leckék és különböző tesztfeladatok is elérhetőek lesznek. Azok a diákok, akik itt regisztrálnak, játékos módon tanulhatnak és fejleszthetik román nyelvtudásukat. A Megy ez! Youtube csatornán már több mint 350 feliratkozó van.

OTPFatér Gyula
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac