2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
EUR = 4.6485 RON
USD = 4.0861 RON
HUF = 1.4383 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,570.40(0.03%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

A jegybank különös döntése ellenére is kitart a romániai bővülés mellett az OTP

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 13:45 GMT +2, 2018. március 19.

Az OTP Bank hétfőn reagált először hivatalosan arra, hogy a jegybank nem engedte a romániai leánybankjának, hogy felvásárolja a Banca Româneascăt-t.


Az OTP Bank a budapesti tőzsde honlapján közzétett levélben jelentette be, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) nem hagyta jóvá a National Bank of Greece tulajdonában álló Banca Românească, és a görög bankhoz tartozó más romániai kitettségek OTP Bank Románia általi megvásárlását. Az OTP közleménye szerint jelenleg a döntést közlő felügyeleti levél jogi vizsgálata folyik, a fellebbezés határideje 2018. március 29.

A közlemény ugyanakkor kijelenti azt is, hogy az OTP Bank menedzsmentje továbbra is elkötelezett a romániai jelenlétének organikus, illetve akvizíció révén történő további erősítése iránt. “Ezzel párhuzamosan az OTP Bank folytatja akvizíciós stratégiáját a közép- és kelet-európai régióban és az organikus növekedés biztosításához szükséges tőkén túlmenően termelődő tőkét a menendzsment jelentős részben további értékteremtő akvizíciókra szándékozik allokálni” - áll a közleményben.

Az OTP Csoport mostani bejelentése az első hivatalos reakció a hitelintézet részéről. A román és nemzetközi sajtó ugyanakkor már csütörtökön közölte a hírt, miszerint a jegybank nem engedélyezi az ügyletet. A BNR elutasító döntése már csak azért is különös figyelmet kapott, mert Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója már februárban az éves eredmények bemutatásánál úgy fogalmazott, hogy rossz előérzetei vannak az akvizíció jóváhagyását illetően.

A jegybank az utolsó pillanatig halogatta a bejelentést. Ráadásul a hasonló döntéseket a BNR nem köteles kommentálni, így csak találgatások születhettek azzal kapcsolatban, hogy milyen okok miatt utasították el az ügyletet. A román sajtó egy része is meglehetősen furcsának minősítette a fejleményeket, hiszen az OTP Csoport a régió egyik legerősebb és legstabilabb bankja, és jelentőségét tekintve ilyen horderejű negatív döntésre még nem volt példa Romániában.

Fotó forrása: bancherul.ro

Az OTP tavaly júliusban jelentette be, hogy megállapodott a National Bank of Greece-szel a görög bank tulajdonában levő Banca Românească felvásárlásáról. A mostani döntés azt követően született, hogy a versenytanács decemberben még jóváhagyta az akvizíciót, mivel nem találta úgy, hogy a szabadpiaci verseny korlátozódna az OTP Bank Románia piaci részesedésének növekedésével. A jegybanknak 60 nap állt a rendelkezésére, hogy véleményt fogalmazzon meg.

Az OTP Bank romániai bankszektorban elért piaci részesedése egyes források szerint 2017 végén 2,09%-ra volt tehető, ami a 11. helyet jelentette a hitelintézet számára. A Banca Românească felvásárlása által a bankcsoport arra számított, hogy az akvizíció lezárultát követően a piaci részesedésük el fogja érni a 4%-ot, ami körülbelül a nyolcadik legnagyobb romániai bankká tette volna az OTP Bank Romániát.

A döntés azért is meglepetés, mert a román piacra a Robank 2000-ben történő átvételével belépő OTP volt az első olyan hitelintézet, amely a pénzügyi és gazdasági válságot követően először hajtott végre felvásárlást Romániában. Az OTP Bank 2014-ben a nem túl jó helyzetben levő portugál Millennium Bank helyi leánybankját vette meg 39 millió euróért. Már az akkori bejelentést követő sajtótájékoztatón is, amelyről itt számoltunk be, az OTP Bank vezetői azt emelték ki, hogy az OTP Csoport az egyik legstabilabb pénzügyi intézet a régióban, a bank kiemelkedő tőkeerővel és likviditással bír.

És ez a helyzet azóta csak javult. A bankcsoport februárban a valaha volt legjobb pénzügyi eredményeit jelentette be. Az OTP Csoport adózás utáni nyeresége elérte 912 millió eurót 2017-ben, ami éves összehasonlításban 41%-os növekedésnek felel meg. A romániai leánybank, az OTP Bank Románia adózás utáni nyeresége tavaly elérte a 9,8 millió eurót, és fontos részlet lehet, hogy tavaly az anyabank 27 millió eurós tőkeemelést hajtott végre romániai leánybankjánál.

Így ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Global Finance mérvadó értékelése szerint az OTP Bank a 9. legstabilabb közép- és kelet-európai bank volt 2017-ben, nagyon különös, hogy a jegybank nem engedélyezte az akvizíciót, amelynek az értéke egyes értesülések szerint mindössze 70 millió euró volt. Bár a felvásárlás értékéről nincs hivatalos információ, nagyságrendileg az OTP Csoport nyereségének kis részéről van csak szó.

A jegybank elvileg akkor hozhat hasonló döntést, ha úgy értékeli, hogy a két érintett bank “egyesülése” által az ország bankrendszerére és gazdaságára nézve kockázatos pénzügyi eszközöket tartó hitelintézet jönne létre. Ha azonban figyelembe vesszük az OTP Csoport erejét, akkor nem meglepő módon több spekuláció is napvilágot látott az ügylet elkaszálásával kapcsolatban. Számos vélemény szerint a döntés politikai indíttatású, és a tőkemegfelelési mutatók, valamint a nem teljesítő hitelek arányának vizsgálatán túl sokkal inkább arról van szó, hogy a hazai tulajdonban levő bankokat hoznák helyzetbe. Amelyek egyébként nem tudnák felüllicitálni a régióban amúgy agresszíven terjeszkedő OTP ajánlatát egy bank megvásárlásáról szóló versenyben.

Az OTP Bank mai közleményéből az is kiolvasható, hogy a hitelintézetnél még nem döntöttek arról, kívánnak-e fellebbezni vagy magasabb szintre, az Európai Központi Bankhoz vinni az ügyet  A közlemény emellett arra is enged következtetni, hogy az OTP helyi leánybankja feltételezhetően továbbra sem fog lemondani a romániai üzletág bővítéséről, bár a hitelintézet lehetőségei most lehet inkább az időigényesebb, az organikus úton való növekedés irányába mutatnak, ami a fiókhálózat növekedését, és a marketingre szánt költségvetés bővítését jelentheti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac