2018. aug. 14. keddMarcell
EUR = 4.6590 RON
USD = 4.0854 RON
HUF = 1.4409 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,112.00(0.21%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Ezektől a felvásárlásoktól volt hangos 2017

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 10:04 GMT +2, 2017. december 29.

Romániai gyógyszertárláncokért, bankokért és startupokért is fizettek jó sokat idén.


A román gazdaság minden szegmensében volt legalább egy jelentős felvásárlás vagy fúzió idén. Olyan vállalatok cseréltek tulajdonost 2017-ben - gyakran rekordot jelentő több százmillió eurós ügyletek keretében -, mint a Bitdefender, a Sensiblu, a Banca Românească vagy a Polisano. A témában a Deloitte könyvvizsgáló közölt tanulmányt, amelyből kiderül, hogy

a 2017-ben bejelentett tranzakciók rekordot döntöttek, számuk 20%-kal magasabb, mint 2016-ban, és értékük elérte a 3 milliárd eurót.

A Deloitte tanulmánya szerint, amelyet a Ziarul Financiar is szemlézett, 2017-ben Romániában 28 jelentős felvásárlást vagy fúziót jelentettek be. Gyakorlatilag minden második hétre jutott egy komolyabb bejelentés ezen a téren. A Deloitte jelentése szerint, amely ugyanakkor csak az első kilenc hónap adataival számol, a tranzakciók értéke egyértelműen növekvő tendenciát mutat, megtriplázódott az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Azt is kiszámolták a tanulmány készítői, hogy 2017 első kilenc hónapjában a nagyobb vállalatok közötti felvásárlások vagy fúziók értékének átlaga elérte az 56 millió eurót. 

A turisztikai szektorban a legjelentősebb felvásárlás címét a Radison hotelkomplexum viheti haza idén. A vendéglátóipari vállalatot a Revetas Capital a hírek szerint 177,5 millió euróért vásárolta meg. A román gazdasági sajtó a bejelentésről úgy számolt be, hogy a Radison a Romániában valaha eladott legdrágább hotel, és egyébként az év legnagyobb ingatlanügylete is egyben.

Fotó: Booking.com

Az energiaszektorban a legnagyobb tulajdonoscserét az adta, hogy a Fondul Proprietatea alapkezelő befektetéseit menedzselő Franklin Templeton vállalat úgy döntött, hogy eladja az Electrica leányvállalataiban levő kisebbségi részesedéseit. A november elején bejelentett tranzakció értéke 165 millió euró volt.

Fotó: Autoexpert.ro

A telekom szektorban egy félig meddig erdélyi sikernek is lehet örülni, a Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó Digi Communications felvásárolta a magyarországi Invitel egyik leányvállalatát. A tranzakció értéke 140 millió euró lehetett, és a kevés közül ez volt az egyik olyan ügylet, amely részeként romániai vállalat nemzetközi piacokon terjeszkedett.

Fotó: Cursdeguvernare.ro

A pénzügyi szektorban idén a legnagyobbat szóló ügylet a Banca Românească felvásárlása lehet az OTP Bank által. A tranzakció értékét a felek a bejelentést követően nem hozták nyilvánosságra, de a Ziarul Financiar szerint nagyságrendileg 100 millió euróról lehet szó. Ha ez így van, akkor ez lehet az elmúlt két év legjelentősebb bankszektori felvásárlása, bár azt meg kell jegyezni, hogy a Banca Transilvania és a Bancpost közötti előrehaladott tárgyalások valószínűleg hamarosan újabb "rekordot" jelentő felvásárlás bejelentését vetítik előre.

Fotó: Bancherul.ro

A technológiai szektorban idén egyértelműen az volt a legnagyobb bejelentés, hogy a brit székhelyű Vitruvian Partners megvásárola a nemzetközi piacokon is rendkívül jól boldoguló kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó Bitdefender részvényeinek 30%-át. A tranzakció következtében a vállalat értéke eléri már a 600 millió dollárt. A Florin Talpeș (aki a Business Magazin szokásos év végi gáláján a legirigyeltebb vállalatvezető címet is megkapta) által alapított vállalat amúgy is rendkívül látványosan fejlődött az elmúlt években, 1 300 alkalmazottal működnek, és értékesítéseik 40%-a az észak-amerikai piacról származik.

Fotó: Revista Biz

Az egészségügyi szektorban is volt idén egy jelentős felvásárlás, amely részeként a MedLife klinikahálózat felvásárolta a Polisano kórházat és klinikákat. A két fél nem részletezte a tranzakció értékét, de ebben a szektorban egyértleműen ez volt a legnagyobb jelentőségű bejelentés idén. A Polisano klinikák egyébként Nagyszebenben és Bukarestben vannak, Csíkszeredában egy labort működtetnek a honlapjuk szerint.

Fotó: Cluj Capitala

Ami a gyógyszeripart illeti, eléggé egyértelmű, hogy az év egyik legjelentősebb ügylete ebben a szegmensben az volt, hogy a cseh Penta Investments megvásárolta a Punkt és a Sensiblu gyógyszertárláncokat, valamint a Mediplus Exim gyógyszerforgalmazót is. A tramzakció értéke elérheti a 350-400 millió eurót, de a felvásárlásokat még a versenytanácsnak is jóvá kell hagynia. Ez a felvásárlás azért is jelentős ebben a szegmensben, mert a Mediplus Exim a legnagyobb romániai gyógyszerforgalmazónak számít, míg a Sensiblu és Punkt gyógyszertárak a második legnagyobb kisereskedői a romániai gyógyszeriparnak. Bár erről még hivatalosan nem közöltek információt az érintett felek, az is megtörténhet, hogy a tranzakció eredményeként a Punkt és a Sensiblu gyógyszertárak felveszik az új tulajdonos másik, Európa számos országában jelen levő gyógyszertárláncának a nevét, és hamarosan Dr. Max-nak nevezik majd át őket.

Fotó: Economica.net

Romániában az úgynevezett irodaházak és üzleti központok szektora is egyre jelentősebbé válik, és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2017-re is jutott egy igencsak jelentős tranzakció, amely részeként az ország egyik legnagyobb üzleti vállalkozásának, a Dedeman barkácsáruháznak a tulajdonosai bejelentették, hogy 164 millió euróért felvásárolják az bukaresti AFI Cotroceni bevásárlóközpont mellett található AFI Park irodaházait. Összesen 5 irodaházról van szó, és a történethez hozzátartozik, hogy közülük hármat a Dedemant alapító testvérek, Dragoș és Adrian Pavăl veszi át, hogy pontosan milyen céllal, azt még nem pontosították.

Fotó: Curentul

A startupok területén is volt idén egy jelentős felvásárlás, amely részeként a Clever Taxi alapítói több, mint 10 millió euróért eladták vállalatukat a Daimler tulajdonában levő mytaxi nevű vállalatnak. A Clever Tech vállalat terméke, a Clever Taxi platformon hat év alatt 40 millió utat bonyolítottak Románia 20 városában. A tulajdonosok a tramzakció bejelentésénél csak annyit közöltek, hogy egy 8 számjegyű összegért váltak meg a Clever Techtől.

Fotó: Yoda.ro

Azt nem lehet tudni, hogy mennyi volt a tranzakció értéke, de valószínűleg a legnagyobb ipari adás-vétel volt idén, amikor a Damen Shipyards Group megvásárolta a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) vállalat részesedését a Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) nevű vállalatban. A hajóépítő vállalat a tranzakciót követően bejelentette, hogy a számukra stratégiai lépésnek számító felvásárlásnak köszönhetően Mangalia kikötőjében immár a legnagyobb hajók és egyéb tengeri struktúrák építését is vállalni tudják. A Damen egyébként Galacon is rendelkezik egy hajógyárral.

Fotó: Energy Global News

És, hogy mi várható 2018-ra? A Ziarul Financiar szerint a szakértők egyöntetű véleménye, hogy akár kétszer ekkora értékű felvásárlások és fúziók bejelentésére lehet számítani, és arra, hogy még nagyobb vállalatokról fognak szólni a hírek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing