2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Székelyföldi tulajdonú cégben hajt végre 350 millió forintos befektetést a Széchenyi Tőkealap-kezelő

(X) utolsó frissítés: 16:39 GMT +2, 2018. december 06.

A kockázati tőkebefektetőt kérdeztük arról, hogy miért döntöttek a vállalat mellett.


A kisebb fuvarozó cégek nagyon nehezen tudnak maguknak nagy ügyfeleket szerezni, hiszen a nagy megrendelők nem szívesen dolgoznak mindössze két vagy három kamionnal rendelkező szállítókkal. Erre a helyzetre nyújtana megoldást a magyarországi székhellyel rendelkező Euro Dori HU Kft. (EDT), amelynek alapítója Portik Gabriella, Székelyföldön élő vállalkozó. A cég egy olyan, EDT KOMPOZIT névre hallgató rendszert fejlesztett ki, amely megoldhatja a kisebb fuvarozók problémáját: a szolgáltatásnak köszönhetően nagy megrendelésekhez is hozzájuthatnak és hatékonyabban használhatják kapacitásaikat.

A vállalatban nemrég több részletben megvalósuló, összesen 350 millió forintos befektetést hajtott végre a Széchenyi Tőkealap-kezelő által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Tőkealap (KMVA), amely az ügylet végén 43%-os részesedést szerzett a vállalatban. A kockázati tőkebefektetés részleteiről Csuhaj V. Imrét, a Széchenyi Tőkealap-kezelő elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.

Miért döntöttek úgy, hogy kockázati befektetést hajtanak végre az Euro Dori Transport HU Kft.-ben?

Csuhaj V. Imre: - Olyan projekteket finanszíroz a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, amelyeket vagy Magyarországon, vagy Magyarországgal határos valamely ország területén kezdeményeznek vagy kezdeményeztek azzal a céllal, hogy határon átnyúló tartós együttműködés alakuljon ki a vállalkozások között. Tehát, ha egy magyarországi cég Erdélyben szeretne létrehozni valamilyen céges együttműködő szervezetet, akkor ahhoz tudunk forrást biztosítani. Ahogy ahhoz is tudunk, ha például egy erdélyi cég úgy dönt, hogy hasonló vagy kapcsolódó profillal Magyarország területén szeretne egységet létrehozni.

Tehát az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a befektetéssel megerősített cég végez-e ilyen, határon átnyúló tartós együttműködés fejlesztését célzó tevékenységet. Az Euro Dori Transport Kft. teljesíti ezt a feltételt. Olyan komplex spedíciós szolgáltatást nyújtó vállalkozás, amely árufuvarozó kis cégekkel működik együtt, s ezáltal lehetőséget biztosít akár kis erdélyi vállalkozásoknak is, hogy tartós piaci kapcsolatokat tudjanak kialakítani a szállítás, fuvarszervezés területén. Ez azért fontos, mert sok olyan kisvállalkozás van, amelyeknek mindössze kettő vagy három kamionja van. Ezek a vállalkozások nem biztos, hogy a nagyobb partnerekkel, megrendelőkkel tudnának leszerződni. Az EDT KOMPOZIT rendszernek köszönhetően viszont erre lehetőségük nyílik.

Csuhaj V. Imre

Kockázati tőkebefektetést hajtanak végre a vállalatban. Mit jelent ez pontosan?

- Ha a kockázati tőkebefektetés lényegét szeretnénk megfogni, akkor azt érdemes kiemelni, hogy nem olyan, mint egy hitelfinanszírozás. Mi tőkét adunk, és ha a vállalkozás sikeresen fejlődik, akkor a tőkét hozammal együtt visszakapjuk. Ez az alapképlet. Ugyanakkor, ha a vállalkozás valamilyen módon mégis nehéz helyzetbe kerülne, esetleg felszámolásra jutna, akkor mi a befektetett tőkénket el fogjuk veszíteni. A kockázati tőkebefektetésnél semmilyen olyan típusú biztosíték nincs, mint például egy hitelügyletnél, ahol ingatlan vagy egyéb fedezeti eszközök jelenthetik a nyújtott hitel biztosítékát. A kockázati tőke tehát a tőkekockázat vállalását jelenti.

Miben bíznak ezzel a befektetéssel kapcsolatban?

- A vállalat, amely 2015-ben kezdte el a magyarországi tevékenységét, már az első évben szép árbevételt produkált. Várhatóan 2018-ban akár 300-400 millió forintos bevételt fog elérni, és emellett nyereséges is lesz. Ugyanakkor még mindig egy induló vállalkozás, de mi bízunk benne, hogy az általunk befektetett tőkével lehetőség nyílik arra, hogy ezt a komplex szolgáltatást most már nem 25-30 kamiont mozgatva végezze, hanem integrálni tudjon egy olyan kisvállalkozói kört, amelynek köszönhetően több év alatt 120 kamiont mozgató logisztikai vállalkozásra bővülhetne. Ez már milliárdos árbevételt jelenthetne számára. Nagyságrendileg nem egy, hanem inkább 3-4 milliárdosat.

A 350 millió forintnyi befektetést szakaszosan hajtják végre. Ez mit jelent üzletmenet szempontjából? A vállalatnak célokat kell teljesítenie ahhoz, hogy az újabb részletekhez hozzájusson?

- A forrást három szakaszban fogjuk adni. A folyósítás minden esetben előrehaladási paraméterekkel van összekapcsolva. A vállalatnak mérhető paramétereket kell teljesítenie ahhoz, hogy a befektetés második és harmadik üteme megvalósuljon.

Mennyire avatkoznak be a vállalat irányításába?

- Az operatív vezetésbe nem szólunk bele, mi csendestársak vagyunk. És ez nem csak a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapnál, hanem az összes többi általunk kezelt alapnál is így van. Legfennebb 49 százalékos részesedést szerzünk.

Mit tudunk akkor nyújtani a vállalkozásnak? Nyilván nem értünk a spedícióhoz, vagy ha más vállalkozásaink példájával akarunk élni, akkor nem értünk a biotechnológiához vagy a gépjárműipari beszállítási tevékenységekhez sem. De nagyon komoly pénzügyi felkészültségünk és tudásunk van. Értünk a vállalatok finanszírozásához, és ennek megfelelően egy pénzügyi megbízott által segítjük a vállalkozás finanszírozásának átgondolását, esetleg újragondolását. Mondhatnánk azt is, hogy a szó szoros értelmében, adunk a pénz mellé egy mentort is, aki nyomon fogja követni a társaság tevékenységét, előrehaladását, tájékoztat minket a megoldandó kérdésekről, és természetesen segíti az ügyvezetést ezeknek a problémáknak a megoldásában.

Az alapító 2024 után visszavásárolhatja a tulajdoni hányadot. Az önök célja is elsősorban ez?

- Pontosabban, 2024 a céldátum. Ha a tulajdonos előbb akarja visszavásárolni a tulajdonrészét, akkor erre is megvan a lehetőség, de ennek is megvannak a szabályokba foglalt feltételei. Nyilván mi a céldátumnál korábbi visszavásárlásnak bizonyos szempontból nem örülünk, hiszen az adott esetben azt is jelezheti, hogy a vállalat hirtelen meglódul, nagyon nagy növekedési potenciállal bír, és a továbbiakban már nem tartanak igényt a tőkénkre.Mi történik akkor, ha letelik a határidő?

- A céldátum közeledtére mi tudatosan fogunk készülni, és elindítunk egy olyan programot, amely lehetővé teszi, hogy részletekben tudjunk kiszállni, akár 2024-ig, akár 2024 után. Ezt a gyakorlatot már nagyon sok vállalatnál végigcsináltuk, komoly tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren. A kérdés elsősorban az, hogy az alapító vásárol-e ki minket, vagy más. Cégeinknél az alapítói kivásárlást mi elsőbbségi megoldásnak tartjuk. Ez a magyar vállalkozások szempontjából általában egy bizalmi kérdés is, hiszen nem azt mutatja, hogy a kockázati tőkésnek az a célja, hogy valamilyen rejtett szándékkal később átvegye a vállalkozást.

Vannak egyéb erdélyi vállalatok, amelyekbe már befektettek, vagy amelyeket vizsgálnak?

- Nem nyilatkozhatok azokról a vállalatokról, amelyeket vizsgálunk, hiszen amíg megállapodást nem írunk alá velük, addig ezek az információk üzleti titkot képeznek. Természetesen jelenleg is vannak olyan vállalatok, amelyekkel szerződéskötési stádiumban, illetve akvirációs szakaszban vagyunk, amikor úgymond teszteljük a látókörünkbe került vállalatokat, hogy megfelelnek-e nekünk befektetésre. A különböző stádiumokban levő erdélyi vállalatok száma nem haladja meg a tízet, viszont összességében ez is több milliárd forintos befektetést jelent.

Mik lehetnek ennek a tevékenységnek a gazdasági jelentőségei? A régió gazdasági fellendítésében gondolkodnak?

- Ezeknek a befektetéseknek a gazdasági jelentősége több ok miatt is teljesen egyértelmű. Egyrészt, Magyarország egy nyitott gazdaság, így amennyiben a magyar kisvállalkozások fejlődésében gondolkodunk, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy az exportképesség egy fajsúlyos tényező. Az egyik feladatunk, hogy a vállalkozások határokon átnyúló, fejlődőképes kapcsolataira a tőkénkkel ráerősítsünk.

Másrészt, Magyarország és a Kárpát-medence más országai között mindig is intenzív együttműködés létezett. Tehát nekünk az is érdekünk, hogy Szerbia, Románia, Erdély, Burgenland, vagy Felvidék valamely részén működő vállalkozások megjelenjenek Magyarországon. Hiszen gyakorlatilag úgy működnek, mint bármely külföldi tőkebefektető, amely munkahelyeket, árbevételt és exportot hoz létre. És itt fontos megemlíteni az elmaradottabb határmenti területek fejlődésére gyakorolt pozitív hatást is, hiszen a határokon átnyúló együttműködéseknek különösen a határmenti területek a nagy haszonélvezői. Tehát ha csak ezeket nézzük, akkor azt gondolom, hogy az alap működése több területen értékteremtő, és hangsúlyozom, egyedülálló, hiszen ilyen típusú intézmény más nincs.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac