2019. július 19. péntekEmília
EUR = 4.7315 RON
USD = 4.2103 RON
HUF = 1.4541 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,084.50(0.31%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Teszteltük az új HBO GO-t. Jót és rosszat is tudunk róla mondani

G.L. - K.A. utolsó frissítés: 19:59 GMT +2, 2017. november 14.

És ha már teszteltünk, az HBO Romániától egyúttal azt is megkérdeztük, hogy Romániában is elérhetőek lesznek-e a magyar szinkronok és feliratok.


Hétfőtől médiaszolgáltató nélkül, közvetlenül is elérhető Romániában az HBO GO. Gyorsan teszteltük, hogy mit tud az első ingyenes hónap után 19,99 lejbe kerülő videótár, és nem vagyunk felhőtlenül elégedettek.

Regisztráció

Meglepően könnyű feliratkozni a szolgáltatásra. Tényleg csak néhány alapvető adatot kell megadni (közte természetesen a bankártyánkéval), és nincs semmi visszaigazolás, sem biztonsági SMS. Egyszerűbb regisztrálni, mint egy Facebook-fiókot vagy email címet létrehozni. Belépésnél pedig egyszerűen a szolgáltató nélküli opciót kell választani.

Milyen eszközökön érhető el?

Az HBO a közleményében és az oldalán közzétett információk alapján is azt ígéri, hogy a videótár közvetlen hozzáférhető

  • számítógépen,
  • iOS-es és Androidos okostelefonon, illetve tableten,
  • Samsung Smart és Apple TV okostelevízión,
  • PlayStation konzolon,
  • és a még nálunk nem annyira népszerű Chromecasten is.

És ez nagyjából igaz is, viszont a mi tapasztalataink és az HBO Románia Facebook oldalára felkerülő kommentekből is nagyon az látszik, hogy az átállás egyelőre picit nehézkesen alakul.

Egyrészt azért, mert ahogy abba rajtunk kívül úgy tűnik, hogy a Facebookon kommentelők is nagy számban belefutottak, nem mindegy, hogy melyik HBO GO alkalmazást töltjük le a Play áruházból. Van ugyanis egy régebbi, ezüstös logóval ellátott, valamint egy fekete, újabb alkalmazásuk is, amelyekből utóbbit kell letölteni ahhoz, hogy a videótár kábelszolgáltató nélkül is elérhető legyen. Ellenkező esetben - a régi alkalmazásnál - kérik a kábelszolgáltatóval kötött szerződés részleteit is. Az újítás lényege viszont pont az, hogy nincs többé szükség kábelszolgáltatóra is ahhoz, hogy HBO GO előfizetésünk legyen.

 

Az alkalmazás telepítésénél azt is érdemes megjegyezni, hogy hiába próbáltuk meg kijelölni országként Magyarországot, hogy így magyar szinkronos tartalmakhoz és magyar feliratokhoz is hozzáférjünk, mert az Androidos alkalmazás csak Romániára állítva működik. Erre persze azért számítottunk is, hiszen az filmek és sorozatok jogdíjait megszerezni minden országra lehetetlen, valószínűleg ezért nincs átjárás a különböző országok HBO GO videótárai között.

Az viszont azért nagy hiányosság, hogy a videótár egyelőre csak a Samsung és az Apple okostelevízióira érhető el, mert akinek mondjuk LG vagy Sony okostévéje van otthon, az nagy valószínűséggel inkább keres tartalmat máshonnan, mintsem laptop vagy okostelefon előtt görnyedjen az első ingyenes hónap után havi 19,99 lejért.

Ezt persze valószínűleg az HBO-nál is tudják, és vélhetően nem is marad így örökre. Már csak azért sem, mert ha több okostelevízió gyártón sem lesz elérhető az HBO GO, akkor feltételezhetően kevesebben élvezhetik a videótár legnagyobb előnyét, hogy a felhőben levő tartalmakat egy előfizetési felhasználófiókkal akár öt hozzárendelt eszközön is elkezdhetjük nézni, bármikor bármelyik eszközön abbahagyhatjuk, és bármikor bármelyik eszközön folytathatjuk a megtekintést pontosan onnan, ahol előzőleg leálltunk a filmnézéssel.

Egy életszerűbb példa, hogy az HBO GO-nak köszönhetően, ha a szolgáltatáshoz hozzárendelt munkahelyi számítógépen kezdünk el nézni egy filmet, akkor azt ugyanonnan folytathatjuk mondjuk hazafelé a buszon, majd ha hazaértünk az otthoni számítógépünkön, vagy tabletünkön, esetleg a Samsung okostévén. Nem kell keresgélni hol tartottunk, a videótár számon tartja milyen filmeket kezdtünk el nézni, és hol tartunk a megtekintésben.

A minőségtől nem dobtunk el az agyunkat

Arra fel kell készülni, hogy egy nem annyira jó teljesítményű telefonnak, laptopnak vagy számítógépnek az HBO GO bizony gondot okoz, szakad, leáll, és még az a stratégia sem működik, ha megpróbáljuk hagyni előre betölteni a filmeket, merthogy nem tölti be előre. A filmek leállása gyakran azért is frusztráló, mert a megnézhető filmek, sorozatok vagy dokumentumfilmek még csak nem is a legjobb minőségben futnak, bár ettől eltekintve szerintünk teljesen rendben vannak, a tartalmak élvezhetőek.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a lejátszási minőség attól függően változik, hogy milyen erős eszközön akarjuk futtatni a filmet, szóval a fejlesztők azért próbáltak megtenni mindent annak érdekében, hogy ezekre a problémákra valamilyen szinten megoldást nyújtsanak.

 

Amiben viszont abszolút meggyőzött minket az HBO GO, akár számítógépről, akár okostelefonos applikációról beszéljünk, az maga a felület. Ugyanis amellett, hogy jól néz ki, könnyen használható, jól lehet navigálni benne, és fogalmazhatunk úgy is, hogy bizonyos szempontból eladja magát, már a kezdőoldalon javasolt tartalmak közül egy-kettőt kedve támad megnézni az embernek. Az persze kérdés, hogy ezért érdemes-e megtartani az előfizetést, majd ha lejár az ingyenes hónap?

 

Mit kapunk 19,99 lejért/hó?

Az HBO saját gyártású tartalmait mindenképp, így többek között nézhető a Trónok harca (Game of Thrones), a Westworld, a Szilícium-völgy (Silicon Valley), a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies), az amerikai pornóipar felemelkedését feldolgozó friss sorozat, a Fülledt utcák (The Deuce), Az alelnök (Veep), a Hajsza (The Fall) és a True Detective is. Meg követhetőek a HBO régióban gyártott saját tartalmai is, így a magyarországi Aranyélet, Társas játék és Terápia, a romániai Árnyak (Umbre), A néma völgy (Valea Mută) és Terápia (În derivă), vagy a csehországi Olthatatlan és Pusztaság.

Vannak igazi klasszikus sorozatok is: a Drót (The Wire), a Szex és New York (Sex and the City), a Maffiózók (The Sopranos), Az elit alakulat (Band of Brothers), a Sírhant művek (Six Feet Under), a True Blood, a Dexter, a Mad Men vagy a Róma (Rome). Sőt, más tartalomszolgáltatók friss sorozatait is elhozzák, így nézhető az idei év egyik nagy szenzációja A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale), a Tom Hardy főszereplésével készült Tabu (Taboo), a Twin Peaks, a Babylon Berlin vagy a Ray Donovan. Bőven van amit nézni, és eddig még csak a sorozatokról beszéltünk. A videótárban ugyan megvan a Csillagok háborúja (Star Wars) összes része, de egyáltalán nem tűnik bőségesnek a filmes kínálata. Az említetten kívül most nem is nagyon volt olyan, amire kattintottunk volna. Pedig a közleményükben azt írták, hogy hozzávetőleg 800 mozifilmet és 450 gyerekműsort kínálnak a feliratkozóknak. És nézhető élőben az HBO adása is, bár igencsak gyenge minőségben.

Erdélyi magyarként fontos lehet, hogyha már nem érjük el magyarországi HBO szolgáltatását, akkor legalább magyar feliratot vagy szinkront kapunk a tartalmakhoz? Egyelőre még nem, csak román és angol feliratot kínálnak. Román sorozatok esetében csak angol felirat van, míg az angol nyelvűek esetében románt és angolt egyaránt kínálnak. De például a magyar Terápiát eredeti nyelven lehet nézni. A kérdéssel megkerestük a romániai HBO-t is, azt válaszolták, hogy a közeljövőben változnak a dolgok, más nyelvű feliratok is elérhetőek lesznek, bár azt nem pontosították, hogy milyen feliratok bevezetését is tervezik.

Összegzés

Nem akarunk tuti tippeket adni, azt sem mondjuk, hogy egyértelműen megéri 20 lejt fizetni a szolgáltatásért (bár abban biztosak vagyunk, hogy előbb vagy utóbb kell, mert a torrent-korszak sem fog örökké tartani), és azt sem, hogy ez teljesen fölösleges. Annyira egyszerű a regisztráció, hogy azt az egy hónapnyi próbaidőt megéri bevállalni. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy egyszerre öt különböző készüléken lehetünk bent (beleértve például a máshol élő gyerekeket/szülőket/nagyszülőket is), akkor már egy kicsit nevetséges is a havi előfizetés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing