2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Tomán Szabina: gyermek mellett nem lehet önsanyargatással fogyni, valami mást kellett kitalálnom

Összeállította: Kádár Kata utolsó frissítés: 11:18 GMT +2, 2021. április 16.

A Toman Lifestyle alapítója a Kreatív Kolozsvár Est vendége volt szerda este, ahol vállalkozói sikertörténetéről, a szigorú centikről, de a body positive mozgalomról is elmondta véleményét az érdeklődőknek. Ennek a “Zoom-konferenciának” a lényegét foglaltuk össze.


Tomán Szabina főként Magyarországon ismert vállalkozó, de sokan Erdélyből talán az RTL Klub Cápák Között című műsorából ismerhetik. A Toman Lifestyle nevű vállalkozása igen népszerű, három év alatt csaknem fél milliárdos nemzetközi céggé nőtte ki magát. 2017-től Bukarestben is nyitottak szalont, de már Bécsben is megtalálhatóak, ugyanakkor sok más európai országban is terjeszkedni fognak, idén például terveik szerint a német piacra lépnek ki.  

Részlet a Cápák között c. műsorból. Forrás: hellobiznisz.hu

A Toman Lifestyle főként az életmód-változásban segít, szakmai tanácsadással együtt természetes alapanyagokat tartalmazó termékeket is forgalmaznak az egészséges fogyókúra, diéta biztosítására.

Szabina vállalkozói élete előtt sikeres modellként dolgozott (olyan topmodellekkel is, mint Naomi Campbell), tehát jókora tapasztalattal rendelkezett a diétákban.

"Én tudom azt, hogy milyen tartani a standard 90-60-90-es paramétereket. Ha egy picit is átléptem, a megrendelő nem volt hajlandó velem dolgozni, mert a ruhákat csak kimondottan erre szabták. Nem volt egyszerű…" – kezdte történetét a vállalkozó.  

Azonban, ahogy elmondta: megunta a bőröndös életet, családot akart, gyerekeket, tehát hazaköltözött Magyarországra. Az első gyerekkel való terhessége alatt azonban 30 kilót hízott, ezt a "problémát" pedig számos alternatív módszerrel próbálta megoldani, hiszen szerette volna folytatni modell karrierjét.

"Ekkor kipróbáltam a régi praktikáimat: a vízhajtást, éhezést, egy alma egy nap módszereket stb. De a gyermek mellett nem tudtam önsanyargatni magam, ezt egyszerűen nem lehet" – vallotta be. 

Elmondása szerint egy kis idő után rátalált egy fehérje diétára, ami annyira bevált neki, hogy elhatározta, ezzel fog segíteni másokon is.

"Lényegében egy dietetikus segített abban, hogyan tudok életmódot változtatni a gyerek mellett. Sokat tanultam ekkor a fehérje diétákról, ezek voltak az első lépések a vállalkozásomhoz" – mesélte Szabina.

Tomán Szabina. Forrás: Facebook

A lényeg, hogy hosszútávon fenntartható legyen az eredmény

"Számomra mindig az volt az elsődleges, hogy emberközpontúak legyünk, mert mikor én akartam fogyni, nekem is nagyon sok kérdésem volt. Tehát itt nem az a fontos, hogy a termék ott legyen a polcon, hanem hogy legyen partnere a fogyni akarónak. Egyedül ugyanis nem érsz el tartós eredményt. Igaz, számos módszer létezik arra, hogy hamar leadd a fölösleges kilókat, de ami igazán számít, hogy azt az állapotot hosszú távon fenntartsd” – mondta Szabina.

Szerinte a vállalkozásának sikere annak is köszönhető, hogy saját magukkal szemben nagyon szigorúak voltak.

"Határozottan kiálltam amellett, hogy a termékeinket csak a különböző szakemberekkel való (dietetikus, orvos stb.) személyes konzultáció után ajánljuk a vendégeinknek. (…) Fontos, hogy a fogyás elsősorban az egészséget szolgálja, hiszen az elhízásnak több oka is lehet: hormonális, pszichés és egyebek, amelyekre külön módszerekkel lehet válaszolni, majd ahhoz igazítani a megfelelő étrendet. Persze ezt az elvet teljesen felülírta a koronavírus" – tette hozzá.

Mint kifejtette, ő nem akart nagy hálózatot, sokkal inkább arra akart koncentrálni, hogy prémium termékeket és szolgáltatást nyújtsanak, és hogy mindent kézben tartson, mindenhol ott lehessen: a termék gyártása, csomagolása, szállítása és a tanácsadási szolgáltatás terén is.

"Én családias hangulatot akartam, és örültem, ha találkozhattam a vendégekkel, hiszen én a nevem adtam ehhez az egészhez. (…) Igazából egy olyan brandet akartam, ami én vagyok"– árulta el.

A minőség a legkisebb összetevőkön áll

Tomán Szabina nagyon részletesen beavatta a hallgatókat (nézőket?) abba, hogyan is állt össze a vállalkozása és miképp fejlesztették ki saját franchise-hálózatukat.

1. A gyártó kiválasztása: (…) „Nehéz volt találni olyan gyártót, aki például beengedett a laboratóriumokba, hiszen én is részese akartam lenni a folyamatoknak. Az élelmiszeripar egy nagyon gyorsan fejlődő ipar, folyamatosan új trendek jönnek, én pedig követni akartam, belátást nyerni abba, miből is készítik azokat a termékeket, amelyeket forgalmazok. Szerencsére találtam egy olyan franciaországi gyártót, aki nagyon nyitott volt, együtt hoztunk döntést az összetevőkről. Például volt olyan is, hogy én ott helyben főztem egy gulyáslevest a franciáknak, hogy a mi termékeink íze is nagyon hasonlítson az eredeti gulyásleveshez. Szóval a termékfejlesztés folyamatos munka, és mi mindig azon voltunk, hogy a helyi ízléseknek megfeleljünk, ne kelljen a diétázó egy teljesen másfajta étrenden legyen, mint például a családja”.

2. A csomagolás: „Talán az egyik legnehezebb része a folyamatoknak, hiszen nagyon fontos, hogy milyen megjelenést adsz a termékednek, hogy az jól tükrözze a branded. Ugyanakkor hatalmas dilemma, hogy mindennek is megfeleljen: legyen környezetkímélő, de védje a termék minőségét, legyen könnyen nyitható, praktikusan használható, de egyben exkluzív is".

3. Partnerségekből franchise-hálózat: „(…) eleinte csak partneri megállapodással működtünk együtt cégekkel, de aztán eljött az ideje annak, hogy szigorítsunk a feltételeken. Ez nem kimondottan a partnercégek irányába, mintsem magunk irányába szólt. Létrehoztuk tehát a Toman franchise-hálózatunkat, ez alapján pedig megszabtam, hogy a Toman termékeket és szolgáltatásokat csak az értékesítheti, aki részt vett az általunk biztosított tréningeken. Tehát mi adjuk azt a tudást, ami kell ahhoz, hogy valaki Toman szalont nyithasson. Emiatt hoztuk létre a Toman Akadémiát, ahol dietetikusokat, nőgyógyászokat, belgyógyászokat és számos más szakembert képzünk ki arra, hogy minden ügyfél számára szakszerű szolgáltatást nyújthassunk, a fennálló problémák kezelése érdekében. Én ezzel csak azt akartam elérni, hogyha valaki belép egy Toman szalonba, akkor ugyanazt a minőségű ellátást kapja, és bármilyen válaszra kérdést kapjon”.

„Nyilván, a koronavírus időszaka igen keresztbe tett ennek az elképzelésnek, mert online nem nagyon tudtunk értékesíteni, csak a franchise-partnerek lévén. De nekem akkor is a minőség volt az első szempont, ami így is megéri” – tette hozzá Szabina.

4. Az igények után bővíteni a kínálatot: „Ma már közel 100 termékből áll a portfóliónk. A bővítést pedig a vendégeink visszajelzései és igényei alapján határoztuk meg. Az alapkoncepció lényegében az, hogy a diéta ne legyen külön teher, ne kelljen teljesen más étrendet tartani, hiszen egy idő után csak nyűg lesz az egész. Az pedig természetes, ha valaki megkíván egy kis édességet. No mi ezért hoztuk létre például a Toman Snack termékeket, amelyeket bátran fogyaszthatnak a diétázók, ha egy kis nyalánkságra vágynak.”.

„Tervekkel is tele van a padlás”

A vállalkozásnak mindig vannak következő lépcsőfokai, a vállalkozó ezekről is készségesen beszámolt. Mint elárulta, a legfontosabb előrelépések most főleg a logisztikai teendőket jelentik: saját logisztikai központ létrehozása Tatabányán (Tomán Szabina szülővárosában), saját csomagolóüzem létrehozása szintén Magyarországon, valamint a szállítási hálózat optimizálása.

A body positive mozgalom (szeresd magad, fogadd el a tested szemlélet) segít vagy konkurencia?

Ezt a kérdést a beszélgetés moderátora tette fel. Ekkor Szabina elmondta, hogy ők sosem szabják meg, hogy az ügyfél meddig fogyjon, az életmódváltás elsősorban az ő döntésük. A legfontosabb pedig, hogy az első szempont az egészség legyen, tehát nem egy ideált kell üldözni. És ezért nagyon jó ez a globális hullám, mert el kell fogadni a 80 kilós ducibb lányt is, de a nagyon vékonyat is, és abban kell nekik segíteni, hogy egészségesen éljenek. 

Nyitókép: Tomán Szabina Facebook-oldala

Magyarországvállalkozásvállalkozói profil
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing