2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

A férfiak többet stresszelnek a pénz és a nyugdíjas éveik miatt, mint a nők

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 20:12 GMT +2, 2018. október 23.

A nőket viszont jobban foglalkoztatja a megtakarítás lehetősége, mégis kevesebbet tesznek félre, mint a férfiak - derül ki az OTP Bank Románia felméréséből.


A nőket jobban foglalkoztatja a megtakarítás lehetősége, mint a férfiakat, mégis arányaiban kevesebb pénzt tudnak félretenni - derül ki abból a tanulmányból, amelyet az OTP Bank Románia és az Oktatáshoz való jog Alapítvány készített. A tanulmány több érdekes különbségre is rávilágít a nők és férfiak pénzügyi viselkedése tekintetében. Ilyen az is, hogy a férfiak inkább aggódnak a nyugdíjas éveik miatt, mint a nők.

A kutatással kapcsolatban már az elején fontos kiemelni, hogy az OTP Bank Románia a kutatást a FinZoom.ro bevonásával készítette 2018. augusztus 22. és szeptember 24. között. Ezer 18. életévét betöltött személyt kérdeztek meg, akiknek közel fele (48%-a) felsőoktatási diplomával rendelkezik, 16%-ának pedig magasszintű gazdasági ismeretei voltak. A kutatás kizárólag online zajlott.

Fotó: VideoBlocks

A férfiak 66%-a vallotta azt, hogy szisztematikusan tud megtakarítani, a nőknek viszont csak az 54%-a jelentette ki ugyanezt. A hosszú távú befektetési és megtakarítási lehetőségek viszont ennek ellenére egyenlő arányban érdeklik a megkérdezett nőket és férfiakat is (egyaránt 16%). Arra a kérdésre viszont, hogy az elmúlt 6 hónapban sikerült-e pénzt férletenniük, a férfiaknak mindössze 26%-a válaszolt nemmel, a nőknél ugyanez az arány jóval kedvezőtlenebb, 44%.

A megkérdezettek válaszai alapján a férfiak többet stresszelnek a pénz miatt, mint a nők (65%-a a férfiaknak, 56%-a a nőknek stresszel az anyagiak miatt), mégis a nőket foglalkoztatja jobban, hogy miként jönnek majd ki a fizetésükből a hónap végén (15% a nőknél, 11% a férfiaknál).

Mi lenne, ha munka nélkül maradnának?

Azt a kérdést is feltették a kutatásban, hogy amennyiben munka, vagy a fő jövedelmi forrásuk nélkül maradnának, mennyi ideig lenne elég a megkérdezettek pénzügyi tartaléka. Erre a kérdésre is a férfiak válaszoltak pozitívabban, hiszen 25%-uk azt állította, hogy több mint 9 hónapig elég lenne a pénze, 23% pedig 3 és 5 hónap közötti időszakot adott meg válaszként erre a kérdésre. A válaszaik alapján a nők sokkal nehezebb helyzetbe kerülnének, ha munka nélkül maradnának: a megkérdezett nők 39%-a mondta, hogy egy hónapig sem lenne elég a pénzügyi tartaléka, 29%-a pedig, hogy 1-2 hónapig tudná kihúzni a tartalékokból.

A felmérésre érkezett válaszok alapján azt a kövekeztetést is le lehet vonni, hogy a férfiak felelőségteljesebbek, ami a hitelkártya-tartozások törlesztését illeti. A megkérdezett nőknek mindössze a 19%-a mondta azt, hogy a hitelkártya tartozását rögtön a következő hónapban rendezi, a férfiaknál ez az arány 32%. Jelentős az eltérés ugyanakkor a férfiak és nők között abban is, hogy van-e hitelkártyájuk. A felmérés szerint a megkérdezett nők 51%-a, a férfiak 38%-a mondta, hogy nincs hitelkártyája.

Mi lenne, ha elromolna a mosógép?

Arra a kérdésre, ha le kellene cserélniük egy viszonylag sokba kerülő háztartási eszközt, vagy jelentősebb javítási munkálatokat kellene elvégezni rajta, a férfiak 53%-a, míg a nők 41%-a mondta, hogy meg tudnák oldani saját forrásból. Ha mégsem, akkor a családtól vagy barátoktól a nők 25%-a, a férfiaknak pedig a 13%-a kérne kölcsön. A felmerülő nem várt kiadást a férfiak 25%-a, a nőknek pedig csak a 13%-a fizetné hitelkártya segítségével, egy esetleges bankkölcsönre is a férfiak (13%) vallották nyitottabbnak magukat, mint a nők (6%).

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt 12 hónapban készítettek-e írásban személyes költségvetést a felmerülő kiadásokról és bevételekről, a megkérdezett nőknek az 52%-a, a férfiaknak a 47%-a válaszolt nemmel. A megkérdezettek 41%-a viszont rábólintott arra a kérdésre, hogy gondoltak-e ez idő alatt egy személyes költségvetés elkészítésének lehetőségére.

Arra a kérdésre, hogy milyen befolyásoló tényezők mellett döntenek egy termék vagy szolgáltatás megvásárlása mellett, a nők:

  • 60%-a mondta, hogy döntő szempont, ha másnak is van olyan terméke (férfiaknál 54%);
  • 59%-ánál döntő szempont, ha valóban szüksége van az adott termékre (férfiaknál 57%);
  • 48%-ánál pedig kulcsfontosságú, hogy divatos-e a termék (férfiaknál 41%).

Abban az esetben, ha komolyabb pénzügyi döntés meghozatalára készülnek, a nők és a férfiak is a családjukat és a barátaikat nevezték meg, mint akiknek első körben kikérik a véleményét (nők 35%-a, férfiak 29%-a válaszolt így). A családot leszámítva viszont a nők 30%-a vallotta azt, hogy nem tudnak máshoz fordulni a kérdésben, míg a férfiak 26%-a azt mondta, hogy a média által szolgáltatott és a nyilvánosan elérhető információk alapján hoznák meg a fontos pénzügyi döntést, ha a család és a barátok véleményére nem számíthatnak.

Az autó- és lakásbiztosításokat leszámítva a megkérdezettek negyede válaszolta azt, hogy nem igazán ismeri a különböző biztosítási termékeket. A megkérdezett nők 68%-ának, a férfiak 55%-ának nincs életbiztosítása. Az egészség- és balesetbiztosítás tekintetében sem sokkal jobb a helyzet: a nők 68%-a, a férfiak 54%-a nem rendelkezik ilyen szolgáltatással.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac