2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A járványhelyzet veszély, de egyben lehetőség is a vállalkozóknak

Fizetett tartalom utolsó frissítés: 14:11 GMT +2, 2020. augusztus 06.

Az online coaching tulajdonképpen egy virtuális konzultáció azoknak, akik szeretnének valamilyen egyéni fejlesztésben részt venni, azonban valamilyen oknál fogva nem tudnak személyesen is részt venni a konzultáción. (X)


A koronavírus gyakorlatilag leállította pár hónapra az életet. Gyökeresen változtatta meg a mindennapjainkat, a szokásainkat, az életvitelünket. Hatása mindenhol érződött és érződik, a gazdaságon különösen, ami még mindig kicsit olyan, mintha lélegzetvisszafojtva várná, hogy mi történik majd a következő hónapokban.

A terület kisebb és nagyobb szereplőire egyaránt hatással volt, mindenkit érintett valamilyen módon, viszont nagyságrendileg másképp. Több cég kénytelen volt hónapokra lehúzni a rolót, vagy azért, mert nem tudta fizetni az alkalmazottjai bérét, vagy azért, mert olyannyira visszaesett az adott szektor fogyasztóinak száma, hogy a bevétel is elmaradt. Kicsit ördögi körré vált az egész, hiszen a fogyasztás csökkenése több esetben is annak volt betudható, hogy munka nélkül maradtak az emberek. A fogyasztók ezen jó része a leállás sújtotta szektorokban dolgozik, ez is hozzájárul a problémához.

Mi az az online coaching?

Az online coaching tulajdonképpen egy virtuális konzultáció azoknak, akik szeretnének valamilyen egyéni fejlesztésben részt venni, azonban valamilyen oknál fogva nem tudnak személyesen is részt venni a konzultáción. Ez egy napjainkban különösen jól kiaknázható lehetőség, hiszen eleve mindenki azzal próbálkozik, hogy lehetőleg minél jobban leredukálják a személyes kapcsolatokat, főleg az idegenekkel.

A business coaching ennek egy alváltozata, ami kifejezetten az üzleti szektorban dolgozókat célozza meg. Az ő üzleti problémáikra igyekeznek közös erővel megoldásokat találni, de irányulhatnak ezek a találkák különböző készségek elsajátítására is. A business coaching során leggyakrabban vezetőkkel, középvezetőkkel, menedzserekkel, vállalkozókkal foglalkoznak a szakemberek.

Egy-egy online találkozó során, a vezetői alapkészségek fejlesztése mellett, elsajátítható a motiválás, a csapatépítés, a döntéshozatal, a szervezés, kommunikáció – mind-mind olyan terület, amiknek a későbbiekben is nagy haszna lehet, akár a járványt követő, újraindulási időszakban is.

De hol vannak azok a nagy lehetőségek?

Ha alaposabban körbenézünk, észrevehetjük, hogy rengeteg vállalkozás számára teremtődött hirtelen ilyen-olyan hitellehetőség, támogatás igénylési mód, amivel nemcsak túlvészelhetik ezt az időszakot, de amivel okosan gazdálkodva fejlődhetnek is.

Említhetnénk például a Növekedési Hitelprogram: Hajrá! nevű programot, ami a Magyar Nemzeti Bank indított útjára. Ezer milliárd forintos új forrással, és a korábbi NHP FIX keretében megmaradt 500 milliárdot is hozzáteszik. Ami fontos változás, hogy ebben a programban már maximum 20 éves futamidővel lehet számolni, valamint 20 milliárd forint az elérhető összeg. Fejlesztésre, forgóeszközre, ehhez kapcsolódóan bérre is, és hitelkiváltásra is igénybe vehetik a vállalkozások a program forrását.

De ott van még az MFB: majdnem másfél ezer milliárd forintos program a Magyar Fejlesztési Banknál elindítva. Ez egy átfogó hitel-, tőke- és garancia program 1490 milliárd forintos keretösszeggel, célzottan mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok számára. A forrást működésre, munkavállalók megtartására, valamint beruházásokra vehetik igénybe a vállalkozások, amely mögött állami kezességvállalás, valamint kamat- és díjtámogatás is rendelkezésre áll.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing