2018. június 24. vasárnapIván
EUR = 4.6686 RON
USD = 4.0026 RON
HUF = 1.4420 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,108.84(-0.19%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Kolozsvári csapat tenné stresszmentessé a lakáskeresést

Kérdezett: Kicsid Attila utolsó frissítés: 11:14 GMT +2, 2017. szeptember 12.

A jó lakásokat órák alatt kiadják Kolozsváron. Egy fiatal csapat most olyan megoldást dolgozott ki, amellyel a hirdetések találják meg a lakáskeresőket. És mindezt egy sör áráért.   


Húsznál is több hirdetési oldalon lehet kolozsvári kiadó lakást keresni, és ez minimum stresszes, olykor pedig kifejezetten kiábrándító is, főleg amikor azzal szembesülsz, hogy a jó lakásokat gyakorlatilag alig pár óra alatt elkapkodják. Ezekre a problémákra figyelt fel a nemutam.com csapata. A kolozsvári startup létrehozott egy olyan oldalt, amely az összes kolozsvári ingatlanhirdetést egy felületre gyűjti össze - így senkinek sem kell két tucatnál is több weboldalon keresgélnie. Ráadásul egy fizetéses pluszfunkcióval azt is elérhetővé tették, hogy az oldal e-mailes értesítést küldjön az előre megadott preferenciák alapján a legjobb lakáshirdetésekről. A csapat egyik magyar tagjával, Rencsik Leventével beszélgettünk a kezdeményezésről.

Csináltatok egy új kolozsvári lakáshirdetési oldalt. Van még hely ezen a piacon? Miben tudtok többet nyújtani a versenytársaitoknál?

- Ha nagyon röviden akarok válaszolni a kérdésedre, akkor abban, hogy míg más weboldalak leginkább a hirdetőkre fokuszálnak, addig mi a keresőket igyekszünk segíteni. A hatalmas előny, amit a nemutam.com oldal nyújt az az, hogy a különböző oldalakról összegyűjti az ingatlanhirdetéseket egy helyre. Az eladó és kiadó lakásokról szóló hirdetéseket is. A platformunkon több mint 20 oldal ingatlanhirdetéseit lehet megtalálni, így aki lakást keres, nem kell mindenik lakáshirdetéssel foglalkozó oldalra külön-külön felmennie és ott keresgélnie. A nemutam.com-on minden kolozsvári ingatlanhirdetést meg lehet találni egy helyen. A lakáskeresés mindig stresszes, az a cél, hogy időt és energiát takarítson meg a felhasználó az oldalunkkal.

Emellett fontos, hogy az oldal pluszfunkciót is kapott. Az “alerte” funkció növeli a felhasználói élményt azáltal, hogy aki azt aktiválja, email-es értesítéseket fog kapni azokról a hirdetésekről, amelyek megfelelnek a megadott preferenciáinak vagy elvárásainak. Gyakorlatilag a hirdetések találják meg a lakáskeresőket, ami nagyon sok felhasználónknak tetszik, hiszen Kolozsváron, ahol a kiadó lakások nagyon hamar elkelnek, jó ha az ember a lehető leghamarabb értesül a legjobb hirdetésekről. De vannak terveink további más funkciók beépítéséről is.

Nincs több ilyen oldal, amely összegyűjti a hirdetéseket?

- Még találtunk kisebb, hasonló kezdeményezéseket, de azok messze nem gyűjtenek össze annyi hirdetést, mint mi, és nem kizárólag a lakáskeresésre összpontosítanak, hanem más árucikkek hirdetéseit is gyűjtik.

Hogyan profitáltok ebből a szolgáltatásból? Milyen üzleti modellt választottatok?

- Ahogy már említettem, legfőbb célunk a lakáskeresőket segíteni. Ezért nyílván azt akarjuk, hogy ők legyenek azok, akik ezt a projektet fenntarhatóvá, továbbfejeleszthetővé teszik. Így létrehoztunk 3 fizetős csomagot. Egy 2 euróst, amely egy hétig érvényes, egy 4 euróst, ami egy hónapig, és egy 7 euróst, amelyet három hónapig lehet használni. Természetesen az oldalt lehet ingyen is használni, de akkor nincs hozzáférése a felhasználónak a szűrő és az értesítő funkciókhoz. Viszont egy sör/shaorma/fél csomag cigi áráért egyszerűvé tesszük a lakáskeresést, a felhasználó nyugodtan és könnyedén navigálhat a több, mint 45 ezer hirdetés között.

Mit tudtok arról, hogy miként viszonyulnak a kezdeményezéshez a versenytársaitok?

- Ha más gyűjtőoldalakra gondolsz versenytársak alatt, akkor különösebben nem látok versenyhelyzetet velük szemben. Mi kimondottan az ingatlan hirdetésekre koncentrálunk, ők meg összeszednek pár oldalról mindenféle hirdetést, de igazából nem tudtam rájönni, hogy kiket is céloznak meg. Viszont a kérdésedben valószínűleg a többi portálra gondoltál, ahonnan összegyűjtjük a hirdetéseket. Itt mindenképpen meg kell jegyezzem, hogy bár mi átvesszük a hirdetéseket, ezeket nem tároljuk a szervereinken. Amikor a felhasználó rákattint egy lakáshirdetésre, átirányítjuk őt az eredeti oldalra, így mi látogatókat hozunk az oldalaikra.

Azért ez még egy kezdeti fázisban levő vállalkozás. Hogyan próbáljátok megismertetni magatokat a célközönséggel?

- Egyelőre a látogatóink legnagyobb része a Google keresésből jön, mivel a legfontosabb kulcsszavakra az első helyeken jelenik meg az oldalunk. Emellett kommunikálunk Facebookon is, de egyelőre nem tudunk sok pénzt marketingre fordítani. Remélem ez a helyzet majd változni fog a közeljövőben.

Mit kell tudni a csapatotokról?

- Három vagány, kreatív srácból áll a csapat. Magát az oldalt Gabi (Gabi Nagy) kezdte el, ő a mi kis zsenink, aki minden tehnikai problémára - és persze nem csak - talál megoldást. Mircea (Mircea Vădan) elsősorban a startup világban szerzett tapasztalatát hozza a csapatba, míg én inkább marketinges tudásomat kamatoztatom itt, és segítek lendíteni az üzleten. Ja, és természetesen Ciuf (ejtsd Csuff), a mi kabalánk, aki mindenkinek udvariasan köszön, ha valaki felmegy az oldalra és rákattint, őt az oldalon baloldalt fent lehet megtalálni. Nagyon jó csapat, nagyon szeretem, jó a srácokkal dolgozni.

Egyelőre Kolozsvárra korlátozódik ez a projekt, de azért ez egy elég szépen skálázható vállalkozás. Célotok más városokba is továbblépni?

- Igen, egyelőre még csak Kolozsváron vagyunk jelen, de tervezzük, hogy a jövőben más nagyobb városba is terjeszkedünk. Először azonban szeretnénk itt, Kolozsváron minél hasznosabbnak bizonyulni a lakáskeresők számára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing