2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Négy százalékos gazdasági növekedésre és magas inflációra várnak az OTP Asset elemzői

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 12:56 GMT +2, 2018. július 25.

Nemrég közzétett elemzésükben abba is betekintést engednek, hogy a jelenlegi környezetben hogyan gondolkodnak a profi befektetők.


Az első negyedéves csalódás után az év hátralevő részében Románia gazdasága várhatóan újra magához tér, a GDP növekedése elérheti a 4%-ot, az infláció szintje pedig 3,6% lesz év végén - írják az OTP Bank Asset Management Románia elemzői nemrég megjelent, "Outlook H2 2018" című elemzésükben.

Az OTP szakértői szerint a 2017-es "csillagászati" gazdasági eredmények nehezen lesznek megismételhetőek idén, hiszen a nemzetközi gazdasági feltételek kevésbé kedvezőek, az adócsökkentések gazdaságtstimuláló hatása elhalványul, és a monetáris politika is szigorúbbá válik. Ráadásul, mint azt kiemelik, egyre valószínűtlenebb, hogy az elmúlt év kitűnő mezőgazdasági termése idén újra elérhetőnek bizonyul.

Az elemzés szerint az OTP Asset szakértői úgy vélekednek, hogy a gazdaság 2019-ben enyhén ugyan, de tovább fog lassulni.

Az infláció a jelenlegi szint körül érheti el a maximumát és év végére 3,6%-ra mérséklődhet, mivel egyes korábbi különleges intézkedések bázishatása megszűnik. Az infláció 2019-ben a Román Nemzeti Bank tolerancia szintjét enyhén meghaladva a 3%-os küszöbérték közelében stabilizálódhat, mivel a munkaerőpiacról érkező nyomás továbbra is erős marad, és a fogyasztói árak globálisan is emelkedést mutatnak - írják a szakértők, akik szerint az alapkamat szintje 2018 végére várhatóan elérheti a 2,75%-ot, és akár 3,25%-ra is emelkedhet 2019-ben.

Az OTP elemzői ugyanakkor úgy vélik, hogy a költségvetés hiányával gondjai lehetnek a kormánynak.

Úgy fogalmaznak, hogy "az idei 3%-os költségvetési hiánycél elérése kihívásnak tűnik", különösen azért, mert a készpénzforgalom alapján készített költségvetési statisztikák 2018 elején csalódást okoztak. "Úgy gondoljuk, hogy ebben az évben a költségvetési hiány megközelítőleg elérheti a GDP 3,8%-át. A kormány ugyanakkor elkötelezettnek tűnik a hiánycél teljesítése tekintetében. Következésképpen 2017-hez hasonlóan korrekciós intézkedéseket hajthatnak végre annak érdekében, hogy a költségvetési hiány a 3%-os felső határ közelében helyezkedjen el" - mondják az elemzők.

Az eurózóna gazdasága az OTP Asset csapata szerint továbbra is jó állapotban van, hiszen a munkaerőpiac várhatóan javítani fogja a belső keresletet. Úgy vélik, hogy a még mindig laza monetáris politika és a növekedés egészséges üteme újabb kedvező GDP-adathoz vezethet az Európai Unió szintjén, a monetáris politika közelgő normalizálódása azonban a későbbiekben várhatóan hozzájárul a gazdasági növekedés lassulásához. Hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy a kamatok emelkedése nem értékelhető pozitív jelként az olyan országok számára, mint például Olaszország, ahol az adósság fenntarthatóságával vagy a jelentős politikai bizonytalansággal kapcsolatos kihívásokkal kell szembenézni.

Ami a pénzügyi piacokat illeti, a szakértők szerint a 2018-as év legfőbb fenyegetését a kereskedelmi háború és a populista kisiklások jelentik. "Tekintettel arra, hogy a vállalatok pénzügyi eredményei növekednek, és a világgazdaság szilárd teljesítményt nyújt, várakozásaink szerint a legfontosabb nemzetközi tőzsdeindexek a jelenlegi szint fölött zárják az évet" - írják a jelentésben.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy februártól a volatilitás visszatért a nemzetközi részvénypiacokra, így a tőzsdei indexekkel nagy árfolyamkilengések mellett kereskedtek. A részvényárak alakulására jelentős hatással volt az amerikai politika magasabb protekcionizmusra való áttérése.

Ami Romániát illeti, a nyugdíjrendszer második pilléréről szóló hírek, valamint a határpiacok teljesítménye jelentős korrekciókat eredményeztek a Bukaresti Értéktőzsdén kereskedett részvények tekintetében.

Mibe érdemes befektetni? Mibe fektetnek a profik?

Az OTP Asset elemzői által közzétett jelentésnek köszönhetően abba is betekintést nyerhetünk, hogy hogyan gondolkodnak a profik a befektetéseket illetően a jelenlegi környezetben. Kiemelik, az Az OTP Asset Management Románia befektetői csapatának fő befektetési témáját a kötvényportfóliók esetében a gazdasági növekedés és az infláció visszatérése adta úgy Romániában, mint az Egyesült Államokban is, továbbá az euróövezet apró lépésekben való bővülése. Arra is rámutatnak, hogy a globális gazdasági növekedés miatt a kamatkockázattal szemben a hitelkockázatot részesítették előnyben. A részvényportfóliók esetében már januárban úgy döntöttek, hogy a Value típusú vállalatokba fektetnek a Growth típusú vállalatokkal szemben, mivel várakozásaik szerint a globális méretű korrekciókat a Value típusú vállalatok jobban viselnék.

A helyi piac egyik legfontosabb befektetési témáját továbbra is - az előző évekhez hasonlóan - a romániai vállalatok által kínált vonzó osztalékok szolgáltatták - írják az OTP Asset elemzői, akik kiemelik, hogy a nyugdíjrendszer második pilléréhez kapcsolódó hírek újbóli megjelenése miatt úgy döntöttek, hogy csökkentik – a benchmarknál is alacsonyabb szintre – a romániai vállalatokkal szembeni kitettséget, vagyis kevesebb romániai vállalat részvényét tartják már a portfólióikban. Azt is megjegyzik, hogy a bizonytalan körülmények miatt a romániai vállalatoknak való kitettség 4 éve nem volt ilyen alacsony.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac