2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Nagy Gábor blogja
  • Uniós projektek
  • Vállalkozz.ro
  • Projekvezető
  • >>
ARCHÍVUM RSS

POS DRU: mit jelent a kifizetések befagyasztása?

közzétéve: 2012-02-28 11:00

Gondolom minden POS DRU projekteket lebonyolító menedzsert ez foglalkoztat körülbelül egy hete, amióta először elkezdtek cikkezni az ügyben. Magam részéről, meglehetősen kettős érzéseket táplálok a téma iránt:

Munkaidőben: vallom a hivatalos álláspontot, miszerint ”semmiben nem károsul a projektek végrehajtása, a döntés a kedvezményezetteket nem érinti, az Irányítóhatóság vezetősége sajtóközleményben nyugtatott meg mindenkit, hogy továbbra is lesznek kifizetések” (nyílván ezt szajkózom az alkalmazottaknak, a banknak, a beszállítóknak stb. és próbálok hinni benne, mert másképp baj lesz).

Otthon (nem hivatalosan!): deja vu gyötör és visszaemlékszem, tavaly februárban mennyire konokul állította a pénzügyminiszterünk, hogy „a 30%-os előleg átütemezése nem érinti a már megkötött szerződéseket”, majd rá egy hétre minden kedvezményezett megkapta a levelet, amiben 3 napot kapott arra, hogy eldöntse, az átütemezett előfinanszírozással is vállalja-e a megálmodott projektjét vagy sem; azután eszembe jut, hogy ugyanennek az intézmény vezetője vagy valaki fölötte (hál’istennek gyorsan elfelejtem a rossz dolgokat …) mindenkit azzal áltatott tavaly nyáron, hogy nem fogják csökkenteni 30%-ról 10%-ra az előfinanszírozás mértékét a már futó projektek esetében, majd kaptunk egy újabb levelet, és egy újabb háromnapos gondolkodási időt. Ugyanakkor minden este megnézem, hogy frissítették-e a TELJES transzparencia jegyében kifejlesztett „a kedvezményezettek felé történt kifizetések” (https://www.fseromania.ro/index.php/implementeaza/plati) listát. Jelzem: nem frissítették, és nem gondolom naívan, hogy azért, mert még az informatikusok is az audit által jelzett problémák megoldásán dolgoznak, hanem azért mert nem fizettek ki semmit február 15-e óta (amennyiben valaki kapott pénzt Tőlük, az megnyugtathatna engem is egy e-mail-ben …).

… de térjünk vissza a deklarált tényekhez, mert elkalandoztam:

Honnan származik a probléma?

Az Európai Bizottság azt követően fagyasztotta be a kifizetéseket, hogy a POS DRU (a Humán Erőforrás Fejlesztése Operatív Program) Audit Hatósága 2011-es jelentésében rendellenességeket tapasztalt a program végrehajtási mechanizmusaiban, vagyis konkrétabban a pályázati elbírálási és a végrehajtás első szintű ellenőrzésében.

A kifizetések folyamata egy programban

A program elfogadását követően az Európai Bizottság 7%-os előleget folyósít. Ezt követően azonban a program Irányító Hatósága évi két alkalommal nyújthat be kifizetési kérelmet Brüsszel fele. A kifizetési kérelmeket Brüsszel 45 nap alatt fogadja el, vagy kér további kiegészítéseket hozzá. A konkrét kifizetések ezt követően történhetnek meg. Azonban ez semmiben nem befolyásolja a adott nyertes pályázatok keretében történő kifizetéseket, amelyeket azt követően kell kifizetni, hogy a támogatott érvényes, szerződési feltételeket betartó számlákat nyújt be elszámolás végett. Ezeket az összegeket a POS DRU menedzsmentje saját, illetve országos költségvetési forrásokból kell kifizesse, ezt követően történik meg a közvetlen Brüsszel fele való elszámolás.

Összegek veszhetnek el?

Nem, ilyen veszély jelen pillanatban nem fenyeget. Egy átmeneti felfüggesztésről és semmiképpen sem megvonásról szól a jelenlegi döntés. A POS DRU Irányító Hatósága a jelzett problémákat részben már orvosolta, a maradékra pedig márciusig kért haladékot. A procedúra inkább szabvány-jellegű, az Európai Bizottság az érvényben levő szabályok szerint járt el.

Mikor indulhat újra?

A jelzések szerint akár már áprilisban újraindulhatnak a kifizetések, ez esetben az átmeneti állapot a román költségvetésre gyakorlatilag nulla terhet ró.

Végső kifizetések és lehívási arány

Amint azt a Pályázatok.ro munkatársai is jelezték, a kifizetések körül számos legenda alakult ki, ajánlom a cikk elolvasását. Az tény, az utolsó brüsszeli utalásokra akár 2017-ben is sor kerülhet, a lehívási ráta pedig azt az összeget és arányt mutatja, amelyben az Európai Bizottság részesítette – betartva ezt az elszámolási mechanizmust – az operatív programot.

pixelstats trackingpixel

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree