2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Digitális láthatóság: mutatjuk az erős brandeket Románia nagyvárosaiban

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 10:06 GMT +2, 2020. december 23.

Természetesen a brandek digitális láthatóságát is Google adatokkal mérjük már. A DWF kutatása több területen is meglepő eredményeket hozott. 


Mekkora a valószínűsége annak, hogy egy Kolozsváron, Temesváron, Bukarestben vagy Iași-ban tartózkodó személy megtalálja azt a gyógyszertárat, szupermarketet vagy éttermet, amit keres? Azt gondolnánk, hogy 2020-ban ez nem okozhat nagy gondot egyetlen okostelefon-felhasználó számára sem, a valóság viszont inkább az, hogy a hazai vállalatoknak még bőven lenne lehetőségük előrelépni ezen a területen - legalábbis ez derül ki a DWF tanulmányából, amelyben a hazai brandek digitális láthatóságát vették górcső alá.

A szakértők az elemzés elkészítéséhez egy újszerű módszertant használtak, amelynek a lényege, hogy az elemzésben szereplő nagyvárosok esetében 121 különböző, előre meghatározott helyszínről, az adott zóna sűrűségét is figyelembe véve kérdezték le a Google Térképen elérhető releváns adatokat. A brandek Google Térképen tapasztalt láthatóságát pontozták, majd egy algoritmus segítségével egymáshoz hasonlították. Az elemzést több iparág esetében is elvégezték, mi ebben a cikkben a hat legizgalmasabb területet mutatjuk be.

Forrás: Ingo Joseph/Pexels

Gyógyszertárak

Romániában 4 ezer olyan vállalat van, amely gyógyszerek kereskedelmével foglalkozik, ezek jelentős része gyógyszertár. A kutatást készítő csapat szerint nagy meglepetés, hogy a nagy verseny ellenére a gyógyszertárak körülbelül 10%-a jelenik csak meg a Google Térképen. Ráadásul, a térképen azonosított viszonylag kevés patika 34%-ának hiányos a profilja, ami azt jelenti, hogy a felhasználók hiába keresnek rá az adott gyógyszertárra, nem biztos, hogy megtalálja az adott egység nyitvatartási idejét, telefonszámát vagy címét. Pedig, a DWF elemzése szerint a releváns Google-keresések száma viszonylag magas, 500 ezerre tehető egy évben, amikor a felhasználók "gyógyszertár", "non-stop gyógyszertár" vagy "drogéria" kulcsszavakat pötyögik be a keresőbe.

Az alábbi ábrán mutatjuk, hogy a 6 vizsgált városban melyek a legnagyobb láthatósággal rendelkező gyógyszertár brandek. Kolozsváron a Remedium nagyon erős, a fővárosban és Temesváron a Dona, de Iași, Craiova és Konstanca esetén is mutatjuk a legjobbakat: 

Gógyszertárak
Infogram

Szupermarketek

A koronavírus-járvány alatt megduplázódott az "online szupermarket" (supermaket online) kifejezésre történő rákeresések száma. A DWF kutatása szerint a 6 elemzett nagyvárosban évente 780 ezer alkalommal "gugliznak" rá a felhasználók szupermarketekre, a keresések 72%-ánál a Google térképen is megmutatja a releváns találatokat. A kutatásban kiemelik, hogy akárcsak a gyógyszertárak esetén, a szupermarketeknél sem feltétlenül találnak meg a felhasználók minden információt (a szupermarketek 18%-a nem adja meg például a nyitvatartási idejét).

A hibák kielemzésénél viszont sokkal izgalmasabb, hogy melyek a legnagyobb láthatósággal rendelkező szupermarket brandek a DWF kutatása szerint. Kolozsváron, valószínűleg jókora meglepetésre, a helyi illetőségű Home Garden a legláthatóbb, a Mega Image második, a Profi harmadik helyen áll. A fővárosban a Mega Image, a Profi és a Carrefour, Temesváron a Profi, a Carrefour és a Mega Image alkotják a dobogót.

Turisztikai irodák

Alaposan rájárt a rúd idén a turisztikai irodákra, a tanulmány szerzői is kiemelik, hogy a "turisztikai iroda" (agenție de turism) kifejezésre történő rákeresés 49%-kal csökkent 2019-hez viszonyítva. A járvány miatti kedvezőtlen körülmények ellenére Google Térképen továbbra is rengeteg, 1200 turisztikai iroda jelenik meg. A láthatósági adatokat böngészve két fő trend rajzolódik ki. Egyrészt, mind a hat nagyvárosban erősek az országos lefedettséggel rendelkező, nagy turisztikai ügynökségek. Másrészt, szinte minden vizsgált nagyvárosban lehet azonosítani olyan kimondottan helyi szereplőket is, akik viszonylag jó digitális vizibilitással lépnek versenyre a legnagyobbakkal.

Turizmus
Infogram

Benzinkutak

A turisztikai irodákkal szemben a töltőállomások kategóriában már egyértelműen a legnagyobbak dominálnak. Az adatok alapján az is szembetűnő, hogy a nagy kőolajipari cégek digitális marketinggel foglalkozó szakemberei viszonylag jól elvégezték a házi feladatukat, hiszen láthatóság szempontjából nem igazán azonosítható egyetlen olyan jelentős hazai szereplő sem, amely alulteljesítene. A vizsgált nagyvárosok közül Kolozsváron a Lukoil, Bukarestben a Petrom, Temesváron az OMV, Konstancán a MOL, Iași-ban és Craiován szintén a Petrom vezet, igaz az elsők előnye sehol nem kimagasló.

A tanulmányban egyébként 1600 töltőállomást tudtak azonosítani a legnagyobb keresőmotor térképén, és érdekes részlet az is, hogy az autósok jellemzően közvetlenül a brandek beírásával (például MOL vagy MOL töltöállomás, vagy románul benzinărie MOL) keresik a tankolási lehetőségeket, ami a szerzők szerint arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben a szegmensben ez egy korántsem elhanyagolható tényező.

 

Barkácsáruházak

A koronavírus-járvány sok más területtel ellentetében a barkácsáruházaknak nem okozott különösebb veszteséget, sőt, a DWF elemzése szerint 68%-kal növekedett 2020-ban az olyan Google-kereséseknek a száma, amelyek kimondottan a közelben lévő barkácsáruházakra vonatkoztak. A jelentős növekedés magyarázata, hogy az emberek az otthon töltött órák jelentős növekedése miatt egyre többet hajlandóak áldozni az otthonukra.

Az elemzők szerint ennek a területnek az egyik jellegzetessége, hogy a jelentős szállítási költségek miatt az ügyfelek más területekhez képest sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a közelben található barkácsboltok megtalálására. A szakemberek 500 Google Térképen is szereplő barkácsáruházat vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy még a fenti szempontok ellenére is, inkább a négy legnagyobb szereplő dominanciája rajzolódik ki, a kisebb szereplők valamiért nem az online térben látják a kitörési lehetőségeket, legalábbis ez látszik az alábbi statisztikákon: 

Gyorséttermek

Nőtt ugyan 2020-ban a gyorséttermek utáni Google-rákeresések száma 50%-kal - ebben szintén nagy szerepet játszottak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások -, de DWF elemzése szerint az ügyfelek már egyre kevésbé (-28%) az “étterem” (románul restaurant) kifejezés beírásával próbálnak dűlőre jutni az aznapi ebéd kérdésével kapcsolatban.

Az elemzésben szereplő 6 nagyvárosból 370 brand láthatóságát vizsgálták a szakemberek, az adatokból jól látszik, hogy a legismertebb gyorsétteremláncok mellett majdnem minden nagyvárosban lehet azonosítani erős helyi szereplőket. Kolozsváron például a Mama Manu jött ki “győztesnek” ebben az összevetésben, a La Piadina második, míg a Doner Maxx harmadik helyen áll. A legnagyobbak közül a McDonald’s foglalja el a legelőkelőbb helyet, csak ötödik. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing