2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Így változtatta meg a koronavírus a tartalommarketinget

szerk. utolsó frissítés: 09:00 GMT +2, 2020. szeptember 07.

A válság igazi vesztesei mellett azt is megmutatjuk, hogy melyik iparágban mennyit költöttek tartalommarketingre az egészségügyi válság eddigi legrosszabb hónapjaiban.


A koronavírus-járvány megjelenése a gazdasági válság mellett a marketinggel kapcsolatos költések, valamint a reklámkiadások visszaesését és elmaradását eredményezte szerte a világon. Ebből a szempontból nincs is olyan terület, ahol ne okozott volna gondokat a vírus. Hogyan használták a különböző iparágak a tartalommarketinget a krízis elleni harcban, és hogyan allokálták a cégek a marketingköltéseiket? Mely iparágak növelték, és melyek csökkentették a tartalommarketingre szánt büdzsét? A WhitePress platform adatai alapján mutatjuk.

Marketingköltések a digitális területeken

Az nem meglepő, hogy a válság kitörésekor a legtöbb iparágban igyekeztek minimalizálni a marketing kiadásokat. Azonban az egészség, a FMCG, a szórakoztatás, a kereskedelem, a számítástechnika és az elektronikai cikkek területén nőttek a költések.

A Whitepress platform elemzésében a tartalom marketing kiadásokat vizsgálta február és március tükrében. A kutatás több 10 ezer publikációt érintett, iparágakra lebontva. A járvány kitörésekor a videojátékok piacán volt a legnagyobb növekedés a tartalommarketinggel kapcsolatos kiadásoknál. A másik kiugró adat, hogy a karanténidőszak megnövelte a webshopok ilyen jellegű költéseit is, ami aztán hozzájérulhatott ahhoz, hogy egyes webáruházak majdnem a karácsonyi rohamra emlékeztető vásárlási jelenlétet értek el a vizsgált időszakban.

Sok zenét hallgattunk és állandóan főztünk a karantén alatt

A tartalom marketing publikációk dinamikája szerint a zenével kapcsolatos platformok – miközben elmaradtak a koncertek és fesztiválok, bezártak a zenés szórakozóhelyek – 12%-os növekedést értek el február és május között. A YouTube és a Spotify hasított.

A főzés esetében 14%-os növekedést mértek a publikációk számában, amit részben az magyaráz, hogy az éttermek és a nagyobb gyorsétterem láncok bezártak, illetve kizárólag kiszállításra álltak át. A főzés népszerűségének fellendülése, illetve az ilyen tartalmak iránti igény növekedése részben azzal is magyarázható, hogy sokan drágának tartották az ételrendelést, ezért inkább kipróbálták magukat a konyhában.

Az erotikus tartalmak aránya viszont alig 2%-kal növekedett, többek között ezt mutatja az alábbi ábra is:

Többet rendeltünk online a járvány alatt

A logisztikai cégek is sokkal nagyobb arányban nyúltak a tartalommarketing eszközéhez, hiszen megnőtt az internetes kereskedelem forgalma. A reklámcégek és marketingügynökségek is hamar reflektáltak a válságra, fejlesztéseket hajtottak végre és újraterveztek, aminek részeként a tartalomgyártást is felgyorsították, nem mellesleg pedig megnövekedtek az ilyen célú szolgáltatások nyújtására vonatkozó megkereséseik is.

Veszélyben a kultúra, jelentős változások az egészségügyben, veszteségek az esküvők és rendezvények területén.

A kultúrális események szinte megszűntek a pandéma kitörése után közvetlenül, ez hatással volt a tartalmakra is. A helyzetet bonyolította, hogy a mozik, színházak és kulturális létesítmények nem tudtak mindent átpozicionálni a webes világba. Voltak művészmozik, amelyek megpróbálkoztak az online közvetítésessel, de ez nem adta vissza a klasszikus „moziélményt”. Februárhoz képest így nem véletlen, hogy a tartalommarketinggel kapcsolatos publikációk száma 7%-kal lett kevesebb. Érdekesség, hogy majd 10%-os visszaesés volt tapasztalható az egészségügyi cikkek számában, mivel az iparági cégek nagyon keveset, vagy szinte alig költöttek tartalmakra.

Az esküvők esetében már szinte előre érezhető volt a visszaesés, az ilyen témájú aktivitások 17%-kal csökkentek a koronavírus következtében. És jelenleg sem indult be nagyon ez a terület, a rendezvényszervezők többsége munka nélkül maradt, vagy kénytelen volt más szektorban elhelyezkedni.

Az oktatás területén 20%-ban kevesebb tartalommarketing-írás született májusban, mint előtte. A koronavírus-járvány következtében az intézmények átálltak a digitális oktatásra, amely nem volt problémamentes. Ennek következtében kénytelenek voltak kevesebb költeni tartalmi megjelenésekre.

A turizmusban az utazási irodák szinte teljesen áttértek az otthoni munkavégzésre és egyes irodák végleg bezártak. Források hiányában a tartalommarketinggel kapcsolatos költéseket teljesen megszüntették. A szállodaiparban is hatalmas volt a visszaesés ebbena  tekintetben. Elmaradtak a konferenciák, céges rendezvények, és a szokásos fizető vendégek is. Nem volt mit reklámozni.

koronavírusmarketing
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing