2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,458.61(0.64%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Közösségi média: erre a 12 tendenciára lesz érdemes figyelni 2020-ban

szerk. utolsó frissítés: 14:57 GMT +2, 2020. január 20.

Kevesebb hangsúlyt kap a hiúság mértékegysége, de felértékelődik a nano-influenszerek és a hiperreleváns videók szerepe.


Kétségtelen, hogy az elmúlt évtized a közösségi média óriásainak felemelkedéséről is emlékezetes marad. De mire várhatunk 2020-ban? Folytatódik a Facebook, az Instagram vagy a TikTok menetelése? Az Entrepreneur szerzője, Deep Patel 12 olyan tendenciát nevezett meg erre az évre, amelyeknek az erősödését nemcsak a vállalati szakembereknek, hanem az egyszerű felhasználóknak is érdemes figyelemmel követniük:

1. A "kedvelésszámláló" halála Instagramon

A márkáknak, de jellemzően az egyszerű felhasználóknak is a kedvelés gomb, a kommentek, a követők száma egyfajta mértékegységnek számít a népszerűséget vagy a márka elismertségét illetően. Csakhogy az utóbbi időben több közösségi médiánál is rájöttek, hogy ez a fixáció rendkívül káros nemcsak mentálisan, hanem rosszat tesz a tartalmak minőségének is. Az Instagram a legutóbbi nagy név, amely már globálisan azzal kísérletezik, milyen hatása van annak, ha eltüntetik a "kedvelésszámlálót", azaz a felhasználó nem látja, hogy mások posztjait hányan kedvelték, csak a saját képeire, videóira érkezett tetszésnyilvánításokat számolhatja. A kísérlet úgy tűnik bevált, mert egyre több országban próbálják ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kedvelések számának elrejtése növelte a posztok számát.

2. Kevesebb hangsúlyt kapnak a hiúságot tápláló “mértékegységek”

Ez a trend kapcsolódik az előzőhöz, ha ugyanis a közösségi médiák úgy döntenek, hogy ezentúl kevesebb hangsúlyt kapnak azok a mutatók, amelyek a felhasználó hiúságát táplálják, akkor a marketingesek, a márkák és az influenszerek egy egészen új helyzettel fognak szembesülni. Ebből a helyzetből pedig az Entreprenuer várakozása szerint azok a szakemberek jönnek majd jól ki, akik megtalálják a módját annak, hogy valóban mérni tudják a felhasználók elkötelezettségét, valamint a velük létesített kapcsolat minőségét.

3. A videótartalom a király (egyre inkább)

Valószínűleg ez a jóslat senkit nem lep meg. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint 2020-ban az internet adatforgalmának 82%-át a videótartalmak teszik majd ki. Szóval a videók előretörése idén is folytatódni fog, a marketingeseknek pedig arra kell figyelniük, hogy olyan videótartalmakat készítsenek, amely kreatív, megnyerő történetmeséléssel másodpercek alatt megragadja bárki figyelmét.

4. A TikTok tovább rombolja azt, amit a videótartalmakról eddig gondoltunk

Idén várhatóan tovább növekszik az olyan videótartalmakra építő platformok népszerűsége, mint a TikTok, a Lasso vagy a byte. Ezek a platformok ráadásul jó üzleti lehetőségeket is jelentenek, hiszen az influenszerek hatalmas követőtábort tudnak megszólítani a kicsit furcsa, de mindenképp friss és szórakoztató videótartalmakkal. Az Entrepreneur szerint a TikTok olyan, mint az "anyád túlzottan kidolgozott és filteres képekkel ellátott Instagram-fiókjának ellentéte". Most már csak a szakembereknek kell megtalálniuk, mire használják ezt a csatornát.

5. A piaci szegmentáció fontosabb lesz, mint valaha

Az Entrepreneur szerint a következő években a piaci szegmentáció minősége döntő fontosságú lesz, kiderül, hogy mely márkáknak van szakmailag megalapozott közösségi média stratégiájuk, és kik azok, akik csak meglovagolják a közösségi média által keltett hullámokat. Ezért a piaci szegmentálás fontosabb lesz, mint valaha. Röviden: az egyéni preferenciák alapján stratégiailag kell a célközönséget hasznos csoportokba osztani.

6. A személyre szabott videómarketing tényezővé válik

Csak idő kérdése volt, hogy a piaci szegmentációnak és a videótartalmak iránti imádatnak köszönhetően megjelennek a személyre szabott, marketing célzatú, hiperreleváns videók. A közösségi média óriásai már egyébként is arra ösztönzik a márkák képviselőit, hogy a kampányaiknál az egyszerű hírfolyamban megjelenő hirdetések helyett használják a történeteket (story), mivel azt tapasztalták, hogy utóbbi sokkal nagyobb átkattintási arányt eredményez. Az Entrepreneur jóslata szerint a személyre szabott videótartalmak ezt a tendenciát a következő szintre fogják emelni. 

7. Az online vásárlás egyre inkább beépül a közösségi médiába

Az elmúlt évtizedben nem kis szerepet vállalt a közösségi média az elektronikus kereskedelem felemelkedésében. A szakértők szerint a vásárlók még mindig azt akarják, hogy a közösségi médiában megjelenő tartalmakon keresztül is elérjék a webáruházakat. Az Entreprenur szerint ahhoz, hogy ez sikeres legyen, két trükköt kell továbbra is alkalmazni: kreatív történetmeséléssel kell felkelteni a vásárlók figyelmét (videók vagy influenszer marketing révén), valamint könnyed vásárlási élményt kell teremteni. Ebben nincs semmi újdonság, a piac viszont egyre nagyobb lesz.

8. Kevesebb nyilvános, több privát interakció

Ahogy a közösségi médiás barátlisták egyre nagyobbá és nehezebben kezelhetővé válnak, úgy növekszik a privát "chatszobák" vagy csoportok jelentősége is. Nem véletlen, hogy már a Facebook Messengernek, a WhatsAppnak és az Instagram Messaging szolgáltatásának is van megoldása a jelenségre. Ez a trend ráadásul idővel tovább erősödhet, és ha figyelembe vesszük, hogy a legnagyobb üzenetküldő alkalmazásoknak összesítve 5 milliárd aktív felhasználója van világszerte, ezt a számot nem érdemes félvállról venni. 

9. A célközönség értelmes, privát kapcsolatra vágyik

Ahogy az egyszerű felhasználók is egyre óvatosabbak akkor, amikor bejegyzéseket tesznek közzé a közösségi médiában, sőt, gyakran kerülik is a tágabb nyilvánosságot, úgy a marketingnek is ezt a példát kell követnie. A márkáknak személyesebb, intimebb kapcsolat kialakítására kell törekedniük, teljesen el kell vetni a tolakodó hozzáállást - javasolja a cikk, amely szerint több módja is van ennek. Ilyenek például a márka köré épített szűkebb közösségek vagy csoportok, ahol a márka által megfogalmazott üzenet is releváns, de a márka akár hajlandó válaszolni a célcsoport tagjaitól érkezett közvetlen megkeresésekre is. A Facebook egyik 2018-as tanulmánya is ezt igazolja, amely szerint az ügyfelek úgy vélik, hogy a vállalattal váltott direkt üzenetek sokkal magabiztosabbá teszik őket a márkával kapcsolatos elkötelezettségüket illetően.

10. A közösségi médiában való értékesítés kulcsa egyre inkább a hiteles tartalom

Soha nem voltak még annyira szkeptikusak a potenciális vásárlók a közösségi média által kínált elektronikus kereskedelmi áruházak szolgáltatásai iránt, mint idén lesznek. Még mindig az a trend, hogy mielőtt használná a bankkártyáját, valódi emberek hiteles tapasztalataira és benyomásaira kíváncsi a vásárló. Az Entreprenuer szerint az alkalmazottak, valamint a vásárlók által előállított tartalom (utóbbi alatt a cikk a vásárlói benyomásokat, visszajelzéseket érti) őszintének és valódinak kell lennie ahhoz, hogy további vásárlókat is meggyőzzön.

11. Felértékelődik a nano-influenszerek szerepe

Ideje lenne meghaladni azt az influenszer marketingben sokat hangoztatott nézetet, miszerint "vagy csináld nagyban, vagy ne csináld egyáltalán". Ahhoz ugyanis, hogy igazán nagy hatást érhessen el egy márka a közösségi médiában, használnia kell az úgynevezett mikró- és nano-influenszerek erejét is. Az Entreprenuer cikke szerint ugyan valószínűleg mindig lesz kereslet a leghíresebb véleményvezérek iránt, ma már nem szabad alábecsülni a mikró-influenszereket sem, akiknek jellemzően kisebb, de sokkal pontosabban körülhatárolható követőtáboruk van. 

12. A közösségi média az a hely, ahol a legjobban ápolható bizalom

A cikk szerint a márkáknak hasznos lenne minél jobban az eszükbe vésniük, vagy legalábbis emlékeztetni magukat arra, hogy a közösségi média nemcsak a reklámra vagy a marketingre jó, hanem a legjobb hely arra is, hogy ápolják és építsék a márka és a célközönség közötti kapcsolatot. A közösségi média ugyanis 2020-ban is az egyik legjobb lehetőséget kínálja a márka hasznosságának közlésére, valamint a potenciális ügyfelek elkötelezettségének növelésére. Ehhez viszont a márkáknak szabadabb hangvételt kell megütniük a párbeszéd során, meg kell mutatniuk a márka emberi arcát, növelniük a hozzá köthető átláthatóságot, így pedig a célközönség is magabiztosabbá válik a márka iránti elköteleződését illetően. Ha a márkák szórakoztatásra összpontosítanak, reszponzívak az ügyfelekkel való kommunikáció során, ha értelmes társadalmi felelősségvállalási projekteket találnak, és ezeket meg is mutatják, akkor az nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy 2020-ban előre lépjenek a közösségi média használata terén - írja az Entrepreneur itt olvasható cikke.

Címoldali fotó: Rick Gayle Studio/Getty Images

FacebookTwitter
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing