2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a valaha volt leghosszabb bikapiac

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 15:17 GMT +2, 2018. június 19.

A mostani bikapiacot nem sok választja el attól, hogy a modern kor leghosszabb növekedési periódusa legyen.


A második világháború óta 11 bikapiaci ralit élt meg a világ. Bikapiacnak azt a jellemzően hosszú távú értékpapírpiaci trendet nevezzük, amikor a tőzsdén jegyzett vállalatok értéke növekedik. Ezeket a hosszú növekedési trendeket az alábbi ábrán lehet jól látni, amely az S&P500-as részvényindex alakulásával mutatja a bikapiacok előfordulását és hosszát.

Az S&P500 a világ legnagyobb és legkifinomultabb tőzsdéjének, a New York-i Értéktőzsdének a legfontosabb indexe. Nem egyszerűen az 500 legnagyobb piaci értékű amerikai vállalatnak a részvényeiből áll az index, sokkal inkább az amerikai gazdaságot és részvénypapír-piacot hűen tükröző index megalkotása a cél a nyilvánosságtól meglehetősen elzárkózó összeállító bizottság számára.

De nem az index alkotóelemei az érdekesek, hanem az, hogy az LPL Research és a Visual Capitalist arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani bikapiacot nem sok választja el attól, hogy a modern kor leghosszabb ideig tartó bikapiaca legyen. Ezt mutatja az alábbi ábra is:

Az eddigi "rekorder" az 1990 októbere és 2000 márciusa között 114 hónapig tartó bikapiac volt. Az 1987-es tőzsdei összeomlást követően és az Öböl-háború után a részvénypiacok igazán 1990 végén találtak magukra, akkortól visszafogott növekedés vette kezdetét. A Clinton-éra gazdasági intézkedései a robusztus foglalkoztatási és gazdasági növekedéshez vezettek, amelyek egyre inkább meglátszódtak a tőzsdén jegyzett vállalatok piaci értékén is, vagyis a részvények árfolyamán. Ekkor már javában zajlott a dot-com őrület - 35%-a háztartásoknak már rendelkezett személyi számítógéppel -, ami a számítástechnikai vállalatok révén tovább erősítette a részvénypiac növekedését. A növekedést csak kicsit tudta megtépázni Oroszország csődje, a jegybank alapkamat-emelése, amelyet azért hajtott végre, hogy a tőzsdén kialakult lufi káros hatásait kezelje, viszont annál inkább betett a nagy növekedésnek, amely a 2000 márciusában a tőzsdei árfolyamok összeomlásával ért véget.

A most rekordöntés felé száguldó, 2009 márciusában kezdődő bikapiacnak is megvan a saját története. Például az európai adósságválság is rendkívül nagy hatással volt az alakulására, amikor rekord-alacsony kamatlábakkal és a gyakran pénznyomtatásnak nevezett mennyiségi enyhítéssel is megágyaztak a részvényárfolyamok növekedésének. És segítették például az úgynevezett ETF-eket, vagyis tőzsdén kereskedett befektetési alapokat is abban, hogy nagy sikereket érjenek el, és egyre több befektető figyelmét keltsék fel.

Szóval pár hónap múlva történelmi pillanatnak lehetünk tanúi a pénzügyek terén, augusztustól ugyanis nagy valószínűséggel a világ leghosszabb ideig tartó bikapiacának korában élünk. Amely ugyanakkor még messze áll attól, hogy az 1990-2000 közötti hozamokat tudja felmutatni. Ezt mutatja az alábbi ábra is, amely talán kevésbé látványos, de jobban mutatja a különböző időszakok növekedéseit:

Aki bővebben olvasna a leghosszabb ideig tartó bikapiacokról, annak érdemes a Visual Capitalist szép ábráit és az LPL Research elemzését elolvasnia.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac