2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Így segítsd át vállalkozásodat SEO-val a koronavíruson 

(X) utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2021. március 17.

SEO tippek kisvállalkozásoknak a koronavírus idejére. (X)


Ahogy a COVID-19 világszerte megbénította a fizikai boltokat és üzleteket, számos érintett  kisvállalkozás jobbnak látta szüneteltetni marketingtevékenységeit is. Habár elsőre ez logikus  döntésnek tűnhet, a SEO (vagyis a keresőoptimalizálás), és más  marketingtaktikák épp, hogy a járvány során váltak még fontosabbá a kis- és középvállalkozások számára. 

Tényleg megéri a SEO-val foglalkozni a COVID-19 alatt? 

Igen, méghozzá több okból is. Kezdjük ott, hogy a koronavírus járvány csak átmeneti dolog, azonban a  SEO eredményei hosszútávon is hasznosak maradnak majd a cégek számára. Az emberek továbbá  többet ülnek az internet előtt, és keresgélnek online tartalmakat. 

Fontos szempont még, hogy mivel az emberek kerülik a távolsági utazásokat, nagyobb figyelmet  fordítanak a helyi vállalkozásokra. 

Egy jó SEO stratégiának az örökzöld tartalmak is részét képezik – olyan cikkek, amik sokáig relevánsak  maradnak anélkül, hogy rendszeresen frissíteni kellene őket. Örökzöld tartalmakat bármikor lehet, és  ajánlott is készíteni SEO célokra. 

Végezetül: a SEO egy költséghatékony marketingmódszer, ami inkább időbe kerül, mint pénzbe, és  sokszorosan képes megtérülni. 

SEO tippek kisvállalkozásoknak a koronavírus idejére 

1. Foglalkozz vele rendszeresen 

A keresőoptimalizálás nem olyasmi, amit az ember egyszer elvégez webhelyén, és befejezheti. Mivel a  keresőmotorok algoritmusai, a trendek, illetve a felhasználók keresési szokásai nagyon képlékenyek  lehetnek (nem csak egy világjárvány során), neked is lépést kell tartanod ezekkel a változásokkal. 

2. Készíts hosszabb tartalmakat 

Mivel az emberek még mindig kénytelenek szabadidejük nagy részét otthon tölteni, így hajlandóbbak  több időt fordítani a hosszabb tartalmak végigolvasgatására is. Ez külön előnyt jelent a kisebb  vállalkozások számára, hiszen a SEO-ban kifejezetten hasznosak lehetnek a terjedelmesebb tartalmak. 

Mivel talán te is jobban ráérsz, készíts hosszabb, örökzöld tartalmakat, amiket bármikor publikálhatsz  a járvány során, hogy még annak lecsengése után is forgalmat vonzhass velük webhelyedre.

3. Foglalkozz rövid- és hosszútávú céljaiddal is 

Habár azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor jelenthetjük ki a járvány végét, abban biztosak lehetünk,  hogy hatásai még ez után is sokáig érezhetők maradnak majd. Éppen ezért fontos, hogy SEO  stratégiádban rövid- és hosszútávú taktikákat is alkalmazz. 

Rövidtávú tartalmak gyanánt készíthetsz például néhány cikket arról, hogy a koronavírus hogyan hat  iparágadra. Szintén most érdemes helyi keresőkifejezéseket elhelyezni webhelyed tartalmaiban, hogy  megcélozhasd velük a közelben keresgélő felhasználókat. 

Hosszútávú SEO tartalmak gyanánt például olyan cikkeket is készíthetsz, amik megválaszolják majd  ügyfeleid legégetőbb kérdéseit a koronavírus lecsengése után. Mindemellett ne tedd félre eddigi,  általános céljaidat sem. 

Hogy a rövid- és hosszútávú célokkal milyen arányban kell foglalkoznod, az vállalkozásodtól függ majd.  Készülj azonban fel rá, hogy ez az arány is sokszor változhat még a járvány során. 

4. Frissítsd kulcsszóstratégiádat 

Ha már a rövidtávú SEO taktikákról volt szó: szintén ügyelj arra, hogy éppen aktuális, tehát a COVID 19-cel kapcsolatos kulcsszavakat is használj tartalmaidban. Az általános kulcsszavakkal nehéz, szinte  lehetetlen leelőzni a legnagyobb webhelyeket, azonban a konkrétabb, több szóból álló (úgynevezett  long-tail) kifejezésekkel sokkal jobb helyezéseket érhetsz el a keresőtalálatok között.

Próbáld meg ezekbe a többszavas kifejezésekbe a koronavírussal kapcsolatos szavakat (járvány,  karantén, stb.) is belevonni. 

5. Írj felkapott témákban 

A járványhelyzet során nem csak a kifejezetten vírussal kapcsolatos kifejezések váltak felkapottá. Az  „otthoni”, „csináld magad” és „virtuális” dolgok iránt mind megnőtt az érdeklődés, szóval nézz utána,  hogy mivel foglalkozik szívesen célközönséged. Ez különösen (de nem csak) akkor lehet hasznos, ha  iparágadban túl heves a verseny a járvánnyal kapcsolatos kifejezésekre. 

6. Frissítsd fel régebbi tartalmaidat 

Nem minden SEO taktika követeli meg, hogy új tartalmakat készíts célközönséged számára. Maradj  naprakész az aktuális trendekkel kapcsolatban, és nézd meg, hogy vannak-e olyan régebbi tartalmaid,  amik újra relevánssá váltak a járvány idején. Ha igen, akkor frissítsd őket aktuális adatokkal (és ne  felejtsd el megosztani őket a közösségi platformokon is)!

7. Frissítsd Google Cégem adatlapodat 

Vállalkozásod Google Cégem adatlapja az „egészséges” időkben is fontos szerepet játszik  keresőoptimalizálásodban, egész pontosan a helyi SEO részeként. Az adatlap a Google Tudáspaneljén  kínál hasznos információkat vállalkozásodról a keresők számára, illetve lehetőséget nyújt arra is, hogy  vállalkozásod megjelenjen a Google Térkép keresőtalálatai között is. 

A Google már 2020-ban felszólította a fióktulajdonosokat, hogy frissítsék adatlapjaikat az aktuális  adatokra (nyitva tartás, szolgáltatások, ügyfélfogadás, stb.), azonban ezzel nem csak akkor kell  foglalkozni, amikor figyelmeztetnek rá. Ahogy a vállalkozások megpróbálnak igazodni a  járványhelyzethez, és új szolgáltatásokat vezetnek be, vagy szüneteltetik a régebbieket, úgy ezeket a  változtatásokat a Google Cégem adatlapjuknak is reflektálniuk kell. 

A Google továbbá új funkciókkal is bővítette az adatlapokat az elmúlt év során. Mindenképpen  érdemes ezeket is kihasználni, hogy a lehető legtöbb és legfrissebb információkat kínáld az érdeklődő  felhasználóknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing