2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A járvány miatt gyorsabban digitalizálódik a világ

Fizetett hirdetés utolsó frissítés: 12:39 GMT +2, 2020. augusztus 07.

Gyökeresen változtak meg a mindennapjaink mióta megjelent a koronavírus a világban. Addig se mondható, hogy lassan éltünk volna, de tény, hogy a vírus megjelenésével óriásit ugrottunk a mindent átszövő digitalizáció medrébe. (X)


Mivel az elmúlt hónapokban máson se igyekeztünk csak, hogy minél jobban távol maradjunk a való világtól, és ezzel együtt a járványtól, ezért elkerülhetetlenné vált, hogy amennyire csak tudjuk, de áthelyezzük életünket a virtuális térbe. Ha az elmúlt időszakra kicsit visszagondolunk, szinte biztos, hogy summázva magunk is rájövünk, március óta sokkal több időt töltöttünk a számítógép előtt. Gyakorlatilag átrendeztük a mindennapjainkat úgy, hogy a legtöbb időnek online állapotban éljük.

Életünk a neten

Az internetnek köszönhetően számos, addig megszokott dolog gyökeresen változott meg, így már nemcsak tanulunk, dolgozunk a neten keresztül, de pénzügyeinket, bevásárlásainkat, sőt, még a szórakozásainkat is áthelyeztük majdnem teljes egészében a virtuális térbe. Konferenciabeszélgetéseket tartunk telefonnal a kezünkben, többfős meetingeket a skype előtt ülve, házhoz rendeljük az ételt, neten fizetjük a számláinkat, de a lényeges és kevésbé lényeges információkat is innen szerezzük be.

Ha nem vigyázunk, hosszú órákra ragadunk a közösségi média felületein, de egész hamar megszokható az is, hogy nem kell már boltról boltra járnunk, ha vennénk valamit, mert elég csupán felcsapnunk a laptop tetejét, vagy kezünkbe vennünk a mobilunkat, és néhány napon belül (de az sem ritka, hogy alig 24 óra múlva), a küszöbünkön landol a megrendelésünk. Akár érintésmentesen is, hiszen számos logisztikai cég, postavállalat bevezette az érintésmentes kézbesítés lehetőségét, így még a futárral sem kell feltétlen találkozunk, ha nem akarunk.

Sok cég felvette a kesztyűt, és ezáltal feltette magát az „online térképre” is

A koronavírus tényleg teljesen felforgatta a mindennapokat, az addig megszokott dolgokat. Rengeteg negatív hatása mellett azonban van néhány dolog, amit akár fejlődésként is elkönyvelhetünk.

Ilyen az e-kereskedelem, aminek népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Már azok is webshopra váltanak, akik eddig csak fontolgatták a döntést, azonban most – látva, hogy mi felé tart a világunk – bizonyosságot nyert bennük, hogy ha életben akarják tartani a vállalkozásukat, muszáj haladniuk a korral. Sokan bezárták a fizikai boltjukat, hogy elindíthassák az online-t, de talán többen vannak azok, akik nem hoztak ilyen drasztikus döntést, sokkal inkább léptek egyet az e-kereskedelem felé is. Ma már például egy wordpress weboldal készítés árai nem túl magasak, és cserébe egy profi weboldallal léphet az online térbe a offline vállalkozó. Több lábon állni mindig hasznos, ez most is bebizonyosodott.

És a végére jöhet a jó hír: úgy néz ki, ez nem átmeneti állapot

Remek hír a jövőre nézve, hogy ez az állapot sem átmeneti, így nagy valószínűséggel – ha a járvány el is tűnik –, a mindent átszövő digitalizáció már nem fog. A digitális átalakulás semmiképp sem időszakos, így továbbra is ez lesz a normális, továbbra is meghatározza majd a mindennapjainkat.

Egyre több cég nyilatkozik úgy a jövőt elővetítve, hogy teljesen a karanténhelyzet alatt kialakított módon dolgozna majd tovább. Hiszen sok olyan vállalkozás indított webshopot, honlapot vagy közösségimédia-fiókot, állt át az online számlázásra vagy a készpénzmentes fizetésre, ami eddig csak gondolati síkon foglalkozott a témával.

Összességében viszont a járvány tulajdonképpen nem jelentett nagy fordulópontot, inkább mondjuk úgy, hogy felgyorsította a már korábban is ismert folyamatokat. A hirtelen jött vészhelyzet, amire senki nem volt felkészülve egyrészről felzárkóztatásra késztette azokat, akik eddig tudatos döntés vagy a körülmények miatt lemaradtak a digitalizációról, míg másrészről fókuszba helyezte azt, hogy a már ismert és használt lehetőségek hogyan aknázhatóak ki még jobban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing