2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A FAN Courier lett Románia szuperbrandje 2017-ben

szerk. utolsó frissítés: 14:57 GMT +2, 2017. április 06.

Egyre több a román márka Románia 15 szuperbrandje között, és ez nem véletlen a lista készítői szerint.


Az elmúlt évhez viszonyítva jókora ugrást bemutatva 2017-ben a Fan Courier gyorsfutárcég végzett a hazai Top 15 Superbrands ranglista élén. A BDR Associates és az IPSOS közvéleménykutató cég által partnerségben összeállított idei ranglista immár a tizedik, és eddig csupán egyetlen év volt - 2012-ben a Borsecet választották a legerősebb szuperbrandnek -, amikor hazai brand végzett az első helyen.

Románia legismertebb gyorsfutárcége mellett idén a Visa, a Köber, a Decathlon, a Lego, a Pampers, a Humanitas, az eMAG, a Dedeman, az Orbit, a Mercedes-Benz, a Borsec, az olx.ro, a Catena és a Samsung került be a top 15-ös, legerősebb Romániában jelen levő külföldi és hazai brandeket sorakoztató listába.

 

A szuperbrand címet a nemzetközileg is használt, viszonylag bonyolult metodológia alapján ítélik oda Romániában is. Az elbírálásnak két fontos állomása van:

(1.) Első körben egy 30 tagból álló szakmai zsűri, akik között menedzsment, marketing, kommunikációs és branding szakértők is helyet foglalnak, minőségi szempontok szerint állított össze egy 1 223 brandből, 52 szektorból származó listát. A lista szűkítéséhez minőségi kritériumokat vettek figyelembe, vizsgálták a brandek hírnevét, az irántuk tanusított bizalmat, az ígért minőséget, valamint a más brandektől való piaci megkülönböztetést.

(2.) A szakértői kört követte a tulajdonképpeni kutatás, a minőségi kritériumok szerint összeállított 653 brandből álló listát az IPSOS közvélemény-kutató egy 1 501, városban élő fogyasztóból álló mintán tesztelte.

A legjobb 370 brandből álló lista bekerül a Superbrands azon összeállításába, amely Románia 2017-es szuperbrandjeit sorolja fel. A mostani top 15-ös lista csak amolyan ízelítő a könyv megjelenése előtt, viszont a BDR Associates által kiküldött közleményben így is van néhány érdekes megállapítás a romániai piaci viszonyok, fogyasztói magatartás alakulásáról.

Sokan elégedetlenek a FAN Courier miatt, akkor mégis hogyan lett első?

A gyorsfutárcég első helye egyrészt azzal is magyarázható, hogy a viszonylag sokszereplős romániai csomagküldő piacon messze a legerősebb névvel a FAN Courier rendelkezik. Másrészt a vállalatnak üzleti szempontból is nagyon jót tett a romániai online kereskedelem előretörése, nem véletlen, hogy a 2017-es lista első 15 helyén az eMAG és az olx.ro is ott van, valamint a nagyon erős online pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Visa is.

Telitalálat volt ráadásul a FAN Courier nagyvárosokban futtatott kampánya is, amely azt szerette volna megmutatni az ügyfeleknek, hogy nem is olyan könnyű dolog naponta 150 ezer csomagot házhoz szállítani Romániában, ahol még a télapó is gyakran késik, és ahonnan "könnyebb eljutni Dubajba, mint fel a Predealra". 

A 15-ös listát összeállító szakemberek szerint a FAN Courier a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket is jól kihasználja, ahogyan a Catena, a Samsung, és az Orbit is sokat tett az elmúlt időszakban az online térben a vásárlók hűségéért. Az elemzés kiemeli az építkezési szektor bővülését is, aminek köszönhetően a Köber és a Dedeman is helyet kapott a toplistán. Egy dicséret erejéig külön kitérnek a Dedeman és a Decathlon elmúlt időszakban bemutatott kampányaira, amelyek szerintük mesterien jól célzottak voltak, és különösen jól sikerült őket adaptálni a célcsoport tulajdonságaihoz.

Továbbra is fontosak az innovatív hagyományos termékek a romániai fogyasztóknak

Az idei listán az olyan nagymúltú brandek, mint a Borsec, a Pampers és a Mercedes-Benz is magabiztosan őrizték helyüket. A piackutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a változó fogyasztói magatartás függvényében sikerült újrafogalmazniuk a márkaígéreteiket, és bár a Pampers és a Mercedes-Benz esetében világmárkákról beszélünk, ezek mégis rendkívül jó válaszokat tudtak adni a romániai fogyasztók igényeire is.

A BDR Associates szerint a hazai fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a hazai márkákat, és már kevésbé fontos szempont az ár a vásárlói döntések meghozatalánál, mint korábban. És ez nem feltétlenül a fogyasztói tudatosság eredménye szerintük, hanem annak is köszönhető, hogy egyre több romániai vállalat kezdett világszínvonalú brandingtevékenységet folytatni. Az elemzés szerint különösen azoknak a cégeknek az esetében figyelhető meg látványos fejlődés, ahol a jó branding mellett egy jó adag innováció is megjelenik a termékekben és szolgáltatásokban, hiszen az új generációs fogyasztókat a jólét iránti igény, a közösség iránti tisztelet és felelősség, és a fenntartható társadalom iránti vágy jellemzi.

brand
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing