2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,499.87(1.54%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Ők a leggazdagabb romániai magyarok 2016-ban

a Capital TOP 300 nyomán utolsó frissítés: 11:39 GMT +2, 2016. november 12.

A Capital friss 300-as listája alapján idén is összeállítottuk a leggazdagabb romániai magyarok rangsorát.


1. Teszári Zoltán (4. a Capital leggazdagabb romániaiakat soroló 2016-os ranglistáján)

Vagyon: 500-520 millió euró
Kor: 46 éves
Lakhely: Bihar, Budapest

Akárcsak 2015-ben, a Capital 300-as listájának idén is a negyedik helyére volt elég a leggazdagabb romániai magyar vagyona. Teszári Zoltán körülbelül 20-40 millióval "gazdagodott" 2016-ban, vagyona eléri a félmilliárd eurót.

Az üzletember a Capital szerint megközelítően 63%-os tulajdonrésszel rendelkezik a rendkívül dinamikusan fejlődő, és a konkurenciát mára maga mögött hagyó telekommunikációs vállalatban, az RCS&RDS-ben. A cég a hazai kábeltévé-piac egyértelmű éllovasa, és azt ígéri, hogy a közeljövőben a mobilszolgáltatók között, illetve az energetikai szektorban is kulcsjátékossá növi ki magát.

Az RCS&RDS 2 millió internetfelhasználót, 2,7 millió kábeltévés, 700 ezer műholdas tévés, és 1,4 millió vonalas telefonos ügyfelet szolgál ki. A vállalat 2015-re 607 millió eurós árbevétel mellett 5,2 millió eurós veszteséget könyvelt el, de a hírek szerint 1,6 milliárd eurós finanszírozás bevonására készül a legnagyobb romániai pénzintézetektől, az összeget pedig a vállalat további terjeszkedésére fogják felhasználni.

Teszári 2002 óta nem vett részt semmilyen nyilvános rendezvényen, a hazai médiában "arc nélküli milliomosnak" becézett üzletemberról azóta csupán egy bulvárlap tudott képeket közölni.

Teszári Zoltán

Az üzletember fiatalkorában cselgáncsozott, képviselte Romániát az 1990-es Európa Bajnokságon. Miután abbahagyta a versenysportot, Ludescher Csabával vállalkozni kezdett. Társával kezdetben fagylaltot árusítottak, majd megalapították a fagylaltpor és ostyák előállításával foglalkozó Rubin&King-et. A fagylaltbiznisz után Ovidiu Crișannal karöltve megalapította a Kappa nevű céget, majd nem sokkal később létrehozta saját telekommunikációs cégét, az RCS-t.


2. Mudura család (58.)

Vagyon: 83-85 millió euró
Lakhely: Bihar megye

Az ingatlanszektorban és kereskedelemben tevékenykedő család vagyona körülbelül 15 millió euróval növekedett egyetlen év alatt, és eléri a 83-85 millió eurót.

A család azt követően vált ismerté Romániában, hogy a kilencvenes évek elején idősebb Mudura Sándor elsőként kezdte értékesíteni a Ferrero termékeit, köztük a Kinder tojásokat, és a Tic-Tac cukorkákat a hazai piacon. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után, 2014-ben átvette a család tulajdonában levő vállalatok vezetését, és az elmúlt év végén bejelentette, hogy a nagyváradi Înfrățirea üzem helyébe egy 60 millió eurós beruházás részeként plázát, irodaházakat és lakóházakat is tartalmazó ingatlanfejlesztést hajtanak végre.


3. Verestóy Attila (109.)

Vagyon: 48-50 millió euró
Kor: 62 éves
Lakhely: Hargita megye

A Capital 300-as listáján két helyet javított Verestóy Attila, aki továbbra is Románia második leggazdagabb politikusa Sebastian Ghiță után. Az RMDSZ szenátorának tulajdonában vagyonnyilatkozata szerint 2 bukaresti apartman, egy Ilfov megyei, és két Hargita megyei ingatlan is áll. Emellett 58 ezer euró értékben birtokol ékszereket, és 25 ezer euró értékben festményeket. 

Verestóy Attila

A szenátor vagyonának jelentős része azonban vállalatok részvényeibe van befektetve, illetve bankszámlákra van letétbe helyezve. Egy monacoi bankszámlán 2 millió eurós, egy osztrák pénzintézetnél 1,3 millió eurós betéttel, egy svájci befektetési alapnál pedig 2,3 millió eurós kitettséggel rendelkezik. A 62 éves politikus tulajdonában több jelentős vállalat is van, a tavaly 16,6 millió eurós árbevételt elkönyvelő Matrița SA-ban levő tulajdonrésze a Capital szerint 69%-ra tehető.

A gazdasági lap szerint Verestóy emellett a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) egyik legnagyobb játékosa is, a tulajdonában levő részvények értéke eléri a 30 millió lejt.


4. Pálfi Miklós (123.)

Vagyon: 44-46 millió euró
Kor: 58 éves
Lakhely: Bukarest

A Capital 2016-os becslése szerint egyetlen év alatt körülbelül 12 millió euróval nőtt a Romaqua csoportot 30,7%-ban tulajdonló Pálfi Miklós vagyona. A Borszéki ásványvíz mellett olyan ismert márkákat is, mint a Giusto üdítő, Quick Cola, a Stânceni ásványvíz, vagy az Albacher sört is portfóliójában tudó vállalatcsoport tulajdonosa tavaly még 163. volt a Capital 300-as listáján, idén a 123. helyre lépett elő.

Pálfi, és a vállalat többségi tulajdonrészét birtokló Crețu család 1998-tól körülbelül 220 millió eurót fektetett modernizálási munkálatokra, aminek láthatóan meg is volt az eredménye. Mára a vállalat piacvezető, 2015-ös árbevétele elért a 140 millió eurót, és a 2014-es nettó profitnál négyszer magasabb, 10,5 millió eurós nyereséget tudtak elkönyvelni.


5. Gadola István (158.)

Vagyon: 34-36 millió euró
Kor: 63 éves
Lakhely: Kolozs megye

Némiképp csökkent az előző évhez viszonyítva Gadola István vagyona. A kolozsvári üzletember már négy éve eladta Energobit nevű energetikai vállalatának többségi részvénypakettjét. A sajtóban gyakran akár 65 millió eurósra is becsült tranzakcióból a Capital szerint kicsit több mint 20 millió eurót kapott az üzletember. Az összegből Gadola körülbelül 10 millió eurót a tőkepiacon fektett be 2013-ban, saját bevallása szerint azonban ez az összeg a hozamoknak köszönhetően éves szinten 7-8%-kal bővül.

Az üzletember emellett több ingatlanberuházással is rendelkezik, emellett jelentős összeggel járult hozzá a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának működtetéséhez is. Nemrég bejelentette, hogy egy 100 millió eurós beruházás részeként lakóházakat és plázát is tartalmazó épületeggyüttes felépítését tervezi a kolozsvári Vágóhíd térre (Piața Abator). 

Gadola István


6. Pászkány Árpád (186.)

Vagyon: 29-31 millió euró
Kor: 45 éves
Lakhely: Kolozs megye

Csökkent Pászkány Árpád vagyona is. A Kolozsvári CFR volt többségi tulajdonosáról most mégis azt írja a Capital, hogy visszatérne az egykor a legjövedelmezőbb romániai fociklubnak számító csapathoz. A Sepsiszentgyörgyön született üzletember több ingaltanfejlesztő, tanácsadó cég, és IT vállalat tulajdonosa is. Az első millióját samponok és dezodorok értékesítéséből megszerző Pászkány Kolozsvár egyik legjelentősebb ingatlanberuházójának számít, emellett médiavállalatokban is érdekelt. 

Pászkány Árpád


7. Szász testvérek (212.)

Vagyon: 25-27 millió euró
Lakhely: Maros megye

Az elmúlt évben 11%-kal növekedett a Szász testvérek, vagyis Szász Orlando és Roland tulajdonában levő, Marosvásárhelyen működő Renania árbevétele. A munkavvédelmi eszközök értékeítésével foglalkozó vállalat árbevétele 114 millió lej volt tavaly, a cég nettő profitja pedig 14,3 millió lej. A két évtizedes múlttal rendelkező vállalat a piacvezető Romániában a munkavédelmi eszközök értékesítése és a szaktanácsadás terén.


8. Péter Pál (228.)

Vagyon: 24-25 millió euró
Kor: 64 éves
Lakhely: Kolozs megye

Az EnergoBit néhány éve történő eladásából a másik magyar részvényes, Péter Pál is körülbelül 20 millió eurót kapott a lengyel Innova Capitaltól. A kolozsvári üzletember az áramkereskedelemmel foglalkozó Enex résztulajdonosa, ingatlanebefketései is vannak, a jogszabályok változása miatt a zöldenergia előállításával foglalkozó vállalata viszont nem bizonyult nyereségesnek. Péter a Capital adatai szerint a kolozsvári Paprika Rádió részvényeinek 10,18%-át tulajdonolja.

Péter Pál


9. Prosszer Zoltán (236.)

Vagyon: 23-25 millió euró
Kor: 52 éves
Lakhely: Maros megye

A főként kábelgyártásban tevékenykedő Prosszer Zoltán vagyona csökkent idén a Capital becslései szerint. A tulajdonában levő, gyakorlatilag az Electromureș privatizálása után létrejött marosvásárhelyi Romcab tavalyi árbevétele 26%-ot nőtt 2014-hez viszonyítva, és elérte a 188 millió eurót. A vállalat 2015-ös nyeresége elérte a 9,5 millió eurót.

A vállalat honlapján közzétett üzenetben a cég ügyvezető igazgatója úgy fogalmaz, hogy a vállalat megfelelő eszközökkel és tudással rendelkezik ahhoz, hogy ezer kilométeres körzetben a legversenyképesebb kábeleket és vezetékeket gyártó vállalatává nője ki magát. 

Prosszer Zoltán


10. Fodor Zsolt és Szilvia

Vagyon: 22-24 millió euró
Lakhely: Kolozs megye

A telekommunikációban és kereskedelemben is jelen levő házaspár tulajdonában levő legfontosabb vállalat a 1997-ben alapított EuroGSM. Az üzletlánc 81 városban, 113 értékesítési ponttal van jelen. 2016 első felében a vállalat üzleteiben 35%-kal nőtt az árbevétel, míg az EuroGSM webshopjából történő vásárlások volumene 40%-kal növekedett.


11. Korponay Ferenc (249.)

Vagyon: 22-24 millió euró
Kor: 49 éves
Lakhely: Máramaros megye

Az állatgyógyászati termékeket árusító Maravet alapítója az elmúlt évben túladott a cég részvényeinek 50%-án úgy, hogy közben megtartotta a cégben betöltött vezérigazgatói funkcióját. A szektor egyik legjelentősebb felvásárlása a Capital szerint még nem igazán érezteti hatását a vállalat üzleti forgalmában, amely az előző évhez viszonyítva enyhe csökkenést mutatott be, 23,8 millió eurót ért el. A cég profitja ellenben 3,7 millió euróra növekedett az említett időszakban. Korponay korábban úgy nyilatkozott, hogy ingatlanszektori, és vendéglatóipari beruházáson is gondolkodik.


12. Hagen Edith Mária

Vagyon: 22-24 millió euró
Kor: 65 éves
Lakhely: Szatmár megye

A Capital Top 300-as listára először felkerülő Hagen Edith Mária vagyona 22-24 millió euróra tehető becslések szerint. Az üzletasszony tulajdonában levő Fluid Group Hagen 2015-ben közel megduplázta üzleti forgalmát, amely elérte a 115 millió lejt. A mérőberendezéseket gyártó vállalat már 15 éves múlttal rendelkezik Romániában, és főként az elmúlt időszakban növekedett jelentősen, ami főként a cég 24 millió lejes nettó profitjában is meglátszik.


13. Bara Levente (290.)

Vagyon: 20-22 millió euró
Kor: 40 éves
Lakhely: Fehér megye

A Capital listájára tavaly került fel először Bara Levente, a Fehér megyei Supremia Grup nevű élelmiszeripari vállalat tulajdonosa. Az üzletember 16 éve vállalkozik, 2000-ben indította első üzmét, a keresletnövkedés viszont újabb termelési egységekbe való beruházásra "kényszerítette". A Bara tulajdonában levő vállalatok tavaly összesen 45 millió eurós üzleti forgalmat jelentettek, amelyből a Supremia 38 millió eurós forgalommal vette ki a részét. A vállalat exportra szánt termelése már több mint 20%-ot tesz ki, de Bara valószínűleg sikerként könyveli el azt is, hogy felvásárolt idén két dániai vállalatot is. A Capital tavaly azt is kiemelte, hogy egy jelentősebb beruházásnak köszönhetően a Supremia teljes egészében zöldenergiával működik. 

Bara Levente

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac