2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kreatív csatározásba kezdett az easyJet és a Wizz Air

Összeállította: Kádár Kata utolsó frissítés: 10:48 GMT +2, 2020. december 15.

A fapados légitársaságoktól nem várt szúrós hangvételt szakértőkkel elemeztük.


Ritkán történik olyan, hogy két fapados légitársaság így összezörrenjen, legalábbis, ami a nyilvánosság előtti kommunikációjukat illeti. A marketing háborút az easyJet kezdte, a „Mizzéria nélkül – Végre egy alacsony árakat és magas szintű szolgáltatásokat biztosító légitársaság” feliratú reklámkampányával. A Wizz Air sem volt rest, és hasonlóan éles reakcióval érkezett: „Könnyen jön, könnyen megy – a Wizz marad itt, szolgálatra készen” – utalva az easyJet román piacon való bizonytalanságára, azaz hogy egyszer már elmentek az országból, most pedig újra visszatérnének.

A brandek közötti élcelődés olyan szempontból is érdekes, mivel a fapados légitársaságok óriási veszteségeket szenvedtek a koronavírus-járvány miatt, erről tanúskodik számos adat, de az Eurostat is készített felmérést arról, pontosan mekkora pusztítást végzett a koronavírus-járvány az Európai Unió országainak légiközlekedésében.

„Az egész úgy történhetett, hogy az easyJet felmérte romániai versenytársait, az eredmények valószínűleg markáns visszaesést mutattak a Wizz Air-rel szembeni customer satisfaction, azaz fogyasztói élmény kategóriában. Nem hiszem, hogy az easyJet ráhajlott volna erre az üzenetre, ha a Wizz megítélését nem mérték volna nagyon-nagyon mélyre. Innentől kezdve már csak egy bátor marketinges és egy jó szövegíró kellett ahhoz, hogy ezt kapitalizálják is. A Wizz Air pedig helyesen tette, hogy válaszolt, talált is egy hasonlóan megsemmisítő fogást, de ettől még dolgozniuk kell ezen a visszaesésen, és ez többet jelent, mint az, hogy az easyJet jelenléte nem folyamatos a román piacon. Az utasok nem a piacon való jelenlétük miatt választanak légitársaságot, hanem a kínálat, ár és szolgáltatás függvényében. Ha a Wizz Air némileg meg is őrizte méltóságát, a easyJet nagyot dobbantott a Wizz Air negatív megítélésén, és véleményem szerint ők a csörte nettó nyertesei” – értékelte a Pénzcsinálók megkeresésére Kelemen Attila, az OTP Bank Románia marketing igazgatója, akitől azt kérdeztük, szerinte ki nyerte meg ezt a reklámcsatát.

Dr. Seer László marketing szakember, a BBTE oktatója a járványhelyzettel magyarázza a csörtét.

Elmondása alapján, természetesen a járvány olyan folyamatokat indított el, amelyek a marketingre, a márkák kommunikációjára kihatottak. Kifejtette, ezzel a szokatlan esettel kapcsolatban két hipotézise is van, de ezek mind saját meglátásai, nem tudja adatokkal bizonyítani.

1. Elsőként egyfajta real-time marketing akció lehetőségét említette, amely főleg a közösségi média során vált felkapott technikává.

„Engem némiképp az a pár évvel ezelőtti esetre emlékeztet, amikor a KFC és McDonald’s gyorsétterem láncok a #traiascacapravecinului (Éljen a szomszéd kecskéje - a kampány, amit a Transindex 2018-ban az év reklámkampányának választott - szerk. megj.) akció során lényegében egymást reklámozták. Ez különleges dolog, hiszen nem látunk ilyet, főleg konkurensektől. Az easyJet és Wizz Air történetében most annyi a különbség, hogy egy csörtének tűnő reklámkampánynak tűnhet. Véleményem szerint ez egy buzz típusú technika, amely párbeszédet indít el a közösségi médiában, és ez mindkét brandnek jót tesz” – kezdte a szakértő.

„Tegyük fel, ha a piac jól működne, nem lett volna járvány és mondjuk komoly lenne a verseny a két vállalat között, akkor érthető lenne egy ilyen nyilvános egymásnak feszülés, mint például az Egyesült Államokban a Coca Cola és a Pepsi esetén. Ott éveken keresztül nagyon kemény harc zajlott úgy a háttérben, mint a kommunikációban is, tehát a nyilvánosság elé vitték ezt a dolgot. A verseny háttere is logikus, hiszen az amerikai fogyasztók többsége nyitott mindkét márka üzenetére” – folytatta.

Seer kifejtette, a román piacon a Wizz Airnek nem is annyira az easyJet, mint inkább a Blue Air számít konkurenciának, akik részéről jelen esetben nem érkezett semmi replika. Tehát a légitársaságoknak inkább az a problémája, hogy kihasználatlan a kapacitásuk, nem tudnak előre eladni jegyeket, mint ahogy eddig történt. Ilyen szempontból tehát logikusabb, hogy olyan akció kellett, ami a köztudatba visszahozza a két márkát, hogy az emberek tudják: a járvány alatt is működik a szolgáltatásuk.

„Szerintem az easyJet kommikációsai biztosak voltak abban, hogy a Wizz Air válaszolni fog. A légitársaságok marketing stábjai kifejezetten profiknak számítanak, a társaságok többek között nekik köszönhetik sikerüket” – tette hozzá Seer László.

2. A második, és egyben valószínűbb opciója a szakértőnek, hogy a koronavírus-járvány miatt megcsappant, sokkal kisebb célközönségért zajlik a szúrós harc.

A szakértő magyarázata szerint a légitársaságok számos háttérben futó taktikát vetnek be annak érdekében, hogy minél nagyobb tömeget vonzzanak saját járataikra, ilyen például, amikor utolsó percen módosítanak az árakon, stb. Szerinte a romániai és amúgy az európai fapados légitársaságok kommunikációja ennél sokkal bátortalanabb szokott lenni, most előfordulhat, hogy a kisebb tömeg elérése érdekében kénytelenek ilyen akciókat bevetni és a nyilvánosság elé viszik a témát - összegezte. 

légitársaságWizzAir
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing